fbpx

«Κυπρίων Γεύσεις» – Ένα οδοιπορικό στην παράδοση σε 30 κοινότητες

Ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία έχει αναρτηθεί σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Κυπρίων Γεύσεις», διαθέτει το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής.

Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη στο: https://videos.cyprusfoodmuseum.com

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου, ο συνολικός αριθμός των ντοκιμαντέρ ανέρχεται στα 38 και είναι διαθέσιμα, τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά.

«Μέσα από ένα οδοιπορικό σε 30 κοινότητες, στην ελεύθερη και κατεχόμενη Κύπρο, ο επισκέπτης ξεναγείται στην άγνωστη, γνήσια, αγροτική κυπριακή ζωή. Παρουσιάζεται η πλούσια, μοναδική, γαστρονομική κληρονομιά του τόπου μας, αποκαλύπτονται  ξεχασμένες μυρωδιές,  γεύσεις, συνταγές της αυθεντικής κυπριακής γαστρονομίας, αρκετές από αυτές άγνωστες στο πλατύ κοινό», αναφέρεται.

Μεταξύ των συνταγών αυτών είναι οι ελιάδα, πιλάφι με μούττες του κλημάτου, κολοκόπιτες με ελιές, πιλάφι με ροδοπέταλα,  πουρέκια με στρουδκιά, τιτσιρόπιττες, σακόπιττα, πούλλες με φρέσκο κόλιανδρο, λυτρατζένη, βούτυρο αναρής, πεντάστριν, γάλενα, Παναγιά, σουππούδκια, γιοφκάες, χαλουβάς κουβαρκαστός, χαλίτζια κ.ά.

Προστίθεται ότι «οι παρουσιάσεις των παρασκευασμάτων διανθίζονται από την πλούσια αφήγηση για τα σχετιζόμενα ήθη και έθιμα, τον τρόπο της ζωής στα περασμένα χρόνια και την προβολή των ιδιαιτεροτήτων των κοινοτήτων που συμμετέχουν».

«Μέσα από την συμμετοχή των αυθεντικών ανθρώπων του Κύπρου μας, ξαναζωντανεύει ένας ιδιαίτερος τρόπος ζωής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την αγάπη προς τον τόπο, τον σεβασμό στην φύση που παρέχει τις πρώτες ύλες  και την ευχαριστία για όσα είχαν οι άνθρωποι», συμπληρώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναδεικνύονται τα βασικά χαρακτηριστικά της παραδοσιακής μας κουζίνας: η απλότητα, η  ποιότητα και γνησιότητα των πρώτων υλών και η δημιουργικότητα, τα οποία έχουν το μοναδικό αποτέλεσμα: εκλεκτές γεύσεις εφάμιλλες της υψηλής μαγειρικής και ανεξίτηλα αρώματα.

Με την αλλαγή τρόπου ζωής, τα τελευταία 50 χρόνια, αναφέρεται, «παρατηρήθηκε σταδιακά η διακοπή της ζωντανής μεταφοράς της γνώσης και των παραδόσεων από την προηγούμενη, στην επόμενη γενιά, με κίνδυνο τον αφανισμό της».

«Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το έργο του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων, όπως και πολλών άλλων φορέων και δημιουργών, οι οποίοι με διάφορα μέσα συμβάλλουν στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης», προστίθεται.

Σημειώνεται ότι «σκοπός του έργου είναι η διάσωση και προβολή λιγότερων γνωστών συνταγών και η μεταλαμπάδευση του αποστάγματος της γνώσης των 12.000 χρόνων της γαστρονομικής μας κουλτούρας στη νέα γενιά. Επίσης, η γνωριμία με την γνήσια αυθεντική Μεσογειακή Διατροφή, το πιο υγιεινό πρότυπο διατροφής».

Οι ταινίες, αναφέρεται, «ενδιαφέρουν και όσους ασχολούνται επαγγελματικά και ερασιτεχνικά με την κυπριακή κουζίνα, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία, τον λαϊκό πολιτισμό, εθνογραφία και την παράδοση του τόπου. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στα σχολεία, αλλά και για αξιοποίηση σε εκστρατείες προβολής της Κύπρου, στην τουριστική βιομηχανία και στους αποδήμους, εφόσον είναι διαθέσιμες και στην αγγλική γλώσσα».

Η πλατφόρμα μπορεί να φιλοξενήσει ταινίες κι άλλων δημιουργών, με θέμα την κυπριακή γαστρονομία, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει  στην εύκολη πρόσβαση από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής απευθύνει πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους φορείς και δημιουργούς ταινιών, με θέμα την κυπριακή γαστρονομία, για συνεργασία και ψηφιοποίηση του υλικού τους, για να μπορεί να γνωστοποιηθεί εύκολα.

