fbpx

Λεφτά στην άκρη… Αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατοίκων Κύπρου

Οι καταθέσεις στην Κύπρο δεν καταλαβαίνουν από ακρίβεια και οικονομική στενότητα και μπορεί κάποιοι να μην έχουν ούτε τα αναγκαία ή να «τρώνε» από τα έτοιμα που φυλάχθηκαν για ώρα ανάγκης, αλλά υπάρχουν και αυτοί που κάθε μήνα βάζουν λεφτά στην άκρη.

Τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα προκύπτει και από τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα, τα οποία δείχνουν ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι τέλος Μαϊου το σύνολο των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα αυξήθηκε κατά €1,45 δισ., παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν προσφέρουν ψηλά καταθετικά επιτόκια, κάτι για το οποίο έχουν δεχθεί αυστηρή κριτική τόσο από τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, όσο και από τα πολιτικά κόμματα.

Μάλιστα, αν θέλουν οι καταθέτες να κερδίσουν λίγα ευρώ παραπάνω, θα πρέπει να είναι αρκετά υπομονετικοί, αφού καλύτερες αποδόσεις σε τόκο προσφέρουν οι τράπεζες μόνο αν ο πελάτης «κλειδώσει» τα χρήματα τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Οι συνολικές καταθέσεις τον Μάιο 2024 κατέγραψαν καθαρή αύξηση €925,7 εκατ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €209,1 εκατ. τον Απρίλιο 2024, €252,1 εκατ. τον Μάρτιο, €63,2 εκατ. τον Φεβρουάριο, ενώ τον Ιανουάριο σημειώθηκαν εκροές €366 εκατ.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των συνολικών καταθέσεων έφτασε στο 2,8%, σε σύγκριση με 1,4% τον Απρίλιο 2024.

Το υπόλοιπο των συνολικών καταθέσεων τον Μάιο 2024 έφθασε στα €53,3 δισ.

Η φετινή εικόνα, τουλάχιστον για τον Μάϊο, είναι από την καλύτερη σε θέματα εισροής καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα τα τελευταία έξι χρόνια.

Για παράδειγμα πέρυσι τον Μάϊο οι νέες καταθέσεις ήταν €164,8 εκατ. τον Μάϊο του 2022 σημειώθηκε εκροή €166,9 εκατ., τον Μάϊο του 2021 η αύξηση ήταν €330 εκατ., τον Μάίο του 2020 παρατηρήθηκε εκροή €30,8 εκατ., τον Μάιο του 2019 σημειώθηκε άνοδος στις καταθέσεις €688,3 εκατ. και τον Μάϊο του 2018 ήταν €201,2 εκατ.

Πιο αναλυτικά, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά €107,6 εκατ. τον Μάιο ‘24 σε σχέση με άνοδο €33,5 εκατ. τον Απρίλιο και €100,6 εκατ. πέρυσι.

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων παρουσίασαν άνοδο €315,1 εκατ. τον Μάϊο σε σχέση με άνοδο €136, 2 εκατ. τον Απρίλιο και 197,6 εκατ. πέρυσι. Οι καταθέσεις των λοιπών ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών αυξήθηκαν κατά €350 εκατ. σε σύγκριση με άνοδο €3,9 εκατ. τον Απρίλιο ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και συνταξιοδοτικών ταμείων παρουσίασαν μείωση €9,3 εκατ. τον Μάίο σε σχέση με άνοδο €22,4 εκατ. τον Απρίλιο.

Οι καταθέσεις κατοίκων Κύπρου παρουσίασαν αύξηση €778,8 εκατ. τον Μάιο, των κατοίκων τρίτων χωρών είχαν άνοδο €27,5 εκατ., ενώ οι καταθέσεις από κατοίκους ευρωπαϊκών χωρών είχαν αύξηση €119,5 εκατ.

Τρέχει δανεισμός 24.9 δισ.

Ως προς τον δανεισμό, τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι τα συνολικά δάνεια τον Μάιο 2024 κατέγραψαν καθαρή αύξηση €70,2 εκατ., σε σύγκριση με καθαρή μείωση €278,6 εκατ. τον Απρίλιο 2024.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των συνολικών δανείων έφτασε στο 1,2%, παραμένοντας αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2024.

