fbpx

Κοντά σε συμφωνία η Χαμάς για ομήρους και εκεχειρία!


Η αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς έφτασε στο Κάιρο για συνομιλίες με αντικείμενο την πρόταση ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας, που συνδέεται με την απελευθέρωση ομήρων, μετέδωσε το Al-Qahera News, ένα αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών.
«Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις» μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ανέφερε το Al-Qahera News επικαλούμενο μια «υψηλόβαθμη πηγή».
Οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές «κατέληξαν σε μια κοινά αποδεκτή διατύπωση στα περισσότερα από τα σημεία διαφωνίας», πρόσθεσε.
Οι χώρες που μεσολαβούν -η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ- αναμένουν εδώ και μια εβδομάδα την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση, που της υποβλήθηκε στα τέλη Απριλίου.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Χαμάς είναι το μόνο εμπόδιο στην εκεχειρία στη Γάζα. «Περιμένουμε να δούμε αν, στην πραγματικότητα, μπορούν να πουν ναι στην κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων», είπε ο Μπλίνκεν στο φόρουμ Sedona του Ινστιτούτου McCain στην Αριζόνα.

«Λουτρό αίματος»
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, που επικαλέστηκε αιγυπτιακές πηγές, το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να δώσει μια εβδομάδα ακόμη στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα προχωρήσει στην επιχείρηση που απειλεί εδώ κι εβδομάδες ότι θα διεξαγάγει στη Ράφα.
«Στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε λουτρό αίματος», προειδοποίησε χθες ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος προετοιμάζει σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης καθώς σε τέτοια περίπτωση θα καταγραφόταν πελώρια «αύξηση του αριθμού των τραυματιών και των νεκρών».
Το σχέδιο αυτό «δεν είναι παρά επίδεσμος», τόνισε ο Ρικ Πέπερκορν, αντιπρόσωπος του ΠΟΥ στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Το σύστημα υγείας, που έχει ήδη γονατίσει, δεν θα μπορέσει να αντέξει το δυνητικό εύρος της καταστροφής που θα προκαλούσε η εισβολή», πρόσθεσε.
Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια, που υποβάλλεται σε πολύ αυστηρούς ελέγχους από το Ισραήλ, συνεχίζει να φθάνει με το σταγονόμετρο, κυρίως μέσω Αιγύπτου και της διέλευσης στη Ράφα, την ώρα που ο πληθυσμός του θυλάκου -2,4 εκατ. άνθρωποι- απειλείται με λιμό.
Μπροστά στις συχνά ανυπέρβλητες δυσκολίες στη διανομή βοήθειας οδικώς, αρκετές χώρες προχώρησαν σε ρίψεις τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας από αέρος, ενώ ο στρατός των ΗΠΑ κατασκευάζει τεχνητό λιμάνι ανοικτά των ακτών της για να διευκολυνθεί η μεταφορά βοήθειας διά θαλασσίων οδών, μέσω Κύπρου.
Ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, εναντιώνονται στη χερσαία εισβολή στη Ράφα και έχουν ζητήσει να καταρτιστεί «αξιόπιστο» σχέδιο για την προστασία των αμάχων αν προχωρήσει τέτοια επιχείρηση. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν είπε χθες πως δεν έχει παρουσιαστεί τέτοιο στην Ουάσιγκτον και προειδοποίησε πως με δεδομένο αυτό το στοιχείο, η επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε πολύ πιο βαριές απώλειες από αυτό που θα ήταν «αποδεκτό», κατ’ αυτόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Ροή Ειδήσεων

«Εκεί θα κριθεί ο τελικός…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα σημεία τα οποία θα κριθεί ο μεγάλος τελικός...

Συνελήφθη 23χρονος για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά…

Στη σύλληψη 23χρονου, προχώρησε χθες η Αστυνομία, για διευκόλυνση...

Η χαρτοπετσέτα που άλλαξε τη ζωή του Μέσι πωλήθηκε για αστρονομικό ποσό!

Η τεράστια ιστορία του Λιονέλ Μέσι με την Μπαρτσελόνα...

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ο κακός χαμός από τους Παφίτες, «ζεσταίνονται» για τελικό! (ΒΙΝΤΕΟ)

Προετοιμάζονται με…χαμό για τον τελικό οι οπαδοί της Πάφος...

Δημοφιλή

Εισφορά 20.000 ευρώ από τον Ευγένιο Χαμπουλλά!

Ο πρώην πρόεδρος του σωματείου, Ευγένιος Χαμπουλλάς δεν μπορούσε...

Ο πιτσιρικάς Ομονοιάτης που έκανε μόνος του… κερκίδα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Φοβερός ο μικρός Ομονοιάτης στο «Στέλιος Κυριακίδης», δεν σταμάτησε...

Καταθέτει στην Ανακριτική ο εν αργία Αρχιμανδρίτης Πορφύριος

Στην Αρχιεπισκοπή, συνοδευόμενος με από τους δικηγόρους του, έφτασε...

Λύθηκε ο…γρίφος για τον κήπερ στον τελικό!

Όπως όλα δείχνουν, ο Γιάννης Αναστασίου κατέληξε στο ποιος...

Τα δάκρυα του σήμερα, πείσμα και υπόσχεση για το αύριο…

Τι κόμπος στο στομάχι. Γροθιά γεμάτη. Απογοήτευση. Δάκρυα στεναχώριας....

Συνελήφθη 23χρονος για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά…

Στη σύλληψη 23χρονου, προχώρησε χθες η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση θανατηφόρας οδικής σύγκρουσης, που συνέβη χθες το πρωί, στην...

Επιστολή συμπαράστασης στην πρωθυπουργό της Σλοβακίας από τον Πάπα!

Πάπας Φραγκίσκος έστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Καπούτοβα για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον απόηχο της επίθεσης κατά του Πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο,...

Δεκατρείς τραυματίες σε σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι…

Δεκατρείς άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες Παρασκευή, οι τέσσερις σοβαρά, σε σύγκρουση εμπορευματικού με επιβατικό τρένο, καθώς, κατά τις πρώτες ενδείξεις, παραβιάστηκε ερυθρός σηματοδότης μέσα σε...

Ισραηλινή επιχείρηση στη Δυτική Όχθη για «να εξαλειφθεί απειλή»…

Παλαιστίνιος μαχητής σκοτώθηκε και άλλοι οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες Παρασκευή σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσαν...

«Επίκειται πολύ μεγαλύτερη ρωσική επίθεση»!

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο και μεταδόθηκε σήμερα, προεξόφλησε πως επίκειται πολύ μεγαλύτερη...

Επεισοδιακή καταδίωξη στη Λεμεσό, τσάκωσαν καταζητούμενο!

Στη σύλληψη 26χρονου, προχώρησε χθες βράδυ η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, που διαπράχθηκε στη Λεμεσό,...