fbpx

Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης

Η Κυβέρνηση χαιρετίζει με ικανοποίηση την Έκθεση Προόδου της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία καταγράφει τη σημαντική πρόοδο, βελτίωση, καθώς και συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τις συστάσεις της για την αντιμετώπιση του φαινομένου ξεπλύματος παράνομου χρήματος και της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Moneyval διαπιστώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιτύχει στη γενική προσδοκία και διόρθωσε, αλλά και έχει συμμορφωθεί με τη συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών προτύπων για την καταπολέμηση ξεπλύματος παράνομου χρήματος και παράνομης χρηματοδότησης της τρομοκρατίας εντός του 2023.

«Η Κυβέρνηση», τονίζεται στην ανακοίνωση, «υπογραμμίζει την αταλάντευτη προσήλωση της για συνεχή συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα διεθνή πρότυπα και την απαραίτητη λήψη μέτρων εκεί και όπου επιβάλλονται, ώστε η χώρα μας να πληροί όλα τα διεθνή πρότυπα αναφορικά με την καταπολέμηση του παράνομου χρήματος, καθώς και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

Η Επιτροπή MONEYVAL του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει δημοσιεύσει την Έκθεση Προόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Σώματος τον Δεκέμβριο του 2023.

Σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται ότι η Δημοκρατία έχει βελτιώσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η Έκθεση διαπίστωσε ότι η Κύπρος έχει βελτιώσει τη συμμόρφωσή της με τα διεθνή πρότυπα στη Σύσταση 15 (νέες τεχνολογίες) της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF), αναβαθμίζοντας το πλαίσιο για τους παρόχους υπηρεσιών σε κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία, μέσω των ενεργειών, κατά κύριο λόγο, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία έχει τη βασική αρμοδιότητα στον τομέα.

Σημείωσε, επίσης, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς τη βελτίωση του επιπέδου συμμόρφωσης με τη Σύσταση 8 (μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί) λαμβάνοντας σειρά μέτρων για την αξιολόγηση του κινδύνου χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στον μη κερδοσκοπικό τομέα καθώς, και στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων εποπτείας τους..

Η Δημοκρατία έχει επαναξιολογηθεί ως Συμμορφούμενη σε μεγάλο βαθμό (Largely Compliant – LC) ως προς τη Σύσταση 15. Συνολικά, η Κύπρος έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των περισσότερων από τις τεχνικές ελλείψεις συμμόρφωσης που εντοπίστηκαν στην Έκθεση Αμοιβαίας Αξιολόγησης του 2019. Συγκεκριμένα, από τις 40 Συστάσεις, η Κύπρος έχει επί του παρόντος:

  • 16 Συστάσεις οι οποίες αξιολογήθηκαν ως Συμμορφούμενες
  • 21 Συστάσεις οι οποίες αξιολογήθηκαν ως Συμμορφούμενες σε μεγάλο βαθμό με 3 Συστάσεις με βαθμολογία μερικώς Συμμορφούμενες. Σημειώνεται ότι, για μια από τις 3 αυτές Συστάσεις, έχει γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας τον Οκτώβριο του 2023, γεγονός το οποίο θα αποτυπωθεί στην επόμενη Έκθεση Προόδου.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής MONEYVAL αναφέρεται ότι η Κύπρος έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες γενικότερα και έχει διορθώσει τις περισσότερες από τις τεχνικές ελλείψεις στο τέλος του τρίτου έτους παρακολούθησης.

Ως εκ τούτου, αναμένεται όπως οι Αρχές ενημερώσουν εκ νέου την MONEYVAL τον Μάιο του 2025 για την περαιτέρω πρόοδο που θα έχει σημειωθεί, αντί ετήσια ως ήταν η μέχρι τώρα πρακτική.

Με αυτή την ευκαιρία το Υπουργείο Οικονομικών ευχαριστεί την ΜΟΚΑΣ, που ηγείται της αντιπροσωπείας μας στην Επιτροπή MONEYVAL, καθώς, και όλες τις εποπτικές αρχές, την Αστυνομία και το Υπουργείο Εσωτερικών για τις συνεχείς και επιτυχείς προσπάθειές τους για καταπολέμηση της παράνομης χρηματοδότησης, όπως αντικατοπτρίζεται σε αυτή την αξιολόγηση, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, τη δέσμευση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για τη συνέχιση των προσπαθειών προς ελαχιστοποίηση των κινδύνων και αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης χρηματοδότησης.

