fbpx

«Κυπρίων Γεύσεις» – Ένα οδοιπορικό στην παράδοση σε 30 κοινότητες

Ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία έχει αναρτηθεί σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Κυπρίων Γεύσεις», διαθέτει το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής.

Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη στο: https://videos.cyprusfoodmuseum.com

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου, ο συνολικός αριθμός των ντοκιμαντέρ ανέρχεται στα 38 και είναι διαθέσιμα, τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά.

«Μέσα από ένα οδοιπορικό σε 30 κοινότητες, στην ελεύθερη και κατεχόμενη Κύπρο, ο επισκέπτης ξεναγείται στην άγνωστη, γνήσια, αγροτική κυπριακή ζωή. Παρουσιάζεται η πλούσια, μοναδική, γαστρονομική κληρονομιά του τόπου μας, αποκαλύπτονται  ξεχασμένες μυρωδιές,  γεύσεις, συνταγές της αυθεντικής κυπριακής γαστρονομίας, αρκετές από αυτές άγνωστες στο πλατύ κοινό», αναφέρεται.

Μεταξύ των συνταγών αυτών είναι οι ελιάδα, πιλάφι με μούττες του κλημάτου, κολοκόπιτες με ελιές, πιλάφι με ροδοπέταλα,  πουρέκια με στρουδκιά, τιτσιρόπιττες, σακόπιττα, πούλλες με φρέσκο κόλιανδρο, λυτρατζένη, βούτυρο αναρής, πεντάστριν, γάλενα, Παναγιά, σουππούδκια, γιοφκάες, χαλουβάς κουβαρκαστός, χαλίτζια κ.ά.

Προστίθεται ότι «οι παρουσιάσεις των παρασκευασμάτων διανθίζονται από την πλούσια αφήγηση για τα σχετιζόμενα ήθη και έθιμα, τον τρόπο της ζωής στα περασμένα χρόνια και την προβολή των ιδιαιτεροτήτων των κοινοτήτων που συμμετέχουν».

«Μέσα από την συμμετοχή των αυθεντικών ανθρώπων του Κύπρου μας, ξαναζωντανεύει ένας ιδιαίτερος τρόπος ζωής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την αγάπη προς τον τόπο, τον σεβασμό στην φύση που παρέχει τις πρώτες ύλες  και την ευχαριστία για όσα είχαν οι άνθρωποι», συμπληρώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναδεικνύονται τα βασικά χαρακτηριστικά της παραδοσιακής μας κουζίνας: η απλότητα, η  ποιότητα και γνησιότητα των πρώτων υλών και η δημιουργικότητα, τα οποία έχουν το μοναδικό αποτέλεσμα: εκλεκτές γεύσεις εφάμιλλες της υψηλής μαγειρικής και ανεξίτηλα αρώματα.

Με την αλλαγή τρόπου ζωής, τα τελευταία 50 χρόνια, αναφέρεται, «παρατηρήθηκε σταδιακά η διακοπή της ζωντανής μεταφοράς της γνώσης και των παραδόσεων από την προηγούμενη, στην επόμενη γενιά, με κίνδυνο τον αφανισμό της».

«Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το έργο του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων, όπως και πολλών άλλων φορέων και δημιουργών, οι οποίοι με διάφορα μέσα συμβάλλουν στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης», προστίθεται.

Σημειώνεται ότι «σκοπός του έργου είναι η διάσωση και προβολή λιγότερων γνωστών συνταγών και η μεταλαμπάδευση του αποστάγματος της γνώσης των 12.000 χρόνων της γαστρονομικής μας κουλτούρας στη νέα γενιά. Επίσης, η γνωριμία με την γνήσια αυθεντική Μεσογειακή Διατροφή, το πιο υγιεινό πρότυπο διατροφής».

Οι ταινίες, αναφέρεται, «ενδιαφέρουν και όσους ασχολούνται επαγγελματικά και ερασιτεχνικά με την κυπριακή κουζίνα, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία, τον λαϊκό πολιτισμό, εθνογραφία και την παράδοση του τόπου. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στα σχολεία, αλλά και για αξιοποίηση σε εκστρατείες προβολής της Κύπρου, στην τουριστική βιομηχανία και στους αποδήμους, εφόσον είναι διαθέσιμες και στην αγγλική γλώσσα».

Η πλατφόρμα μπορεί να φιλοξενήσει ταινίες κι άλλων δημιουργών, με θέμα την κυπριακή γαστρονομία, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει  στην εύκολη πρόσβαση από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής απευθύνει πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους φορείς και δημιουργούς ταινιών, με θέμα την κυπριακή γαστρονομία, για συνεργασία και ψηφιοποίηση του υλικού τους, για να μπορεί να γνωστοποιηθεί εύκολα.

