Η Παγκόσμια Εταιρεία Ύπνου (WSS), στην οποία συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, όρισε την Παρασκευή πριν από την Εαρινή Ισημερία κάθε χρόνου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου για να αναδείξει τη σημασία του ύπνου για την υγεία του ατόμου και τις συνέπειες της αϋπνίας. Φέτος γιορτάζεται στις 19 Μαρτίου.
Κάθε χρόνο η η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, με συγκεκριμένους σκοπούς. Το σύνθημα του φετινού εορτασμού είναι: «Καλύτερος Ύπνος, Καλύτερη Ζωή, Καλύτερος Πλανήτης», με στόχο να δώσει έμφαση στη σημασία του ύπνου στην ποιότητα της ζωής του ανθρώπου, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Είναι σε όλους μας γνωστό ότι ο ύπνος αποτελεί ζωτική ανάγκη και απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία και ευεξία. Πόσοι γνωρίζουμε όμως ότι ο καλός ύπνος λειτουργεί προστατευτικά για την ψυχική και σωματική υγεία, την ποιότητα ζωής και την ασφάλειά μας;
Σύμφωνα με ειδικούς, ο ύπνος επηρεάζει θετικά τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, αντιδρούμε, δουλεύουμε, μαθαίνουμε και κοινωνικοποιούμαστε. Ενώ κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα και αποθηκεύει τις χρήσιμες πληροφορίες που λάβαμε την προηγούμενη. Σύμφωνα με έρευνες, μια νύχτα καλού ύπνου βελτιώνει τη μάθηση ενώ ενισχύει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, την προσοχή μας, τη λήψη αποφάσεων αλλά και τη δημιουργικότητά μας. Παράλληλα, ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωματική υγεία, καθώς εμπλέκεται στην επούλωση και επιδιόρθωση των αιμοφόρων αγγείων και της καρδιάς, διατηρεί την ισορροπία των ορμονών και συμβάλλει στην ανάπλαση των ιστών.
Η βραχυπρόθεσμη έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη διάθεση, την κρίση, την ικανότητα να μαθαίνουμε και να διατηρούμε πληροφορίες και συνάμα αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών και ατυχημάτων. Η έλλειψη ύπνου, έστω και λίγων ωρών σε καθημερινή βάση, δημιουργεί συνεχές αίσθημα κόπωσης και ημερήσιας υπνηλίας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις ακόμη και πρόωρη θνησιμότητα.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει στερήσει το δικαίωμα να κοιμόμαστε τις 7-8 ώρες που έχουμε ανάγκη. Το «σύνδρομο του ανεπαρκούς ύπνου» είναι το συχνότερο νόσημα του ύπνου. Χρονικά ανεπαρκής ύπνος δε σημαίνει μόνο κακή ημέρα, αλλά και προβλήματα για την καρδιά μας, τον μεταβολισμό και την άμυνα του οργανισμού μας.
Διαταραχές ύπνου
Συμβαίνουν όχι μόνο στην εφηβεία αλλά κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής.
Αϋπνία η οποία συμβαίνει κυρίως λόγω άγχους και χρειάζεται ειδική θεραπεία.
Υπνική Άπνοια Είναι η νόσος με τα χίλια πρόσωπα. Ροχαλητό και διακοπές αναπνοής που τρομάζουν κατά την νύχτα. Έντονη υπνηλία με κίνδυνο για τροχαία ατυχήματα, κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και διαταραχές στην μνήμη αλλά και το συναίσθημα κατά την ημέρα είναι κάποια από τα πολλά συμπτώματα.
Ανωμαλίες στο ωράριο ύπνου λόγω προβλημάτων στο βιολογικό μας ρολόι αφορούν όλες τις ηλικίες. Οι έφηβοι θέλουν να κοιμούνται αργά αδυνατώντας να είναι στην ώρα τους και σε πλήρη εγρήγορση στο σχολείο, ενώ αντίθετα οι ηλικιωμένοι να κοιμούνται και να ξυπνούν πολύ νωρίς. Ο τελευταίος τύπος ύπνου σε αρκετές περιπτώσεις είναι και το πρώτο γνώρισμα της κατάθλιψης ανεξάρτητα της ηλικίας.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι νοσήματα του ύπνου μόνα ή σε συνδυασμό (π.χ. αϋπνία και υπνική άπνοια) μπορεί να υπάρχουν σε ασθενείς με αναπνευστικά, καρδιολογικά ή νευρολογικά νοσήματα δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα στον ήδη διαταραγμένο ύπνο των ατόμων αυτών και επηρεάζοντας δυσμενώς την ποιότητα ζωής τους.
Η ευαισθητοποίηση πάνω σε αυτά τα θέματα και η αναγνώριση διαταραχών ύπνου οδηγεί σε έγκαιρη αντιμετώπιση, με αποτέλεσμα καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, καταλήγουν οι ειδικοί.