Πρόταση Νόμου, σε σχέση με τον διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, ως νομικού συμβούλου του κράτους και δημόσιου κατήγορου, κατέθεσαν στη Βουλή οκτώ βουλευτές, με αφορμή την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, μετά την ετυμηγορία της θανατικής ανακρίτριας, ότι ο θάνατος του προήλθε από στραγγαλισμό.
Για την πρόταση Νόμου, μίλησε η πρόεδρος της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία εξήγησε πως και στην περίπτωση του Θανάση Νικολάου, δημιουργούνται νομικά αδιέξοδα, αφού οι άνθρωποι που μιλούσαν για αυτοκτονία, τώρα καλούνται να διερευνήσουν δολοφονία.
Η συγκεκριμένη πρόταση Νόμου, έρχεται στο περιθώριο της συζήτησης για διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, η οποία εντάσσεται στην ετοιμασία, από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης, Νομοσχεδίου για Μεταρρύθμιση, τόσο του θεσμού της Νομικής Υπηρεσίας και του Γενικού Εισαγγελέα, όσο και του θεσμού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Πάντως, κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση του Θανάση Νικολάου αλλά και τη Μεταρρύθμιση της Νομικής Υπηρεσίας, ο αρμόδιος υπουργός, Μάριος Χαρτσιώτης, επεσήμανε πως, «έχει εκδοθεί μία απόφαση από τη θανατική ανακρίτρια που είναι έκτασης πέραν των 100 σελίδων. Η απόφαση αυτή είναι υπό μελέτη και αξιολόγηση από τη Νομική Υπηρεσία».
Την ίδια ώρα παρέπεμψε στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η Κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα. «Ως Εκτελεστική Εξουσία είμαστε σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία και περιμένουμε τη σχετική ενημέρωση αναφορικά με την μελέτη και αξιολόγηση της απόφασης του Δικαστηρίου. Όπως έχει πει ο Πρόεδρος, ως Εκτελεστική Εξουσία και μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, θα πράξει τα δέοντα. Έχει τη θέληση να το κάνει. Δεν θα επιθυμούσα, προτού καν η Νομική Υπηρεσία μελετήσει, αξιολογήσει και έλθει στο αρμόδιο Υπουργείο, να προβώ σε κάποιο σχόλιο», είπε ο υπουργός.
Σε ότι αφορά τα Νομοσχέδια για τη Μεταρρύθμιση της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Χαρτσιώτης αφού υπενθύμισε πως πέρα από προεκλογική δέσμευση είναι και δέσμευση πως θα προχωρήσει τάχιστα, εξήγησε πως, «είμαστε στη φάση που έγινε λεπτομερής μελέτη σε αυτά τα θέματα και αρχίσαμε τον καταρτισμό και τη σύνταξη των νομοσχεδίων».
Πρόσθεσε πως, «πρόκειται ίσως για τις δύο σημαντικότερες Μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαζί με αυτή για την Ελεγκτική. Είναι δύο σοβαρότατα θέματα, ίσως από τα σοβαρότατα που θέλουν εμπεριστατωμένη μελέτη για να τύχουν το καλύτερο δυνατό. Έλαβε υπόψη της μελέτες δικηγόρων, μοντέλα παρόμοιων χωρών που έκαναν παρόμοιο διαχωρισμό και έχουμε προχωρήσει στην έναρξη του καταρτισμού και της σύνταξης των νομοθεσιών.
Πάντως, κληθείς να αναφερθεί ειδικά στη Μεταρρύθμιση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε πως, «δεν προτίθεμαι να πω λεπτομέρειες αλλά και εκεί πρέπει να υπάρχει εκσυγχρονισμός. Πρέπει να τύχει αλλαγών και τροποποιήσεων το πλαίσιο», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: Reporter