Το υπόλοιπο των συνολικών δανείων τον Μάιο 2024 έφθασε στα €24,9 δισ.

Τα δάνεια κατοίκων Κύπρου παρουσίασαν αύξηση €59,6 εκατ. Πιο αναλυτικά, τα δάνεια προς νοικοκυριά και μη χρηματοδοτικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά €3,4 εκατ. και €62,2 εκατ. αντίστοιχα.

Τα δάνεια των υπόλοιπων εγχώριων τομέων παρουσίασαν συνολικά μείωση €6 εκατ.

Πηγή Philenews

Ροή Ειδήσεων

ΓΟΥΛΕΡΙ: Ο εξτρέμ των 200.000 που ψάχνει την…Ιθάκη του! (ΒΙΝΤΕΟ)

Κέιν Γούλερι λοιπόν. Ο Άγγλος ακραίος επιθετικός, έγινε μέλος...

Πάφος FC-Λέγκια 1-0 (ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ)

Παρακολουθήστε τα στιγμιότυπα της φιλικής αναμέτρησης της Πάφος FC...

Ανακοίνωσε το τιμ του Γκούλα ο Απόλλωνας!

Ο Απόλλωνας ανακοίνωσε το νέο τεχνικό τιμ της ομάδας...

Ασφαλείς οι 70 μαθητές και οι συνοδοί τους που αποκλείστηκαν στην Ελβετία

Οι εβδομήντα ένας μαθητές και εκπαιδευτικοί της Αγγλικής Σχολής...

Δημοφιλή

Στη Λετονία οι Μοντνόρ, Μουσούντα και Μάτισικ! (ΦΩΤΟΣ)

Ανακοίνωση για την εξέλιξη της προετοιμασίας εξέδωσε ο Άρης....

Το προφίλ του Σουάρεθ: Η…διαφορά με Πονς και η γεμάτη 5ετία!

Η ΑΕΚ μετά και το…ναυάγιο ανανέωσης, όπως όλα δείχνουν,...

Χάνει την προετοιμασία αλλά προλαβαίνει το πρώτο ματς για το Europa League ο Ιωαννίδης!

Καλά μαντάτα προέκυψαν από τον δεύτερο κύκλο των εξετάσεων...

Έφτασε Σερβία το ΑΠΟΕΛ! (ΦΩΤΟ)

Το ΑΠΟΕΛ με ανάρτησή του στα επίσημα ΜΚΔ της...

Ασφαλείς οι 70 μαθητές και οι συνοδοί τους που αποκλείστηκαν στην Ελβετία

Οι εβδομήντα ένας μαθητές και εκπαιδευτικοί της Αγγλικής Σχολής που αποκλείστηκαν λόγω κατολίσθησης στην Ελβετία μετά από κακοκαιρία είναι ασφαλείς και βρίσκονται στο ξενοδοχείο...

Πυρκαγιά στην Σταμάτα: Απειλούνται σπίτια – Εντολές για εκκένωση

Σε εξέλιξη είναι μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής σε χαμηλή βλάστηση στη περιοχή Πλάκα στη Κερατέα, ενώ το απόγευμα ξέσπασε νέα...

Μαθητές από Κύπρο εγκλωβίστηκαν στην Ελβετία λόγω κακοκαιρίας-Σε επαφή με το ΥΠΕΞ οι γονείς

Εγκλωβισμένοι στην Ελβετία βρίσκονται δεκάδες μαθητές, με τους εκπαιδευτικούς και τους κηδεμόνες τους, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες την χώρα. Όπως πληροφορείται...

Ξεκάθαρος ο ΠτΔ για σφετερισμό ε/κ περιουσιών-«Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι»

Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, για το σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών...

Καλοκαιρινή μπόρα στα ορεινά (ΒΙΝΤΕΟ)

Καλοκαιρινή μπόρα ξέσπασε, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής 30 Ιουνίου, στις ορεινές περιοχές του νησιού ενώ σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία απόψε θα παρατηρούνται...

Γυρνά σελίδα η Τοπική Αυτοδιοίκηση: Τι αλλάζει, τα αγκάθια και οι εκκρεμότητες…

Το πρώτο επίσημο βήμα στη νέα εποχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνει αύριο η Κύπρος, μετά από μια μαραθώνια διαδρομή δύο ετών. Οι πλέον πολύπλοκες...