fbpx

Νέα έρευνα από το ΙΝΚ επικυρώνει τις ευεργετικές ιδιότητες του φασκόμηλου κατά του Alzheimer

Ομάδα ερευνητών από τα Τμήματα Νευρογενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) μελέτησε τις ευεργετικές ιδιότητες εκχυλισμάτων από ελληνικό φασκόμηλο σε σχέση με τη νόσο Alzheimer (Alzheimer’s Disease, AD). Όπως αναφέρει το ΙΝΓΚ στο ενημερωτικό του δελτίο για τον Ιανουάριο τα ευρήματα της έρευνας επικυρώνουν περαιτέρω το νευροπροστατευτικό δυναμικό του ελληνικού φασκόμηλου και υποστηρίζουν την χρήση του ως αντιοξειδωτικό.

«Οι συγκεκριμένες ιδιότητες καθιστούν το ελληνικό φασκόμηλο ως μια δυνητική πηγή για τη λήψη εκχυλισμάτων ή βιοδραστικών ουσιών για την παραγωγή σκευασμάτων που θα έχουν ευεργετικές ιδιότητες έναντι της νόσου Alzheimer», αναφέρεται.

Όπως διευκρινίζεται, δύο από τα κύρια χαρακτηριστικά της AD στον εγκέφαλο, είναι η παρουσία εξωκυτταρικών πλακών αποτελούμενες από βήτα-αμυλοειδή (Αβ), οι οποίες προκαλούν τοξικότητα στους νευρώνες, και το αυξημένο οξειδωτικό στρες. Μάλιστα, αναφέρεται, αυτά τα δύο συμπτώματα φαίνονται να είναι συνδεδεμένα μιας και το οξειδωτικό στρες αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν την εναπόθεση Αβ πεπτιδίων, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν περαιτέρω αύξηση του οξειδωτικού στρες, ενισχύοντας τη νευροτοξικότητα στον εγκέφαλο.

Η  ανάγκη ανάπτυξης νέων αποτελεσματικών φαρμάκων για την AD παραμένει, με την στόχευση των πλακών των βήτα αμυλοειδών να αποτελεί την κύρια στρατηγική, σημειώνεται.

«Λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων τους για την ανθρώπινη υγεία, τα φαρμακευτικά φυτά συνιστούν μια μεγάλη δεξαμενή που μπορεί να διερευνηθεί για την εύρεση εκχυλισμάτων ή χημικών ουσιών με ισχυρό νευροπροστατευτικό δυναμικό, το οποίο θα αντιταχθεί αποτελεσματικά στη νευροτοξικότητα που προκαλείται από τη συσσώρευση των βήτα-αμυλοειδών», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η παρουσία μιας τέτοιας επίδρασης σε συνδυασμό με μια σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα μπορεί να ορίσει κάποια φαρμακευτικά φυτά ως πιθανές πηγές για την ανάπτυξη φαρμάκων ή τροφίμων τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να δρουν θεραπευτικά απέναντι στη νόσο Alzheimer.

«Συμπερασματικά, τα ευρήματά μας επικυρώνουν περαιτέρω το νευροπροστατευτικό δυναμικό του ελληνικού φασκόμηλου και υποστηρίζουν την χρήση του ως αντιοξειδωτικό. Οι συγκεκριμένες ιδιότητες καθιστούν το ελληνικό φασκόμηλο ως μια δυνητική πηγή για τη λήψη εκχυλισμάτων ή βιοδραστικών ουσιών για την παραγωγή σκευασμάτων που θα έχουν ευεργετικές ιδιότητες έναντι της νόσου Alzheimer. Τέλος, τα αποτελέσματά μας ενθαρρύνουν την περαιτέρω κλασματοποίηση φυτικών εκχυλισμάτων για τη δημιουργία μειγμάτων βελτιωμένων βιολογικών ιδιοτήτων», αναφέρει το Ινστιτούτο.

Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Plants με τίτλο “Chemical Profiling and Antioxidant and Anti-Amyloid Capacities of Salvia fruticosa Extracts from Greece”.

Η ομάδα ερευνητών ήταν από τα Τμήματα Νευρογενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) (Δρ Αντώνης Βερβέρης, Καθ. Κυπρούλα Χριστοδούλου), Γενετικής του Καρκίνου, Θεραπευτικής και Υπερδομικής Παθολογίας του ΙΝΓΚ (Δρ Σωτήρης Κυριάκου, Καθ. Μιχάλης Παναγιωτίδης), Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (Δρ Μιχάλης Πλιούκας), και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό “Δήμητρα” (Δρ Πασχαλίνα Χατζοπούλου).

Ροή Ειδήσεων

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα – Στους 29 βαθμούς αύριο η θερμοκρασία

Αύριο η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθμούς στο...

«Θέλουμε το ΚΥΠΕΛΛΟ το αξίζουν όλοι στην Ομόνοια» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά τη νίκη επί του ΑΠΟΕΛ, μίλησε στην κάμερα...

Δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις του Σα Πίντο…

Θα πάει με δύο αποτελέσματα στο σούπερ ντέρμπι με...

Η ομάδα τους έπαιζε στην ΑΡΕΝΑ, αυτοί έστησαν ΠΑΡΤΙ στο «ΠΑΠ»! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τί και εάν η ομάδα τους αγωνιζόταν στην Αρένα;...

Δημοφιλή

Β’ ΟΜΙΛΟΣ: Φινάλε στις 12/5! (ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Η ΚΟΠ ανακοινώνει ότι το πρόγραμμα διεξαγωγής των αγώνων...

Έτσι θα αναδειχθεί ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ… (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Μέχρι το δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων στην ΑΡΕΝΑ η...

Ποιος θα πάρει τον τίτλο αν πάμε σε «τελικό» πρωταθλήματος στο ΓΣΠ; Η απάντηση του Μαλέκου… (ΒΙΝΤΕΟ)

Ποια ομάδα προβλέπει πρωταθλήτρια ο Κώστας Μαλέκος σε περίπτωση...

Ολοταχώς για 170.000 οι εισφορές για το «Αντώνης Παπαδόπουλος»!

Κάθε ώρα και καλύτερα! Αυτό ισχύει για την πρωτοβουλία...

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα – Στους 29 βαθμούς αύριο η θερμοκρασία

Αύριο η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 27 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 25 στα υπόλοιπα...

Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές… (ΒΙΝΤΕΟ)

Στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα και στα φιλικά του πρόσωπα με τα οποία συνομιλούσε το πρωί της 23ης Απριλίου, ψάχνει απαντήσεις η Αστυνομία σε σχέση με...

«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα

Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει μεταφέρει επίσημη πρόταση για τριμερή ή πενταμερή συνάντηση στην τ/κ πλευρά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το «υπεξ» υποστηρίζοντας...

Αντιπροσωπεία της Χαμάς πάει Κάιρο – Συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα

Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί αύριο Δευτέρα το Κάιρο για συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση εκεχειρίας, όπως δήλωσε σήμερα στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς...

Υπό κράτηση οι έξι για το Δημητρούι, ελεύθεροι οι τρεις λόγω «απογυμνωμένης μαρτυρίας»

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας οδηγήθηκε ο δέκατος συλληφθείς για την απόπειρα φόνου εναντίον του Δημήτρη Ανδρονίκου, γνωστού ως «Δημητρούι», καθώς και οι εννέα...

Αστυνομία για απόπειρα: Αρχηγία φατρίας Λευκωσίας, Σύροι, €20.000 και απειλές εξόντωσης μεταξύ 45χρονου και 34χρονου!

Πλέον είναι ξεκάθαρο τι παρουσιάζεται να πιστεύει η Αστυνομία για την απόπειρα φόνου σε βάρος του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου («Δημητρούι») που σημειώθηκε στις 23 Απριλίου στην...