Ζητήματα που σκοπίμως ή μη δεν ήγειρε στην αίτησή του ο Γενικός Εισαγγελέας θα θέσει στην ένστασή του ο Γενικός Ελεγκτής, προκειμένου να καταδείξει ότι δεν συντρέχουν λόγοι παύσης του.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του philenews, που προσθέτουν ότι σήμερα οι νομικοί σύμβουλοι του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, θα συνέλθουν ώστε να καθορίσουν την νομική γραμμή που θ’ ακολουθήσουν με την καταχώρηση ένστασης και στην όλη διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου (Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο).

Η ομάδα νομικών του Γενικού Ελεγκτή που απαρτίζεται από τους Γιώργο Τριανταφυλλίδη, Χρήστο Κληρίδη και Πάμπο Ιωαννίδη, έχει ήδη μελετήσει τις 15 ενότητες θεμάτων που εγείρει στην αίτησή του ο Γενικός Εισαγγελέας για να στηρίξει τη θέση του περί παύσης του κ. Μιχαηλίδη για ανάρμοστη συμπεριφορά και θα απαντήσουν ένα προς ένα σε όλα τα σημεία.
Παράλληλα, με την ένστασή τους θα θέσουν και νέα ζητήματα που δεν εγείρονται στην ένσταση και κατά την κρίση της πλευράς του Γενικού Ελεγκτή είναι βαρυσήμαντα και αποδεικνύουν πως έπρεπε να τηρήσει τη στάση που τήρησε σε καίρια ζητήματα, λόγω συμπεριφορών και ενεργειών από πλευράς των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας.
Μόλις κωδικοποιηθούν τα ζητήματα αυτά συν οι απαντήσεις επί των σημείων της αίτησης, η ένσταση θα καταχωρηθεί στο Πρωτοκολλητείο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αυτό θα γίνει λίγο πριν τις 17 Μαΐου, οπόταν και λήγει η προθεσμία που δίδει ο σχετικός κανονισμός για τις 21 ημέρες.
Στο μεταξύ, όπως εξήγησε στο philenews ο εκ των νομικών του κ. Μιχαηλίδη, Χρήστος Κληρίδης, μετά την εκπνοή της προθεσμίας των 21 ημερών, το Συμβούλιο θα ορίσει την υπόθεση για πρώτη εμφάνιση ενώπιόν του για προγραμματισμό. Εκεί εμφανίζονται όλες οι πλευρές και αφού ακουστούν θα ορίσει την υπόθεση για ακρόαση.
Κατά τον προγραμματισμό της υπόθεσης, μπορούν οι δύο πλευρές να εγείρουν διαδικαστικά ζητήματα, να θέσουν θέματα ως προς τον τρόπο που θα διεξαχθεί η δίκη και πιθανόν θα γίνουν και τοποθετήσεις επί της αρχής για το αν υπάρχουν ή όχι στοιχεία για στήριξη της αίτησης. Αναμένεται ότι η κάθε πλευρά θα τηρήσει εντελώς διαφορετική στάση από αυτή της άλλης πλευράς.
Εκτιμάται πάντως ότι η έναρξη της ακρόασης θα γίνει εντός Ιουνίου οπόταν λόγω της κλήτευσης μεγάλου αριθμού μαρτύρων και από τις δύο πλευρές, θα διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα, με την απόφαση να τοποθετείται περί τα τέλη φθινοπώρου.
Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα δεν προτίθεται να καλέσει ως μάρτυρα κατά του Γενικού Ελεγκτή τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, παρ’ όλο που περί τα τέλη του 2020 είχε ζητήσει τη συγκέντρωση υλικού για να καταχωρηθεί εκ μέρους του αίτηση για παύση του κ. Μιχαηλίδη, με αφορμή και την περιπέτεια με τον Προϋπολογισμό του 2021.
Η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή μπορεί να καλέσει όποιο μάρτυρα επιθυμεί και είναι γι’ αυτό που εκτιμάται ότι κατά τη διαδικασία αυτή αναμένεται να εγερθούν ζητήματα που μέχρι σήμερα η Νομική Υπηρεσία απέφευγε να δώσει πρόσβαση στον κ. Μιχαηλίδη, επικαλούμενη λόγους δημόσιας ασφάλειας.
Στην περίπτωση αυτή, το Συμβούλιο μπορεί να διατάξει η διαδικασία να γίνει κεκλεισμένων των θυρών ώστε να τεθούν κάποια ζητήματα απόρρητα, ή να απορρίψει σχετικό αίτημα ή να διατάξει κάτι άλλο.
Από την αντίπερα όχθη, η πλευρά των νομικών του Γενικού Εισαγγελέα, συγκεντρώνει λεπτομερώς το υλικό που θα θέσει πρώτη στη διαδικασία για να πείσει πως για λόγους δημοσίους συμφέροντος πρέπει να παυθεί ο Γενικός Ελεγκτής για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Σημειώνεται ότι στη νομοθεσία ο όρος «ανάρμοστη συμπεριφορά» δεν ερμηνεύεται σκοπίμως, ώστε να μπορεί το εκάστοτε Συμβούλιο αφού ακούσει τα γεγονότα να κρίνει αν κάποιος ανεξάρτητος αξιωματούχος είναι ικανός ή όχι για να ασκεί τα καθήκοντά του.

Συνεδρία εκτός εδράνων
Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο, δηλαδή οι εννιά δικαστές του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, επειδή δεν συνέρχονται ως δικαστήριο αλλά ως Συμβούλιο στη βάση του σχετικού κανονισμού, κατά την εκδίκαση της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα, δεν θα παρακάθονται στην έδρα ως συνήθως, αλλά σε γραφεία που τοποθετούνται πιο χαμηλά, ώστε να μην φαίνεται ότι γίνεται δίκη ως να συνέρχεται το Δικαστήριο.

Πηγή: Philenews