fbpx

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος – «Δέσμευση στη Διακοπή»

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με απόφαση που έλαβε το 1988 έχει ορίσει ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (World No Tobacco Day) την 31η Μαΐου ούτως ώστε να υπενθυμίσει στο παγκόσμιο κοινό τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Το μήνυμα για το 2021 είναι η «Commit to quit» – «Δέσμευση στη Διακοπή» και παροτρύνει τους καπνιστές να αποδεσμευτούν από τα δεσμά της καπνιστικής έλξης μέσω προσωπικής δέσμευσης, με αντάλλαγμα ένα πολύτιμο κέρδος όπως είναι οι καθαρές ανάσες και οι υγιείς πνεύμονες.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος η Δρ. Τσικρικά Σταματούλα, γραμματέας της Ομάδας Ελέγχου Καπνού της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Στην περίοδο της πανδημίας με την αιφνίδια έλευση του νέου κορωνοϊού, η ενίσχυση του αμυντικού όλου του ανθρώπινου συστήματος, αλλά κυρίως του αναπνευστικού θεωρήθηκε περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διαδικασία διακοπής του καπνίσματος αποτελεί διαχρονικά την πιο αναστρέψιμη αιτία θανάτου, γι΄ αυτό η διάχυση της ορθής ιατρικής ενημέρωσης σχετικά με τη συσχέτιση του καπνίσματος και τη νόσηση από τη λοίμωξη covid 19 είναι ιδιαίτερα καίρια και σημαντική».

Πανδημία και αύξηση του καπνίσματος

Παράγοντες όπως, η καθιέρωση της τηλεργασίας με άρση των απαγορεύσεων για κάπνισμα στον χώρο εργασίας, ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών και εκδηλώσεων αλλά και η ψυχολογική επίπτωση της καραντίνας πιθανόν να λειτούργησαν αντίστροφα και να αύξησαν τα ποσοστά τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού καπνίσματος. Ανασταλτικός παράγοντας ως προ τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος ίσως να αποτέλεσε και το γεγονός ότι τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος και οι συναφείς υπηρεσίες υγείας ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή υπολειτούργησαν λόγω της πανδημίας, αφού οι επαγγελματίες υγείας επικεντρώθηκαν κυρίως στη μάχη των ασθενών με κορωνοϊό με αυξημένες απαιτήσεις και ωράρια. «Τα αντικαπνιστικά μηνύματα και εκστρατείες όχι μόνο δεν διαδόθηκαν με τον ρυθμό και την ένταση που λάμβαναν χώρα τα προηγούμενα έτη, αλλά στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν δημοσιεύματα τα οποία απέδωσαν θετική συσχέτιση με το κάπνισμα και τη βαρύτητα νόσησης και έκβασης από κορωνοϊό, χωρίς όμως αυτή να διαπιστώνεται από ανεξάρτητες μελέτες και ισχυρές συσχετίσεις», προσθέτει η Δρ. Τσικρικά Σταματούλα.

Το κάπνισμα βοηθάει στην μετάδοση του κορωνοϊού

Η Δρ. Τσικρικά επισημαίνει, ότι η χρήση κοινών καπνικών προϊόντων συνεπάγεται με αυξημένη επαφή των χεριών με το στόμα και τη μύτη με αποτέλεσμα να αυξάνει έτσι και την πιθανότητα μετάδοσης κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, εξηγεί πως με την αυξημένη κατανάλωση αριθμού τσιγάρων ημερισίως  μπορεί να επηρεάζεται η ορθή χρήση μάσκας ειδικά σε πολυσύχναστους χώρους.

ΠΑΣΥΚΑΦ: Νέο πρόγραμμα κατά του καπνίσματος

Δωρεάν πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος

Καπνιστές οι οποίοι επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, μπορούν να το επιτύχουν συμμετέχοντας στο δωρεάν πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος που προσφέρει το Υπουργείο Υγείας. Για πληροφορίες και συμμετοχή στο πρόγραμμα το κοινό μπορεί να καλεί τον παγκύπριο αριθμό 1431.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο ΠΑΣΥΚΑΦ σε συνεργασία με την ΑΑΕΚ (Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου) θα πραγματοποιήσει διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: «Τα θετικά της διακοπής του καπνίσματος» την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021, στις 12:00 μ.μ.

Παράλληλα, ο ΠΑΣΥΚΑΦ θα ενισχύσει τους Προσωπικούς Ιατρούς και το κοινό με την παροχή νέου ενημερωτικού υλικού για το κάπνισμα.

