Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι αποφάσισε να αναστείλει για 90 ημέρες τους ανταποδοτικούς δασμούς σε χώρες που δεν προέβησαν σε αντίποινα, ενώ αύξησε τους δασμούς σε βάρος της Κίνας η οποία αντέδρασε ανακοινώνοντας υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι αρκετοί «φοβήθηκαν λίγο» για τους δασμούς και αντέδρασαν υπερβολικά, αλλά επανέλαβε την πεποίθησή του πως τελικά θα συναφθούν εμπορικές συμφωνίες με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
«Η Κίνα επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας. Απλώς δεν ξέρουν πώς να το χειριστούν… Ο πρόεδρος Σι είναι υπερήφανος άνθρωπος… Δεν ξέρουν πώς να το χειριστούν, αλλά θα το καταλάβουν», είπε ο Τραμπ.
Οι τελωνειακοί δασμοί αντιποίνων 84% της Κίνας σε προϊόντα των ΗΠΑ τίθενται σε ισχύ
Οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί αντιποίνων ύψους 84% που είχε αναγγείλει πως θα επιβάλλονταν το Πεκίνο στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα τέθηκαν σήμερα σε ισχύ, νέο επεισόδιο του εμπορικού πολέμου τον οποίο κήρυξε η Ουάσιγκτον και τροφοδοτεί ολοένα πιο έντονες ανησυχίες για παγκόσμια οικονομική ύφεση.
Οι νέοι επιπρόσθετοι δασμοί εφαρμόζονται σε όλα τα προϊόντα των ΗΠΑ που εισάγονται στην κινεζική αγορά ανεξαιρέτως.
Οι εισαγωγές της Κίνας από τις ΗΠΑ είχαν αξία που ανήλθε σε 143,5 δισεκ. δολάρια το 2024, σύμφωνα με το γραφείο του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR).
Η Αυστραλία απορρίπτει την έκκληση της Κίνας να ενώσουν τις δυνάμεις τους
Η Αυστραλία απέρριψε την παρότρυνση της Κίνας να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ό,τι αφορά το εμπόριο σήμερα, καθώς το Πεκίνο βρίσκεται σε αναζήτηση εταίρων για να αντιμετωπίσει τους επιπρόσθετους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς, που αυξήθηκαν στο 125% για τα προϊόντα.
Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αυστραλία, ο Σιάο Τσιάν, κάλεσε την Καμπέρα και άλλους εμπορικούς εταίρους της χώρας του να «αντιμετωπίσουν μαζί τις παγκόσμιες αλλαγές» σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sydney Morning Herald.
«Με δεδομένες τις νέες συνθήκες, η Κίνα είναι έτοιμη να δράσει χέρι με χέρι μαζί με την Αυστραλία», διαβεβαίωσε ο κ. Σιάο.
Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Ρίτσαρντ Μαρλς έσπευσε να βάλει στον πάγο τη ιδέα πως θα υπάρξει κοινή δράση της Καμπέρας και του Πεκίνου.
«Αυτό δεν πρόκειται να γίνει», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο 9 news, «δεν νομίζω πως θα κρατήσουμε το χέρι της Κίνας».
«Δεν θέλουμε να δούμε εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Αμερική και την Κίνα, για να είμαι σαφής (…) ο σκοπός μας είναι να διαφοροποιήσουμε τις εμπορικές συναλλαγές μας».
Η Αυστραλία θεωρείται σύμμαχος κλειδί των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και της Ωκεανίας, ιδίως καθώς αυξάνεται η στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική ισχύς της Κίνας.
Αλλά η Κίνα είναι ταυτόχρονα ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας.
Η Αυστραλία είναι αντιμέτωπη με επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 10% στα εμπορεύματα που εξάγει στις ΗΠΑ. Η Κίνα είναι αντιμέτωπη με δασμούς 125% στα προϊόντα της.
Η Ιαπωνία χαιρετίζει τη μεταβολή του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υπογράμμισε σήμερα πως «υποδέχεται θετικά» την αναστολή από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ των δυσβάστακτων επιβαρύνσεων λόγω των επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών που επέβαλε, όμως συμπλήρωσε πως «ζητεί σθεναρά» οι ΗΠΑ να αναστείλουν επίσης την ισχύ των υπόλοιπων δασμών που εφαρμόζουν, πάνω απ’ όλα στον χάλυβα και στα αυτοκίνητα.
«Υποδεχόμαστε θετικά τις αμερικανικές ανακοινώσεις», δήλωσε ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι, ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ωστόσο, «συνεχίζουμε να ζητούμε σθεναρά από τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν τα μέτρα για τους ανταποδοτικούς τελωνειακούς δασμούς», ύψους 10%, που εφαρμόζονται ακόμη, καθώς κι «τους επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα, στο αλουμίνιο, στα οχήματα και στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων», επέμεινε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες αναστολή για 90 ημέρες των περισσότερων από τους δασμούς που επέβαλε σε δεκάδες χώρες, εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, που για μερικές ώρες είδε τις εξαγωγές της να επιβαρύνονται με δασμούς 24%. Η εξέλιξη έχει αποτέλεσμα πολλά χρηματιστήρια, ιδίως στην Ασία, να ανακτήσουν μέρος των μεγάλων απωλειών που κατέγραψαν τα προηγούμενα 24ωρα.
Πλην Κίνας, οι χώρες που δεν ανταπέδωσαν την αμερικανική επίθεση αυτή, την επιβολή μέτρων προστατευτισμού, θα ωφεληθούν για τρεις μήνες από τον περιορισμό των τελωνειακών δασμών στο 10%.
Αλλά αντίθετα παραμένουν σε ισχύ οι επιπρόσθετοι δασμοί (+25%) σε όλα τα εισαγόμενα οχήματα και ανταλλακτικά, στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, που τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα και πλήττουν σκληρά ιδιαίτερα ιαπωνικές βιομηχανίες.
Η ιαπωνική οικονομία είναι σε κρίσιμο βαθμό εξαρτημένη από τις εξαγωγές και οι ΗΠΑ απορροφούν το 20% του συνόλου τους, ή αλλιώς αγαθά αξίας 142 δισεκ. δολαρίων.
Στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία αναλογούσε την περασμένη χρονιά το 28% των εξαγωγών από το αρχιπέλαγος στις ΗΠΑ: εξήχθησαν στην αμερικανική αγορά όχι λιγότερα από 1,49 εκατ. οχήματα, αξίας κάπου 40 δισεκ. δολαρίων. Ο τομέας χαρακτηρίζεται πυλώνας της ιαπωνικής οικονομίας, σε αυτόν απασχολείται ο ένας στους οκτώ εργαζόμενους.
Εξάλλου η Ιαπωνία είναι ο έκτος κυριότερος προμηθευτής χάλυβα των ΗΠΑ, εξήγαγε στη χώρα αυτή πέρυσι κάπου 1,12 εκατ. τόνους (ποσότητα η οποία αντιστοιχεί στο 4% των συνολικών αμερικανικών εισαγωγών).
Πηγή: ΚΥΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