Κάθε χρόνο στις 11 Μαρτίου η Ευρώπη τιμά τη μνήμη των θυμάτων Τρομοκρατίας. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Δίκτυο των Οργανώσεων των Θυμάτων της Τρομοκρατίας (NAVT), η οποία υιοθετήθηκε με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αφορμή στάθηκε η πολλαπλή βομβιστική επίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης στις 11 Μαρτίου 2004, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 191 άνθρωποι και να τραυματιστούν 1800. Η τρομοκρατική αυτή επίθεση, η χειρότερη που σημειώθηκε ποτέ στη Γηραιά Ήπειρο, ήταν έργο της Αλ Κάιντα.
Η Ευρώπη ωστόσο δεν περιορίζει τη δράση της στην ημέρα μνήμης. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας εισήγαγε μια κοινή αντίληψη για τα τρομοκρατικά εγκλήματα και τις ελάχιστες ποινές για τους δράστες σε όλη την Ευρώπη αναγνωρίζοντας τον ευάλωτο χαρακτήρα των θυμάτων της τρομοκρατίας και τη βοήθεια που χρειάζονται τα θύματα και οι οικογένειές τους.
Το 2017 ψηφίστηκε νομοθεσία η οποία ενισχύει τους κανόνες και τις κυρώσεις που αφορούν τρομοκρατικές δραστηριότητες, αλλά προβλέπει επίσης και την καλύτερη υποστήριξη των θυμάτων συμπληρώνοντας έτσι παλαιότερη νομοθεσία για τα δικαιώματα των θυμάτων εγκληματικών πράξεων. Η συγκεκριμένη νομοθεσία καλύπτει τις ανάγκες τους, όπως ιατρική και ψυχολογική περίθαλψη ή παροχή νομικών συμβουλών, και θέτει σε εφαρμογή μηχανισμούς έκτακτης ανάγκης ούτως ώστε να βοηθήσει τα θύματα μετά από επίθεση. Επιπλέον, τα θύματα από άλλη χώρα λαμβάνουν την ίδια συνδρομή και αποζημίωση με τους κατοίκους της χώρας στην οποία συνέβη η επίθεση, ακόμη και όταν επιστρέφουν στη χώρα τους. Παράλληλα, μια χώρα της ΕΕ που αντιμετωπίζει τρομοκρατική επίθεση μπορεί επίσης να ζητήσει βοήθεια στο πλαίσιο της ρήτρας αλληλεγγύης της ΕΕ και να επωφεληθεί από τα μέτρα για την αντιμετώπιση κρίσεων τα οποία περιλαμβάνουν πολιτικό συντονισμό.
Κύπρος
Η Κύπρος αν και δεν αποτέλεσε ποτέ κεντρικό στόχο επιθέσεων, όπως οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, ωστόσο, έχει βιώσει τρομοκρατικά χτυπήματα τις δεκαετίες ΄70 και ΄80.
Το τρομοκρατικό κτύπημα όμως που έμεινε χαραγμένο στις μνήμες όσων το έζησαν, ήταν αυτό του Πεδιαίου, στις 11 Μαΐου 1988 ώρα 10:20. Το γεφύρι του ποταμού Πεδιαίου στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή είναι ένας από τους πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας με χιλιάδες πολίτες να το διασχίζουν καθημερινά. Σε εκείνο το σημείο πριν 33 χρόνια σχεδόν γράφτηκε μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στο νησί, με αποντέλεσμα τον θάνατο του ενός εκ των δύο τρομοκρατών, αλλά και δύο Ε/κ που έτυχε να βρίσκονται στην περιοχή. Στόχος των δύο Λιβάνιων τρομοκρατών μελών της οργάνωσης Τζιχάντ, ήταν η ισραηλινή Πρεσβεία στη Λευκωσία.
