Σε σοβαρή θεσμική σύγκρουση οδηγείται η ΕΕ, μετά από παρέμβαση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτας Μέτσολα, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας για τη δημιουργία του αμυντικού μηχανισμού SAFE, προϋπολογισμού 150 δισ. ευρώ.
Η Μέτσολα επικαλείται γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Κοινοβουλίου, η οποία κρίνει ότι η Κομισιόν παρακάμπτει τις νομοθετικές αρμοδιότητες του Κοινοβουλίου και προωθεί τη συμμετοχή τρίτων χωρών – και ειδικά της Τουρκίας – χωρίς τη νομικά απαιτούμενη διαδικασία.
Τη σχεδική επιστολή δημοσίευσε η ιστοσελίδα Enikos.
Η βασική ένσταση αφορά το γεγονός ότι η ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα μπορεί να γίνει χωρίς την ομόφωνη έγκριση των κρατών-μελών, ανοίγοντας έτσι «κερκόπορτα» χωρίς τη δυνατότητα άσκησης βέτο από χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
Οι ελληνες ευρωβουλευτές Νίκος Φαραντούρης και Άγγελος Συρίγος επιβεβαιώνουν τις ενστάσεις για την έλλειψη νομικής βάσης της διαδικασίας και εκφράζουν προβληματισμό για τον αποκλεισμό του Κοινοβουλίου από τις σχετικές αποφάσεις. Ο κ. Φαραντούρης επισημαίνει ότι αν το Ευρωκοινοβούλιο δεν κατοχυρώσει ρόλο στον κανονισμό, εξετάζεται ακόμη και προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά της Κομισιόν και του Συμβουλίου.
Καθοριστική θεωρείται η στάση της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου στην επικείμενη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (27 Μαΐου), όπου αναμένεται να τεθεί το ζήτημα συμμετοχής της Τουρκίας στο SAFE. Όπως σημειώνει ο Enikos, αν δεν διασφαλιστεί η αρχή της ομοφωνίας, η Ελλάδα ενδέχεται να στηρίξει τις νομικές ενέργειες του Ευρωκοινοβουλίου.
Τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδα και της Κύπρου πάντως, μέχρι στιγμής, τηρούν σιγή
.