fbpx

Οι τηλεπικοινωνίες στην Κύπρο

Το επίτευγμα της τηλεπικοινωνίας με κάθε μορφή της, τηλέφωνο, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο, «μίκρυνε» τις αποστάσεις και δίνοντας έτσι τη δυνατότητα μεταφοράς της πληροφορίας με αστραπιαία ταχύτητα, φέρνοντας με αυτό τον τρόπο τους ανθρώπους πιο κοντά.

Στις 17 Μαΐου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας, σε ανάμνηση της ίδρυσης αυτή τη μέρα του 1865 της Παγκόσμιας Τηλεγραφικής Ένωσης που σήμερα ονομάζεται Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση.

Ο Σάμιουελ Μορς, έστειλε το πρώτο του μήνυμα μέσω τηλεγραφικής γραμμής από την Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη στις 24 Μαΐου του 1844, εγκαινιάζοντας έτσι την τηλεπικοινωνιακή πραγματικότητα. 10 χρόνια αργότερα, ο τηλέγραφος ήταν διαθέσιμος στο κοινό και στις 17 Μαΐου 1865 ιδρύθηκε στο Παρίσι η Παγκόσμια Τηλεγραφική Ένωση από 20 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Από τον τηλέγραφο, στο τηλέφωνο, στη συνέχεια τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, τις δορυφορικές επικοινωνίες και σήμερα το Ίντερνετ, η Παγκόσμια Τηλεγραφική Ένωση βοήθησε σημαντικά να τιθασευτεί η δύναμη της επιστήμης και της τεχνολογίας με στόχο την ικανοποίηση της βασικής ανθρώπινης ανάγκης για επικοινωνία.

Πλέον η Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση είναι ένας διεθνής οργανισμός που κινείται εντός του ΟΗΕ, όπου Κυβερνήσεις και ιδιωτικός τομέας συντονίζουν τα παγκόσμια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και υπηρεσίες. Από το 2006 ο ΟΗΕ δίνει περισσότερο έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στο Ίντερνετ, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει το «ψηφιακό χάσμα».

Κύπρος

Στην Κύπρο το τηλέφωνο έκανε την εμφάνισή του στις αρχές του 20ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1911. Επόμενος σταθμός για την τηλεπικοινωνιακή ιστορία του νησιού ήταν το 1936 με την άφιξη χειροκίνητης τηλεφωνίας για τους πολίτες.

Η Αρχή Εσωτερικών Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Α.Ε.Τ.Κ – C.I.T.A) ιδρύεται το 1955 αναλαμβάνοντας τις εσωτερικές τηλεπικοινωνίες, ενώ έξι χρόνια αργότερα, αναλαμβάνει και την ευθύνη των εξωτερικών τηλεπικοινωνιών  και μετονομάζεται σε Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου. Το 1963, η Κύπρος γίνεται μέλος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών και του Κοινοπολιτειακού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, ενώ το 1971 αρχίζει τη λειτουργία της και η Αυτόματη Υπεραστική Τηλεφωνία.

Αργότερα η Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Τηλεπικοινωνιακών Δορυφόρων ενώ το 1975 συνδέεται με Ελλάδα και Λίβανο με υποθαλάσσια καλώδια. Το 1980 τίθεται σε λειτουργία ο Επίγειος Δορυφορικός Σταθμός «ΜΑΚΑΡΙΟΣ».

Η ΑΤΗΚ το 1986 εισάγει τη ψηφιακή τεχνολογία, ενώ χρόνια αργότερα ξεκινά και την παροχή υπηρεσίας αναλογικής κινητής τηλεφωνίας. Το 1995 παρέχει υπηρεσίες ψηφιακής κινητής τηλεφωνίας μέσω του δικτύου GSM ενώ την ίδια χρονιά εισάγεται και το Ίντερνετ στην Κύπρο.

Ακολούθως ξεκινούν να δραστηριοποιούνται ιδιωτικές εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας αφού οι υπηρεσίες Internet είναι ήδη απελευθερωμένες.

Ροή Ειδήσεων

ρανός ανώτερος αξιωματούχος: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ…

Την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει να πραγματοποιεί επιθέσεις...

Βία και παραβατικότητα στα σχολεία – Οι 7 διευκρινήσεις του ΥΠΑΝ

Σε σχέση με τη συζήτηση που διεξάγεται κατά την...

«Όλα ανοικτά στο πρωτάθλημα! Στο 50-50 ο τελικός Κυπέλλου»

Για όλα τα θέματα που αφορούν την Ομόνοια τοποθετήθηκε...

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές επενδύσεις σε μετοχές και...

Δημοφιλή

Αμερικανικά ΜΜΕ: Το Ισραήλ προειδοποίησε τις ΗΠΑ για την επίθεσή του στο Ιράν

Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιηθεί για την ισραηλινή επίθεση που...

«Αυτό κάνει ο Παπασταύρου τον τελευταίο ενάμιση μήνα…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κώστας Μαλέκος μίλησε για τον πρόεδρο της Ομόνοιας...

Αυτό είναι το ημερολόγιο των επιδομάτων, θα καταβληθούν νωρίτερα λόγω Πάσχα!

Σε όλες τις απαραίτητες διευθετήσεις ώστε να καταβληθούν νωρίτερα...

Η Ιταλία με πέντε ομάδες στο νέο Τσάμπιονς Λιγκ!

Η Ιταλία εξασφάλισε μία από τις πρώτες δύο θέσεις...

ΑΜΑΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Τι έχασε ο Ζάιρο… (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο 23ο λεπτό του επαναληπτικού ημιτελικούτ κόντρα στον Απόλλωνα...

ρανός ανώτερος αξιωματούχος: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ…

Την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει να πραγματοποιεί επιθέσεις στη Ράφα, στη νότια Γάζα, συναγερμός σήμανε στη Μέση Ανατολή νωρίς το πρωί της Παρασκευής,...

Βία και παραβατικότητα στα σχολεία – Οι 7 διευκρινήσεις του ΥΠΑΝ

Σε σχέση με τη συζήτηση που διεξάγεται κατά την περίοδο αυτή για το θέμα της βίας και της παραβατικότητας στα σχολεία, καθώς και σε...

Βίκτωρας: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από βάσεις

Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, με ενδιάμεσο σταθμό για κάποιο χρονικό διάστημα, την Κύπρο...

Σκόνη, βροχές και καταιγίδα: Πως θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Αισθητή θα είναι και σήμερα η σκόνη στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την πρόγνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας, ενώ ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα, ο...

Αμερικανικά ΜΜΕ: Το Ισραήλ προειδοποίησε τις ΗΠΑ για την επίθεσή του στο Ιράν

Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιηθεί για την ισραηλινή επίθεση που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον του Ιράν, όμως δεν είχε εγκρίνει την επιχείρηση ούτε...

Yποβαθμίζει την ισραηλινή επίθεση η Τεχεράνη: «Καταρρίφθηκαν μερικά drones»

Yποβαθμίζει την ισραηλινή επίθεση η Τεχεράνη. «Τα συστήματα αεράμυνας του Ιράν ενεργοποιήθηκαν σε αρκετές περιοχές ως προφύλαξη έναντι πιθανών εναέριων απειλών», σύμφωνα με την...