Όλα ξεκίνησαν όταν ένα σε ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο 20χρονος Kadour Ahmed Honeim, από τον Λίβανο επιχείρησε να παρκάρει έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην οδό Εμμανουήλ Ροΐδη. Έγινε όμως αντιληπτός από τους φρουρούς της πρεσβείας οι οποίοι τον έδιωξαν. Λίγα λεπτά αργότερα, το αυτοκίνητο θα επέστρεφε ξανά σε κοντινό σημείο. Οι κινήσεις του προκάλεσαν την κινητοποίηση των αστυνομικών της φρουράς οι οποίοι τον διέταξαν να απομακρυνθεί άμεσα. Το σχέδιο τους είχε ναυαγήσει.
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 20χρονος ήταν φορτωμένο με 100 κιλά εκρηκτικά, και μαζί με τον συνεργό του, είχαν οδηγίες να το σταθμεύσουν έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία και χρησιμοποιώντας πυροκροτητή, να σήκωναν την πρεσβεία στον αέρα. Το σχέδιο ναυάγησε και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, οι δράστες είχαν συνεννοηθεί συγκεκριμένη ώρα που θα πυροδοτούσαν τα εκρηκτικά. Ο 27χρονος Omar Ahmed Hawillo, ήταν σε μακρινή απόσταση κρατώντας χαρτοφύλακα με τον πυροκροτητή και περίμενε τον 20χρονο να σταθμεύσει το όχημα ούτως ώστε ν’ ανατινάξει την πρεσβεία την καθορισμένη ώρα. Ο 20χρονος ενώ έτρεχε για να ειδοποιήσει τον συνεργό του ότι το σχέδιο ναυάγησε και να τον αποτρέψει από το να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά, χτύπησε ένα άλλο όχημα, το οποίο και τον ακολούθησε. Τα δύο αυτοκίνητα έφτασαν στην γέφυρα του ποταμού Πεδιαίου και τότε ακολούθησε το χάος, αφού έγινε η έκρηξη η οποία και ακούστηκε σε όλη τη Λευκωσία.
Στη συνέχεια ακολούθησαν σκηνές βγαλμένες από ταινία. Από την έκρηξη, ο 20χρονος εξαϋλώθηκε και το όχημα του έγινε μια μάζα σίδερα, και παράλληλα παρέσυρε και τους ανυποψίαστους, Ροδούλα Σιαμίδου και τον συνταξιούχο Ανδρέα Φράγκο που διέσχιζε τη γέφυρα εκείνη την ώρα. Άλλα 18 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ιούλιος 2012 Απετράπη τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον Ισραηλινών συμφερόντων από την Αστυνομία Κύπρου. Για την υπόθεση συνελήφθη ως ύποπτος νεαρός Λιβανέζος κάτοχος Σουηδικού διαβατήριο ο οποίος έφθασε στην Κύπρο ως τουρίστας. Ο τρομοκράτης συνελήφθη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, μετά από κατ’ επείγον μήνυμα που έφθασε από ξένες μυστικές υπηρεσίες και δόθηκαν ρητές εντολές όπως η είδηση της σύλληψης να μην διαρρεύσει στα ΜΜΕ.
Αρχικά ο ύποπτος αρνείτο κάθε ανάμειξη σε τρομοκρατική οργάνωση στη συνέχεια παραδέχθηκε την εμπλοκή του σε γνωστή τρομοκρατική οργάνωση που δραστηριοποιείται στο Λίβανο. Οι αρχές ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας εντόπισαν στην κατοχή του έγγραφα που πέρασαν από εξονυχιστικό έλεγχο. Εκτιμάτε ότι ήρθε στην Κύπρο για να παρακολουθήσει και να οργανώσει τρομοκρατικό κτύπημα με στόχο Ισραηλινά συμφέροντα.
Από τα στοιχεία που προέκυψαν μετά από τις πολύωρες ανακρίσεις φαίνεται να είχε στόχο την ανατίναξη αεροπλάνου ή λεωφορείου σκορπώντας τον θάνατο. Για την υπόθεση είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή και η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο.