fbpx

Νετανιάχου: Η ανταπόδοση της επίθεσης του Ιράν πρέπει να είναι έξυπνη…


Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε σε υπουργούς του κόμματός του, του Λικούντ (δεξιά), ότι η ανταπόδοση της επίθεσης που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον της χώρας του πρέπει να είναι έξυπνη, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan.

Κατά τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου, που επικαλέστηκε πηγή του στην κυβέρνηση Νετανιάχου, δόθηκε στις ΗΠΑ η υπόσχεση πως θα υπάρξει προειδοποίηση στην Ουάσιγκτον για την ανταπόδοση, ώστε να έχουν χρόνο οι αμερικανικές και άλλες συμμαχικές δυνάμεις να προετοιμαστούν για ενδεχόμενα ιρανικά αντίποινα.

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να «παραμείνει ενωμένη» απέναντι στην επιθετικότητα του Ιράν «που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη», στον απόηχο του πρωτοφανούς μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον της χώρας του.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει ενωμένη για να αντισταθεί σε αυτήν την ιρανική επιθετικότητα, που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη», έγραψε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Κατηγόρησε ευθέως το Ιράν ότι, τόσο ευθέως όσο και διά εντολοδόχων, διεξάγει μια ευρείας κλίμακας εκστρατεία που «απειλεί όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ευχαρίστησε επίσης για την υποστήριξή τους «τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες» που συνέβαλαν στην αναχαίτιση πυραύλων και drones από το Ιράν.

Στόχος του Ισραήλ είναι να πλήξει το Ιράν χωρίς να προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο

Στόχος του Ισραήλ είναι να πλήξει το Ιράν χωρίς να προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο, μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του πολεμικού συμβουλίου του εβραϊκού κράτους.

Παράλληλα αναφέρεται ότι το Ισραήλ θέλει να δράσει κατά του Ιράν σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για να συζητήσει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Σύμφωνα με το Channel 12, συζητήθηκαν πολλές επιλογές, με καθεμία από αυτές να είναι μια «επώδυνη» απάντηση κατά του Ιράν, η οποία όμως δεν θα πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στοχεύει επίσης να επιλέξει μια απάντηση στην ιρανική επίθεση του Σαββάτου την οποία δεν θα μπλοκάρουν οι ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ θα καταφέρουν να ξεφύγουν από αυτόν τον κύκλο έντασης, καθώς αμφότεροι θα μπορέσουν να δηλώσουν νικητές σε βαθμό τέτοιο ώστε να τους δοθεί μια έξοδος για να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση.

Την ίδια ώρα, παγκόσμιοι ηγέτες πάντως προτρέπουν το Ισραήλ να μην ανταποκριθεί μετά την επίθεση του Ιράν με εκατοντάδες drones, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αντίποινα με τον πρόεδρο Μπάιντεν να διαμηνύει ότι δεν θα συμμετάσχει σε επιθετικές ενέργειες κατά του Ιράν.

Η ιρανο-ισραηλινή διαμάχη μεταφέρθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της έντασης. Την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν ζήτησε το Ισραήλ. “Πρέπει να δράσουμε τώρα, όχι για το καλό του Ισραήλ, όχι για το καλό της περιοχή, αλλά για το καλό όλου του κόσμου. Σταματήστε το Ιράν σήμερα” είπε ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Γκλάντ Ερντάν. “Η επιχείρηση του Ιράν εντάσσεται ολοκληρωτικά στην άσκηση του δικαιώματος του Ιράν για αυτοάμυνας, όπως επισημαίνεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών κι αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο” σημείωσε από πλευράς του ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ, Σαΐντ Ιραβάνι.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλον πόλεμο. “Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή” τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ροή Ειδήσεων

Πως θα καταφέρει η ΑΕΚ να αντέξει στο ΓΣΠ και να πάρει πρωτάθλημα; Η απάντηση του Μάλε… (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Μιχάλης Παπαγεωργίου ρώτησε ξεκάθαρα τον Κώστα Μαλέκο. Θα...

«Το ΑΠΟΕΛ είναι σαν τον Χριστοδουλίδη, την δεύτερη Κυριακή βγήκε Πρόεδρος» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κώστας Μαλέκος επέμεινε στον αρχικό του χαρακτηρισμό για...

Η αντίδραση Ισραήλ στο ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης σε αξιωματούχους

Το Ισραήλ εκφράζει ανησυχία ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο...

Δημοφιλή

Ζήτησε τελικό στο «ΑΛΦΑΜΕΓΑ» ή στην «Αρένα», αλλά δύσκολα αλλάζει!

Η Πάφος FC απέστειλε επιστολή στην ΚΟΠ ζητώντας αλλαγή...

«Mας… ειρωνεύονται ότι δεν μπορούμε να εξαντλήσουμε τα εισιτήρια»

Ο εκπρόσωπος τύπου της Πάφος FC Πολύβιος Παλιούρας μίλησε...

Αρκετά ονόματα, ένας ο εκλεκτός!

Στην ΑΕΛ το βάρος έχει πέσει στην πρόσληψη του...

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα – Στους 29 βαθμούς αύριο η θερμοκρασία

Αύριο η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθμούς στο...

«Έφυγε» ο αγωνιστής, λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού!

Βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του αγωνιστή, λογοτέχνη και...

Η αντίδραση Ισραήλ στο ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης σε αξιωματούχους

Το Ισραήλ εκφράζει ανησυχία ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ενδέχεται να ετοιμάζει να εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος Ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων με κατηγορίες...

Nεκρός σε τροχαίο στη Λευκωσία ο 61χρονος Πολύκαρπος – Παρασύρθηκε από όχημα

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη χθες βράδυ, έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ, 61 ετών, από την Κοκκινοτριμιθιά. Συγκεκριμένα, γύρω στις 10μ.μ....

Τέλος στην Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου-Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απονομή χάριτος…

Τελείωσε η Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς του απονεμήθηκε η προεδρική χάρη και αφέθηκε ελεύθερος. Υπενθυμίζεται ότι, μετά την τελεσίδικη απόφαση...

Οι μοναχοί καλούν Ησαΐα να άρει το αδιέξοδο – «Προσβολή της αξιοπρέπειάς μας»

Νέα ανακοίνωση εξέδωσαν οι δικηγόροι των μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ, με την οποία ζητούν από τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐα, να «αποσαφηνίσει, εάν...

Παρέμβαση Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ

Και η DG Energy μπαίνει επίσημα στη συζήτηση για την πορεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης –Κύπρου-Ισραήλ και στο μεγάλο μέτωπο που έχει ανοίξει για το έργο και συνεχίζει...

ΥΠΟΙΚ: Οι κύριοι στόχοι για οικονομία το 1ο έτος διακυβέρνησης υλοποιήθηκαν

Οι κύριοι και προγραμματισμένοι στόχοι της οικονομικής πολιτικής για τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη έχουν όλοι υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε στάδιο ολικής...