fbpx

Πορεία Χριστοδούλας – Η ιστορία της μακροβιότερης εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο

Η πορεία «Χριστοδούλας» θεωρείται η μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κόσμου για τον καρκίνο και για στήριξη του έργου και της προσφοράς του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.

Η πρώτη Πορεία πραγματοποιήθηκε το 1976 και ταυτόχρονα άρχισε μια μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα εξιδεικευμένο ιατρικό κέντρο φροντίδας των ασθενών με καρκίνο, το ίδρυμα «Αροδαφνούσα» στη Λευκωσία.

Η πορεία φέρει το όνομα της ασθενούς με καρκίνο, της Χριστοδούλας, της γυναίκας – σύμβολο που άφησε την τελευταία πνοή της στην ελεύθερη Κύπρο, κυνηγημένη από τον τούρκο Αττίλα και αποκαμωμένη από τον καρκίνο.

Η Χριστοδούλα από τον Άγιο Μέμνονα της Αμμοχώστου ξεσπιτώθηκε με βία και βαριά κτυπημένη από τον καρκίνο, περπάτησε τον δρόμο της προσφυγιάς, έφθασε στη Σωτήρα και άφησε την τελευταία της πνοή με πόνο στην ψυχή και στο σώμα χωρίς ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, κάτω από μια πορτοκαλιά.

«Κλειδί» για την κοινοποίηση της ιστορίας της ήταν το πολύτιμο αρχειακό συγγραφικό υλικό του Δρ Δημήτρη Σουλιώτη, του προσωπικού ιατρού της Χριστοδούλας, ο οποίος είχε και την ιδέα θεσμοθέτησης της Πορείας.

Πριν από κάποια χρόνια, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος δέχθηκε με μεγάλη έκπληξη μια επιστολή από τη μοναδική εγγονή που πήρε το όνομα της Χριστοδούλας. Την επιστολή συνόδευε μια σπάνια φωτογραφία στην οποία απεικονιζόταν το σύμβολο ελπίδας των ασθενών με καρκίνο. Με αφορμή την επιστολή αυτή, ο Δήμος Σωτήρας αποφάσισε την ανέγερση νέου μνημείου στο σημείο όπου άφησε την τελευταία της πνοή. Το μνημείο ανέλαβε και φιλοτέχνησε ο γνωστός Κύπριος γλύπτης, Φίλιππος Γιαπάνης.

Η Πορεία θεωρείται μια εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης και ηθικής συμπαράστασης και μας υπενθυμίζει τους αγώνες για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου στον τόπο μας. Είναι η κύρια πηγή εσόδων του Συνδέσμου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου που αναλαμβάνει τα έξοδα οργάνωσης και προβολής της.

Η Πορεία Χριστοδούλας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή  στις 7 Απριλίου 2024 στη Λεμεσό, ενώ σε όλες τις άλλες επαρχίες η Πορεία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου 2024, στις 10:30πμ.

Η εκκίνηση της Πορείας θα πραγματοποιηθεί σε κάθε επαρχία ως ακολούθως:

  • Λευκωσία από το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα».
  • Λάρνακα από την εξέδρα στις Φοινικούδες.
  • Αμμόχωστος από το Δημαρχείο Δερύvειας.
  • Τέλος, στην Πάφο  από το Δημαρχείο Πάφου.

Μπορείτε να κάνετε την εισφορά σας στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου:

•             Ηλεκτρονικές εισφορές εδώ

•             Μέσω SMS στο 7060: CAS 5 για εισφορές €5, CAS 3 για εισφορές €3, CAS 1 για εισφορές €1

Χορηγοί

Κύριος χορηγός και υποστηρικτής της Πορείας Χριστοδούλας είναι η Τράπεζα Κύπρου, διαχρονικός σύμμαχος του Συνδέσμου, η οποία στηρίζει έμπρακτα τη Πορεία και έχει συνδέσει το όνομά της με την μεγαλύτερη προσπάθεια, που γίνεται, ενάντια στον καρκίνο. Την εκστρατεία επίσης υποστηρίζουν οι εταιρίες Coca- Cola HBC Κύπρου και τα Mc Donalds.