Τις ταινίες σκηνοθέτησαν οι Πασχάλης Παπαπέτρου και Μιχάλης Γεωργιάδης.

Συμμετείχαν οι ακόλουθες κοινότητες ή κάτοικοι των κοινοτήτων Άγιος Αμβρόσιος Κερύνειας, Άγιος Ανδρόνικος Καρπασίας,  Αγρός,  Αθηένου,  Ακάκι, Ακανθού, Ανώγυρα,  Αραδίππου, Βρυσούλες,  Γιόλου,  Καλογραία, Καραβάς, Κοιλάνι,  Κοκκινοχώρια,  Κόρνος,  Κυθρέα,  Κυπερούντα,  Λετύμπου,  Λευκόνοικο,  Λύμπια,  Λύση,  Παλιομέτοχο,  Πηγαίνια,  Πλατανιστάσα,  Πραστείο Αμμοχώστου,  Ριζοκάρπασο,  Σύσκληπος Κερύνειας και  Φλάσου

Το έργο της ψηφιοποίησης των ταινιών συγχορήγησαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

ΚΥΠΕ

Ροή Ειδήσεων

«ΝΙΚΗ=ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, να επιστρέψουν με το τρόπαιο στη Λάρνακα»

Ανάρτηση από τους οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ για το...

Δεν βιάστηκε και δικαιώθηκε ο Ηλίας… (Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟ BALLA ME ΤΟΝ ΜΑΛΕ)

Σε μια αποκάλυψη προχώρησε ο Μιχάλης Παπαγεωργίου στο 115ο...

Ρίψη πυροβολισμών έξω από οικία στη Λεμεσό…

Ρίψη πυροβολισμών σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα...

Δημοφιλή

Ασίστ ο Ανδρέου στην τριάρα της Σαρλεουά!

Η Σαρλεουά επικράτησε με 3-1 της Μόλενμπεκ, εκτός έδρας...

Ξέσπασε η Λίβερπουλ με 4άρα κόντρα στην Τότεναμ! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Η Λίβερπουλ επιβλήθηκε με 4-2 της Τότεναμ και η...

Nέο «κύμα» σκόνης πλήττει την Κύπρο – Τα «αλλάζει» αύριο ο καιρός…

Nέο κύμα σκόνης θα πλήξει σήμερα την Κύπρο, το...

Αταμάν: «Δεν αξίζαμε να κερδίσουμε το Game 3 – Έχω 100% εμπιστοσύνη στην ομάδα, έχει δείξει χαρακτήρα»!

Ο Παναθηναϊκός AKTOR φιλοξενείται και πάλι στη Χάλα Πιονίρ του Βελιγραδίου από τη Μακάμπι...

Ρίψη πυροβολισμών έξω από οικία στη Λεμεσό…

Ρίψη πυροβολισμών σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα στη Λεμεσό. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στόχος φαίνεται να ήταν όχημα που...

Σύλληψη τεσσάρων ανηλίκων για την επίθεση στο σπίτι 73χρονου στο Κίτι…

Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης που αφορά τα αδικήματα της πρόκλησης κακόβουλης ζημιάς, συνωμοσίας προς διάπραξης κακουργήματος, πρόκλησης ανησυχίας, παράνομης συνάθροισης, οχλαγωγίας, κλοπής, παράνομης κατοχής...

Δυο ελικόπτερα από Ιορδανία ενισχύουν την πυρόσβεση στην Κύπρο…

Δυο πυροσβεστικά ελικόπτερα με τα 18 μέλη του πληρώματός τους έφθασαν στην Κύπρο από την Ιορδανία προς ενίσχυση των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας...

Απόρριψη προτάσεων εκεχειρίας από Ισραήλ – Χαμάς, ενόψει επιχείρησης στη Ράφα

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε σήμερα ότι η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα είναι αναγκαία, λόγω της απόρριψης από τη Χαμάς...

Τουρκία: Ως τζαμί θα λειτουργεί από σήμερα η ιστορική βυζαντινή Μονή της Χώρας…

Σήμερα προγραμματίζεται να λειτουργήσει εκ νέου ως τζαμί ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων...

Ανθούπολη: Δύο νέες συλλήψεις για την απόπειρα φόνου-Στο δικαστήριο 9 πρόσωπα

Σε δύο νέες συλλήψεις προχώρησε το ΤΑΕ Λευκωσίας για την απόπειρα φόνου που σημειώθηκε στις 23 Απριλίου στην Ανθούπολη. Πέραν των επτά προσώπων που τελούν...