Σε ανακοίνωση του αναφέρει:

Το κάπνισμα ενεργητικό ή παθητικό βλάπτει σοβαρά την υγεία και αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο. Το κάπνισμα ενοχοποιείται τεκμηριωμένα πλέον, για τους καρκίνους ιδιαίτερα του πνεύμονα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστεως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περισσότερα από 8 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εκ των οποίων περίπου 1,2 εκατομμύρια είναι μη καπνιστές, οι οποίοι εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

Ιδιαίτερη προστασία από το παθητικό κάπνισμα θα πρέπει να τυγχάνουν τα παιδιά. Ο καπνός του τσιγάρου  ταξιδεύει στο χώρο, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ή σε εξωτερικούς χώρους και προκαλεί διάφορες ασθένειες και το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη (ΣΑΒΘ). Η έκθεση των εγκύων γυναικών στις τοξικές ουσίες του τσιγάρου μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη των εμβρύων και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης του ΣΑΒΘ.

Ροή Ειδήσεων

Καρέ-καρέ οι κινήσεις διαρρηκτών οχημάτων στη Λάρνακα!

Κάμερες από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης κατέγραψαν καρέ - καρέ...

ΒΙΝΤΕΟ: Μαινόμενος ιερέας σκόρπισε τον τρόμο με το όχημά του στην Αλέκτορα…

Βίντεο ντοκουμέντο από επεισόδιο με ιερωμένο στην Επαρχία Λεμεσού...

Η Ρεάλ έκλεισε θέση στο Final-4!

Η Ρεάλ Μαδρίτης έγινε όπως αναμενόταν και η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε...

Εκατοντάδες συλλήψεις και συγκρούσεις για τη Γάζα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ…

Διαστάσεις κρίσης έχουν πάρει στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ οι...

Δημοφιλή

ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Αλέξανδρος Τοφαλίδης!

Έγραψε ιστορία για την κυπριακή Ξιφασκία ο Αλέξανδρος Τοφαλίδης...

«Θα τη σώσουμε ξανά την Ανόρθωση!» (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι παλαίμαχοι της Ανόρθωσης, βγαίνουν μπροστά και καλούν τον...

Τελειώνει από τη Γιουβέντους ο Αλέγκρι, πρώτος στόχος ο Τιάγκο Μότα!

Η διοίκηση της Γιουβέντους πήρε την απόφαση να χωρίσει...

Μονή Αββακούμ: «Η διαδικασία αργοπορεί, δημιουργείται αίσθημα αναξιοπιστίας»

Την ανάγκη να συντομεύσει η διαδικασία για την υπόθεση...

Καρέ-καρέ οι κινήσεις διαρρηκτών οχημάτων στη Λάρνακα!

Κάμερες από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης κατέγραψαν καρέ - καρέ τις κινήσεις διαρρηκτών οχημάτων στη Λάρνακα. Τα εγκληματικά στοιχεία φαίνονται να δρουν βάσει οργανωμένου σχεδίου...

ΒΙΝΤΕΟ: Μαινόμενος ιερέας σκόρπισε τον τρόμο με το όχημά του στην Αλέκτορα…

Βίντεο ντοκουμέντο από επεισόδιο με ιερωμένο στην Επαρχία Λεμεσού φέρνει στο φως ο Alpha. Ο λόγος για τον ιερέα της Αλέκτορας, ο οποίος το...

Εκατοντάδες συλλήψεις και συγκρούσεις για τη Γάζα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ…

Διαστάσεις κρίσης έχουν πάρει στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ οι καταλήψεις από διαδηλωτές που στηρίζουν τους Παλαιστινίους αλλά και από τις επεμβάσεις της Αστυνομίας για...

«Έφυγε» ανήμερα Πρωτομαγιάς η δημοσιογράφος Γεωργία Ψαριά…

Ανήμερα Πρωτομαγιάς και Μεγάλης Τετάρτης «έφυγε» από τη ζωή, η δημοσιογράφος Γεωργία Ψαριά, σκορπώντας θλίψη σε συγγενείς, φίλους και στον δημοσιογραφικό κόσμο. Ήταν μόλις...

Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία… (BINTEO)

Από το καλοκαίρι στον χειμώνα πηδάει ο καιρός, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες και η ηλιοφάνεια, έδωσαν τόπο στις έντονες βροχοπτώσεις και δυνατούς ανέμους. Λίγο πριν...

«Τι ψηφίζω»: Σε λειτουργία η υπηρεσία του ΥΠΕΣ για τις διπλές εκλογές

Σε λειτουργία τέθηκε για πρώτη φορά σήμερα η ηλεκτρονική υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών «Τι Ψηφίζω». Κάθε ψηφοφόρος, καταχωρώντας τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας και...