fbpx

Ισχυρά τα ταμειακά αποθέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας!


Τα ισχυρά ταμειακά αποθέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να υποστηρίξουν την Kυβέρνηση στην αντιμετώπιση της αβεβαιότητας που παρατηρείται στην παγκόσμια οικονομία, τονίζει το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ) στην ετήσια του έκθεση για το 2023.

Σύμφωνα με την έκθεση, το αποθεματικό ρευστών διαθεσίμων στο τέλος του 2023 διαμορφώθηκε στα σχεδόν €2,83 δισεκατομμύρια (ρευστά κατατεθειμένα στην ΚΤΚ), καλύπτοντας το 132% του χρέους που λήγει στους επόμενους δώδεκα μήνες. Σημειώνεται ότι εξαιρουμένων των ρευστών διαθεσίμων, το καθαρό χρέος της Δημοκρατίας ανέρχεται σε 68% σε σύγκριση με το ακαθάριστο χρέος 77,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023.

«Η ισχυρή ταμειακή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να υποστηρίξει την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα που παρατηρείται στην παγκόσμια οικονομία και να περιορίσει τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στους δείκτες κόστους – κινδύνου σε μέτρια επίπεδα», αναφέρεται.

Το ΓΔΔΧ σημειώνει επίσης ότι εν μέσω της ανοδικής τάσης όσον αφορά τα επιτόκια και των προσδοκιών ότι αυτά θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα στο άμεσο μέλλον, χρησιμοποίησε σημαντικό μέρος των ρευστών διαθεσίμων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για το έτος 2023, «συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ σε χαμηλότερα επίπεδα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία η μείωση του χρέους το 2023 ανήλθε σε €740 εκατ. Σημειώνεται ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του δείκτη χρέους ως προς το ΑΕΠ κυρίως λόγω αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ (επίδραση παρονομαστή). Ενδεικτικά από τον Δεκέμβριο του 2020 (χρονιά της πανδημίας με μεγάλες εκδόσεις χρέους) μέχρι και το τέλος του 2023, ο δείκτης δημοσίου παρουσίασε μείωση 39 ποσοσταίων μονάδων.

Το ΓΔΔΧ επισημαίνει ακόμη ότι παρά την ισχυρή ταμειακή θέση της κυβέρνησης ως αποτέλεσμα του δημοσιονομικού πλεονάσματος το 2023 και του γεγονότος ότι οι μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές παραμένουν σταθερές μεσοπρόθεσμα, στις 17 Ιανουαρίου 2024, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του για επανακαθορισμό του στόχου κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών στο Λογαριασμό της Γενικής Κυβέρνησης σε περίοδο 9-12 μηνών για το 1ο τρίμηνο του 2024, αντί της κάλυψης για περίοδο 9 μηνών που ίσχυε προηγουμένως.

«Οι λόγοι για αυτή την πρόταση αποδόθηκαν στο γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει αβεβαιότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024», αναφέρεται.

Σημαντικές αλλά διαχειρίσιμες οι μελλοντικές λήξεις χρέους

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, η πλειοψηφία του ληξιπρόθεσμου χρέους της Δημοκρατίας, ήτοι €11,62 δισ. ευρώ ή περίπου 51% του συνολικού χρέους, κατανέμεται στην περίοδο 2024-2028

Κατά τη διάρκεια της πιο πάνω περιόδου, ποσό €6,6 δισ ή περίπου 57% του συνολικού χρέους που λήγει στην περίοδο αυτή σχετίζεται με τις αποπληρωμές των ευρωπαϊκών ομολόγων και ποσό ύψους €4,6 δισ ή περίπου 40% αφορά αποπληρωμές δανείων της περιόδου αυτής.

Σύμφωνα με τον ΓΔΔΧ, το έτος 2028 απεικονίζει τη μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση λήξης χρέους ύψους €2,8 δισ, εκ των οποίων ποσό €1,5 δισ ή περίπου 53% σχετίζεται με την αποπληρωμή ομολόγων ΕΜΤΝ και ποσό €1,29 δισ ή περίπου 46% με την αποπληρωμή δανείων, που κατά μεγάλο μέρος αφορά την αποπληρωμή της τέταρτης δόσης για αποπληρωμή του δανείου που λήφθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2013.

Ωστόσο, το ΓΔΔΧ τονίζει πως «σε γενικές γραμμές, το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους κατανέμεται με τρόπο που να διασφαλίζει την άνετη εξυπηρέτηση του και η λήξη χρέους βρίσκεται σε διαχειρίσιμα επίπεδα».

Εκδόσεις €1 – €1,5 δισ

Πάντως, το ΓΔΔΧ σημειώνει ότι η πρόθεσή του για τα επόμενα χρόνια, είναι η έκδοση τουλάχιστον ενός ομολόγου αναφοράς (ΕΜΤΝ) ανά έτος με άντληση ποσού που θα κυμαίνεται μεταξύ €1,0-1,5 δισ. για σκοπούς κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Κυβέρνησης.

