fbpx

ΠτΔ για Σύμφωνο Μετανάστευσης: «Θα θέλαμε περισσότερα για τις μετεγκαταστάσεις»


Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σήμερα το απόγευμα, στα Γραφεία της ΟΕΒ, και κληθείς να αναφερθεί στην έγκριση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «έχω ακούσει φυσικά δηλώσεις από κάποιους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι δεν θα το εφαρμόσουν στη δική τους περίπτωση.

Εμείς θα θέλαμε σαφώς περισσότερα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις μετεγκαταστάσεις, αυτή τη στιγμή είναι εθελούσιες. Εμείς θέλαμε να ήταν υποχρεωτικές. Από κει και πέρα είναι, όμως, ένα θετικό βήμα, οφείλω να το αναγνωρίσω.

Δεν περιοριζόμαστε σε αυτό, έχουμε σε συνεργασία με άλλα κράτη, μετέβη και ο Υπουργός Εσωτερικών στη Δανία, στην Τσεχία, είμαι σε επαφή με άλλους ομολόγους μου από την ΕΕ, για παράδειγμα, με την Ιταλία, με την Ελλάδα, έτσι ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για να χαρακτηριστούν – όχι γιατί το θέλουμε, αλλά γιατί αυτό είναι γεγονός – κάποιες περιοχές στη Συρία ως ασφαλείς περιοχές.

Υπάρχουν αντιδράσεις από κάποια κράτη μέλη, κάποια μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά, επαναλαμβάνω, η ανάγκη για να χαρακτηριστούν αυτές οι περιοχές (ως ασφαλείς) προκύπτουν από τα δεδομένα που υπάρχουν στη χώρα αυτή τη στιγμή. Και θεωρώ ότι μόνο μέσα από τέτοιες αποφάσεις θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα.

Σήμερα είχα μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε.

Τον ενημέρωσα για τις επαφές που είχα σε επίπεδο ΕΕ, είδαμε και κάποιες ημερομηνίες σε σχέση με την εκεί επίσκεψη μου με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ελπίζω σύντομα να προβούμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Την επόμενη εβδομάδα θα είμαι στις Βρυξέλλες, θα προηγηθεί επίσκεψη μου στο Λονδίνο για να έχω επαφές με ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας, και ακολούθως θα είμαι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αρκετά θέματα, όπως αυτό της Συρίας και τα ευρωτουρκικά.

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια βδομάδα, όπου θα υπάρξουν αρκετές εξελίξεις.

Συζητούμε, υπάρχει ένα προσχέδιο, αναμένεται να κυκλοφορήσει το δεύτερο, και είναι μια καλή συζήτηση σε επίπεδο Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων.

Χαίρομαι που αρκετά κράτη στήριξαν τη δική μας προσέγγιση και ευελπιστώ να υπάρξει μια θετική κατάληξη. Θα δούμε, είναι νωρίς ακόμα, γίνονται συζητήσεις σε αυτή τη φάση στο επίπεδο των Μόνιμων Αντιπροσώπων».

ΠΗΓΗ: Sigmalive.com

Ροή Ειδήσεων

«Μας αφήνει ικανοποιημένους η 3η θέση, είμαστε σαν…πεινασμένα σκυλιά για το Κύπελλο»!

Ο ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας, Αμίν Χαμάς ήταν καλεσμένος στην...

Nεκρός σε τροχαίο στη Λευκωσία ο 61χρονος Πολύκαρπος – Παρασύρθηκε από όχημα

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη χθες βράδυ,...

Γιατί ο Μάλε διαφωνεί με τους πανηγυρισμούς της Ομόνοιας… (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κώστας Μαλέκος διαφώνησε με τους έξαλλους πανηγυρισμούς κόσμου...

Δημοφιλή

Το… πάρτι των ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ! (ΦΩΤΟΣ)

Δείτε το φωτογραφικό υλικό από την απονομή και τους...

Ξέσπασμα Φαν Ντάικ με… αιχμές!

Με κατεβασμένο κεφάλι αποχώρησε από το «Γκούντισον Παρκ» η Λίβερπουλ το...

Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες-κοινοτικούς συμβούλους!

Yποβάλλονται αύριο, Δευτέρα στους κατά τόπου Εφόρους Εκλογής οι...

«Έβαλεν τα λεφτά και εκάμαν του τα κάστια του…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Έριξε δυνατή ατάκα για τον Χρήστο Πουλλαΐδη ο Κώστας...

Nεκρός σε τροχαίο στη Λευκωσία ο 61χρονος Πολύκαρπος – Παρασύρθηκε από όχημα

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη χθες βράδυ, έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ, 61 ετών, από την Κοκκινοτριμιθιά. Συγκεκριμένα, γύρω στις 10μ.μ....

Τέλος στην Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου-Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απονομή χάριτος…

Τελείωσε η Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς του απονεμήθηκε η προεδρική χάρη και αφέθηκε ελεύθερος. Υπενθυμίζεται ότι, μετά την τελεσίδικη απόφαση...

Οι μοναχοί καλούν Ησαΐα να άρει το αδιέξοδο – «Προσβολή της αξιοπρέπειάς μας»

Νέα ανακοίνωση εξέδωσαν οι δικηγόροι των μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ, με την οποία ζητούν από τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐα, να «αποσαφηνίσει, εάν...

Παρέμβαση Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ

Και η DG Energy μπαίνει επίσημα στη συζήτηση για την πορεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης –Κύπρου-Ισραήλ και στο μεγάλο μέτωπο που έχει ανοίξει για το έργο και συνεχίζει...

ΥΠΟΙΚ: Οι κύριοι στόχοι για οικονομία το 1ο έτος διακυβέρνησης υλοποιήθηκαν

Οι κύριοι και προγραμματισμένοι στόχοι της οικονομικής πολιτικής για τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη έχουν όλοι υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε στάδιο ολικής...

Συμπλοκή έξω από σωματείο στον Αστρομερίτη – Δύο τραυματίες…

Συμπλοκή ανάμεσα σε περίπου 60 άτομα σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων. Σύμφωνα με την Αστυνομία γύρω στις 21:00 σημειώθηκε...