ΠΗΓΗ: Reporter

Ροή Ειδήσεων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Φαν Πέρσι νέος προπονητής του Λοΐζου! (ΒΙΝΤΕΟ)

Σημαντική εξέλιξη στην Χέρενφεν του Λοίζου Λοίζου. Η ομάδα...

Εξοφλήθηκε το χρέος του «ΠΑΠ»: «Ημέρα νίκης και δικαίωσης»

Ανακοίνωση από τους Μαχητές με αφορμή την εξόφληση του...

ΕΠΙΣΗΜΟ: Νέος προπονητής ο Γκούτμαν!

Το Δ.Σ της Ε.Ν.Π. Ποδόσφαιρο μετά και την επικύρωση...

Μία ξεχωριστή συνάντηση για την… επέτειο του πρώτου κυπέλλου! (ΦΩΤΟΣ)

Μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ποδοσφαιριστών...

Δημοφιλή

«Χρυσώνει» τον Χεζόνια με το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην Ευρώπη!

Ο Μάριο Χεζόνια έχει στα χέρια του μία πρόταση...

ΝΕΝΤΙΜ ΤΟΥΤΙΤΣ: «Αυτή η ομάδα είναι το απόλυτο φαβορί για το κύπελλο…»

Ο προπονητής, Νεντίμ Τούτιτς μίλησε στην ιστοσελίδα μας και...

Λεμεσός: Δύο καραμπόλες με εμπλοκή 10 οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο

Δύο τροχαίες συγκρούσεις σε αυτοκινητόδρομο και παρακαμπτήριο δρόμο Λεμεσού,...

Νεκρή στις σκάλες του σπιτιού της με τραύμα στο κεφάλι βρέθηκε γυναίκα στην Πάφο…

Νεκρή στις σκάλες της οικίας της στην κοινότητα Μηλιού...

Διέλυσε τον Παναθηναϊκό και φουλ για τίτλο ο ΠΑΟΚ! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Τρίτη διαδοχική και πιο… εκκωφαντική νίκη για τον ΠΑΟΚ, που διέλυσε...

Φυλακές: Νέο περιστατικό με «ιπτάμενες» μπάλες φορτωμένες ναρκωτικά και κινητά

Συνολικά 4 μπάλες ποδοσφαίρου που είχαν μέσα ναρκωτικά και κινητά εντόπισε χθες βράδυ το μηχανοκίνητο περίπολο των Κεντρικών Φυλακών. Σύμφωνα  με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ...

Κρήτη: Πέθανε στα 119 της η γηραιότερη γυναίκα-Ο πατέρας της έζησε μέχρι τα 117…

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 119 ετών η Ειρήνη Μπαρουλάκη, η γηραιότερη γυναίκα της χώρας, που ζούσε στο Παϊδοχώρι του Δήμου Αποκορώνου στα...

Επιστρέφει η σκόνη – Ανεβαίνει στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία

Επιστρέφει η σκόνη, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 27 στα παράλια και γύρω...

ΟΗΕ: Είμαστε ευγνώμονες στην Κύπρο για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

«Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες της Κύπρου, που υποστηρίζονται από άλλα κράτη μέλη, να διατηρήσει (σε λειτουργία) τον θαλάσσιο διάδρομο ως πρόσθετη οδό για...

Υπουργική Σύνοδος οκτώ κρατών μελών ΕΕ για μεταναστευτικό στη Λευκωσία

Με πρωτοβουλία της Κύπρου, πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή οκτώ κρατών μελών της ΕΕ, Υπουργική Σύνοδος που θα θέσει στο επίκεντρο την...

Στέλνουν απειλητικά email σε δημοτικά σχολεία – Απειλές για βόμβα

Σήμερα, τις πρωινές ώρες, σε πέντε τουλάχιστο δημοτικά σχολεία του Δήμου Λεμεσού άρχισαν να λαμβάνου απειλητικά email για τοποθέτηση βόμβας στο σχολείο. Τα σχολεία ενημέρωσαν...