Υποστηρικτές

Υποστηρικτές της Πορείας είναι επίσης Δήμοι, Κοινότητες, Σωματεία, Κόματα, Τράπεζες, Κυβερνητικά Τμήματα, Ημικρατικοί Οργανισμοί, Σχολεία, Εκκλησίες, Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Υπεραγορές, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.ά.

Ροή Ειδήσεων

Γιατί ο Μάλε διαφωνεί με τους πανηγυρισμούς της Ομόνοιας… (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κώστας Μαλέκος διαφώνησε με τους έξαλλους πανηγυρισμούς κόσμου...

Άναψε το πράσινο φως για το salary cap η Premier League – «Όχι» από τις ομάδες του Μάντσεστερ

Φρένο στα εκατομμύρια που σπαταλούνται βάζει η Premier League! Η...

«Αυτό που έκανε ο Ηλίας δεν θα βρεθεί άλλος να το ξανακάνει…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Για την μεγάλη επιτυχία του Ηλίας Χαραλάμπους να κατακτήσει...

«Αν το ΑΠΟΕΛ ήταν στην θέση της Ομόνοιας θα πήγαιναν γήπεδο 5.000 φίλαθλοι» (ΒΙΝΤΕΟ)

Έριξε δυνατή ατάκα ο Κώστας Μαλέκος για τον κόσμο...

Δημοφιλή

LIVE: Καρμιώτισσα-Οθέλλος 3-5 (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Η Καρμιώτισσα φιλοξενεί τον Οθέλλο στο «Στέλιος Κυριακίδης» για...

ΤΕΠΑΚ: Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες

Το φαινόμενο της σκόνης που πλήττει τις τελευταίες ημέρες...

Από μία μέχρι τρεις αλλαγές!

Συνεχίζει την προετοιμασία της η Ομόνοια για το ντέρμπι...

«Αφού… τυχαία έμεινε ο Σαρφό, δεν έπρεπε να περιθωριοποιηθεί» (ΒΙΝΤΕΟ)

Έριξε δυνατές ατάκες ο Κώστας Μαλέκος για τον Σαρφό...

«Δεν είναι αρκετός για τον τίτλο»!

Ο Τζέιμι Κάραγκερ μίλησε «σκληρά» για τον Ντάργουιν Νούνιες...

Τέλος στην Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου-Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απονομή χάριτος…

Τελείωσε η Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς του απονεμήθηκε η προεδρική χάρη και αφέθηκε ελεύθερος. Υπενθυμίζεται ότι, μετά την τελεσίδικη απόφαση...

Οι μοναχοί καλούν Ησαΐα να άρει το αδιέξοδο – «Προσβολή της αξιοπρέπειάς μας»

Νέα ανακοίνωση εξέδωσαν οι δικηγόροι των μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ, με την οποία ζητούν από τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐα, να «αποσαφηνίσει, εάν...

Παρέμβαση Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ

Και η DG Energy μπαίνει επίσημα στη συζήτηση για την πορεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης –Κύπρου-Ισραήλ και στο μεγάλο μέτωπο που έχει ανοίξει για το έργο και συνεχίζει...

ΥΠΟΙΚ: Οι κύριοι στόχοι για οικονομία το 1ο έτος διακυβέρνησης υλοποιήθηκαν

Οι κύριοι και προγραμματισμένοι στόχοι της οικονομικής πολιτικής για τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη έχουν όλοι υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε στάδιο ολικής...

Συμπλοκή έξω από σωματείο στον Αστρομερίτη – Δύο τραυματίες…

Συμπλοκή ανάμεσα σε περίπου 60 άτομα σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων. Σύμφωνα με την Αστυνομία γύρω στις 21:00 σημειώθηκε...

Δεν μεταφέρεται η Πρωτομαγιά – Κλειστά τα καταστήματα την Μ.Τετάρτη

Κλειστά θα παραμείνουν την ερχόμενη Τετάρτη τα γενικά καταστήματα καθώς και οι υπεραγορές, ανήμερα της Πρωτομαγιάς. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου ενημερώνει και διευκρινίζει ότι...