Τις ταινίες σκηνοθέτησαν οι Πασχάλης Παπαπέτρου και Μιχάλης Γεωργιάδης.

Συμμετείχαν οι ακόλουθες κοινότητες ή κάτοικοι των κοινοτήτων Άγιος Αμβρόσιος Κερύνειας, Άγιος Ανδρόνικος Καρπασίας,  Αγρός,  Αθηένου,  Ακάκι, Ακανθού, Ανώγυρα,  Αραδίππου, Βρυσούλες,  Γιόλου,  Καλογραία, Καραβάς, Κοιλάνι,  Κοκκινοχώρια,  Κόρνος,  Κυθρέα,  Κυπερούντα,  Λετύμπου,  Λευκόνοικο,  Λύμπια,  Λύση,  Παλιομέτοχο,  Πηγαίνια,  Πλατανιστάσα,  Πραστείο Αμμοχώστου,  Ριζοκάρπασο,  Σύσκληπος Κερύνειας και  Φλάσου

Το έργο της ψηφιοποίησης των ταινιών συγχορήγησαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

ΚΥΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Αγριεύουν τα πράγματα πριν το Μπενφίκα-Σπόρτινγκ: Μαχαιρώθηκε οπαδός των «πράσινων»

Οι οπαδοί της Μπενφίκα επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν οπαδό της...

Αρχή με αδιάφορο Βαρωσιώτικο ντέρμπι! (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ)

Μετά τα μεσοβδόμαδα ματς Κυπέλλου επιστρέφουμε σε ρυθμούς πρωταθλήματος...

«Συμφώνησε με τη Ρεάλ ο Αλόνσο…»

Ο Κάρλο Αντσελότι φεύγει, ο Τσάμπι Αλόνσο αναλαμβάνει τη...

Δημοφιλή

LIVE: Πάφος FC – Άρης

Η Πάφος FC υποδέχεται τον Άρη στο «Στέλιος Κυριακίδης»...

Το ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από τα τρία στάδια…

Δείτε το φωτορεπορτάζ από τους τρεις αγώνες του β’...

LIVE: Εθνικός – ΑΕΛ (11ΑΔΕΣ)

Ο Εθνικός Άχνας υποδέχεται την ΑΕΛ στο Δασάκι στο...

Επιστολή «βόμβα» στον Τραμπ από Αμερικανούς βουλευτές: Απαιτούν δράση κατά της Τουρκίας για τις απειλές στην Ελλάδα

Οι νομοθέτες υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκυμονούν κινδύνους την ασφάλεια και την περιφερειακή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επισημαίνουν ότι...

Πάπας Λέων 14ος: Η διπλή υπηκοότητα, τα μαθηματικά και η αγάπη για το τένις!

Ο Καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ είναι πλέον ο Πάπας Λέων ο 14ος και από την πρώτη στιγμή κέρδισε τις εντυπώσεις με την πραότητα και...

Στα πρόθυρα σύρραξης Ινδία-Πακιστάν: Αλληλοκατηγορίες για επιθέσεις με drones…

Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι επιχείρησε να επιτεθεί με drones και πυραύλους σε τρεις στρατιωτικές βάσεις της, στις πόλεις Τζαμού και Ουντχαμπούρ στο...

Γιατί oι Πάπες αλλάζουν όνομα;

Ο 69χρονος Αμερικανός καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρέβοστ εξελέγη σήμερα Πέμπτη (8/5) ως ο νέος πάπας και ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και έλαβε το παπικό όνομα Λέων ΙΔʼ (Leo XIV), όπως ανακοίνωσε...

Ποιος είναι ο νέος Πάπας Λέων ο 14ος – Ο μαθηματικός που έγινε θεολόγος…

Ο Ρόμπερτ Πρέβοστ είναι ο νέος Πάπας Λέον ο 14ος. Γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1955 με υπηκοότητα Αμερικανική και Περουβιανή. Η θέση που κατείχε ήταν Νομάρχης...

Τρέχουν οι διαδικασίες για νέο Συνεργατισμό-«Ανάχωμα στο ολιγοπώλιο τραπεζών»

Επιχειρούν να σπάσουν το τραπεζικό ολιγοπώλιο συνδικαλιστικές και αγροτικές οργανώσεις μέσω της δημιουργίας νέου Συνεργατισμού. Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, ενημερώθηκε για τις διαδικασίες που...