«Προκειμένου να εξομαλυνθεί περαιτέρω το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής χρέους, θα δοθεί έμφαση στην έκδοση χρεογράφων μεγαλύτερης διάρκειας δεδομένου ότι οι συνθήκες της αγοράς και το νέο περιβάλλον επιτοκίων καταστούν ευνοϊκά», αναφέρεται. Η μέση εναπομείνασα διάρκεια του εμπορεύσιμου χρέους κατέγραψε μικρή αύξηση προσεγγίζοντας τα οκτώ έτη στο τέλος του 2023, υπερβαίνοντας τον στόχο της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής διαχείρισης του δημοσίου χρέους, που είναι τα επτά έτη.

€10,61 δισ επενδύσεις ΤΚΑ

Σύμφωνα με το ΓΔΔΧ τα πλεονάσματα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (συγκαταλέγεται στην κεντρική κυβέρνηση) «επενδύεται στην κυβέρνηση, ετησίως».

Στο τέλος του 2023, το ύψος των επενδύσεων του ΤΚΑ υπό τη μορφή καταθέσεων ανήλθε σε €10,61 δισ, καταγράφοντας αύξηση 10,4% σε σύγκριση με το ύψος των επενδύσεων του προηγούμενου έτους, που ήταν €9,61 δισ, σημειώνει το ΓΔΔΧ.

Πάντως, το ΓΔΔΧ διευκρινίζει πως η ενδοκυβερνητική σχέση Κυβέρνησης – ΤΚΑ και άλλων υπό διαχείριση ταμείων, σε ενοποιημένη βάση, «αποτελεί απλά μια στατιστική και λογιστική μεθοδολογία».

Ροή Ειδήσεων

Τα τελευταία νέα για Γκαγιέγο, Κβιλιτάια και Ντάλσιο…(ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)

Μέρα έντονων διεργασιών στο ΑΠΟΕΛ. Συζητήσεις με προτάσεις και...

Το «off» του Σεμέδο φέρνει…ανακατατάξεις!

Ο Γουίλι Σεμέδο είναι εξαιρετικά αμφίβολος για τον τελικό...

Πήρε δύο ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ και… πάλεψε για άλλα τρία!

Ο 48χρονος προπονητής Αντριάν Γκούλα θα είναι όπως όλα...

Δημοφιλή

Σηκώστε το ΤΡΟΠΑΙΟ μπροστά στον ΚΟΣΜΟ!

Η προτελευταία παράγραφος της… ανοικτής επιστολής του Ρικάρντο Σα...

Διαιτητής του τελικού ο Γιοβάνοβιτς!

Ο Σέρβος διαιτητής Srdjan Jovanovic ορίστηκε να διαιτητεύσει τον τελικό του Κυπέλλου Coca – Cola που...

Ο πιτσιρικάς Ομονοιάτης που έκανε μόνος του… κερκίδα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Φοβερός ο μικρός Ομονοιάτης στο «Στέλιος Κυριακίδης», δεν σταμάτησε...

ΒΙΝΤΕΟ: Η πορεία της Ομόνοιας μέχρι τον τελικό!

Αντίστροφα μετρούν στην Ομόνοια για τον μεγάλο τελικό του...

Αποχωρήσεων συνέχειας στην ΑΕΛ…

Στην ΑΕΛ ξεκίνησε η «σκούπα» και ήδη από την...

Αιμιλιανίδης: Σωστή η απόφαση για ποινικούς ανακριτές από το Υπουργικό, δύσκολο όμως το έργο τους…

Σωστά το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε «και έκτους ποινικούς ανακριτές» για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου για να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια εξιχνίασης και να σταλεί...

Παρίστανε τον γιατρό και απέσπασε €52 χιλ. από 72χρονη – Χειροπέδες σε 48χρονο…

Υπό κράτηση δυνάμει δικαστικού διατάγματος διάρκειας οκτώ ημερών, τέθηκε άντρας ηλικίας 48 ετών, ο οποίος συνελήφθη σήμερα από μέλη της Αστυνομίας, σε σχέση με...

Καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του 29χρονος στην Πάφο, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο…

Στο νοσοκομείο διακομίσθηκε 29χρονος, ο οποίος καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του στην Πάφο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 29χρονος τραυματίστηκε λίγο μετά τις 10 σήμερα...

Νεκρή στις σκάλες του σπιτιού της με τραύμα στο κεφάλι βρέθηκε γυναίκα στην Πάφο…

Νεκρή στις σκάλες της οικίας της στην κοινότητα Μηλιού της επαρχίας Πάφου εντοπίστηκε τα ξημερώματα 68χρονη Βρετανίδα, μόνιμη κάτοικος Κύπρου. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής...

Σε ΜΕΘ νοσηλεύεται ο Φίτσο, συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Σλοβακίας…

Η κατάσταση της υγείας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο είναι σήμερα σταθερή αλλά παραμένει «πολύ σοβαρή», δήλωσε αξιωματούχος νοσοκομείου, μετά τον χθεσινό του τραυματισμό...

«Ώρα καλή» για τον Αντρέα και τη Χρυσοβαλάντη στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο! (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Χαρμόσυνα θα χτυπήσουν το ερχόμενο Σάββατο 18 Μαϊου 2024 οι καμπάνες στον Ιερό Ναό Αγίου Συνεσίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο. Ο λόγος; Ο τρίτος γάμος...