fbpx

Πυρκαγιά στην Σταμάτα: Απειλούνται σπίτια – Εντολές για εκκένωση


Σε εξέλιξη είναι μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής σε χαμηλή βλάστηση στη περιοχή Πλάκα στη Κερατέα, ενώ το απόγευμα ξέσπασε νέα επικίνδυνη πυρκαγιά στη Σταμάτα.

Το πύρινο μέτωπο στον Δήμο Διονύσου καίει σε δασική έκταση και απειλεί σπίτια. Εχουν κινητοποιηθεί εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις που ενισχύονται συνεχώς και χωματουργικά, καθώς και υδροφόρες ΟΤΑ.

Το απόγευμα επιχειρούσαν 40 πυροσβέστες με 2 πεζοπόρα τμήματα και 10 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Παράλληλα από τo 112 στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν από την περιοχή της Αμυγδαλέζας μέσω Λεωφόρου Σταμάτας προς την Πλατεία Σταμάτας.

Λίγα λεπτά αργότερα νέο μηνυμα του 112 καλεί όσους βρίσκονται στην περιοχή της Γαλήνης και της Ροδόπολης να απομακρυνθούν μέσω της λεωφόρου Σταμάτας προς τη Δροσιά.

Η Αστυνομία προχώρησε στις εξής εκτροπές κυκλοφορίας των οχημάτων:

-Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μαραθώνος

-Πλατεία Σταμάτας

-Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μακεδονίας Αίλια

Τέσσερις διαφορετικές εστίες στην Κερατέα
Στην Κερατέα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, η πυρκαγιά δεν έχει ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές εστίες.

Το έργο των πυροσβεστών δυσκολεύουν οι θυελλώδεις άνεμοι, με ριπές που ξεπερνούν τα 9 μποφόρ, και οι διάσπαρτες οικίες μέσα σε χωράφια με χαμηλή βλάστηση (ξερά χόρτα και ακαθάριστα οικόπεδα).

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί με ασφάλεια 6 οικισμοί.

Στις 12:35 στάλθηκε μήνυμα από το 112, το οποίο καλεί όσους βρίσκονται στους οικισμούς Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα και Πανόραμα στη Κερατέα να απομακρυνθούν μέσω της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών- Λαυρίου προς το Λαύριο.

Στις 13:46 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 που αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μαρκάτι και ‘Αγιο Γεώργιο Θωρικού απομακρυνθείτε μέσω Π.Ε.Ο. Αθηνών-Λαυρίου προς Λαύριο».

Στις 14:22 εστάλη μήνυμα που ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή ‘Αγιος Κωνσταντίνος Λαυρίου απομακρυνθείτε μέσω Καμάριζας Λαυρίου προς Λαύριο».

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε 52 απεγκλωβισμούς ατόμων και σε δεκάδες εκκενώσεις σπιτιών.

Παράλληλα, ενισχύονται οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Το μεσημέρι επιχειρούσαν 138 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 39 οχήματα, 9 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνδράμουν Αστυνομία, που φροντίζει για τις εκκενώσεις, ΟΤΑ και ο στρατός με μηχανήματα έργου.

Ειδικότερα, στην περιοχή της Κερατέας επιχειρούν: 6 ομάδες της ΟΠΚΕ, 8 Ομάδες Δίας, 5 περιπολικά της τροχαίας, 2 περιπολικά της ασφαλείας, 6 περιπολικά της Αμεσης Δράσης και 3 περιπολικά γειτονικών Αστυνομικών Τμημάτων.

Παράλληλα, η αστυνομία προχώρησε σε νέες εκτροπές κυκλοφορίας

-Επαρχιακή οδός Κερατέας- Αναβύσσου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου

-Λεωφόρος Λαυρίου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου

-Λεωφόρος Λαυρίου και Καμαρίζης

-Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας

-Προφήτη Ηλία και Πάρνηθος (Λεγραινά)

-Διασταύρωση Μεγάλα Πεύκα (Συντερίνα)

-Καμαρίζας και Μαρωνείας (Αγ. Κωνσταντίνος)

-Λεωφόρος Αθηνών- Σουνίου και Αγίας Παρασκευής

Το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συντονιστική σύσκεψη για την πυρκαγιά που συγκάλεσε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας , των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων.

Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κάνει λόγο ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα καταστροφές από τη φωτιά στην περιοχή της Πλάκας Κερατέας, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για να περιοριστεί το μέτωπο και μην προχωρήσει προς τον δρυμό και το Σούνιο.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, δεν έχουν κοπάσει και οι εστίες είναι πολλές», δήλωσε αρχικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λουκάς και στη συνέχεια, τόνισε: «Δίνουμε μεγάλη μάχη. Έχουν καεί σπίτια, αυτό είναι σίγουρο, όμως επιχειρούν όλες οι δυνάμεις, επίγειες και από αέρος και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να σταματήσει και να μην περάσει η φωτιά προς τον δρυμό. Ο άνεμος είναι πολύ ισχυρός και δημιουργεί συνεχώς εστίες». Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής τόνισε πως η αεροπορική βάση «την έχει γλιτώσει και δεν κινδυνεύει».

Μέτωπα σε Άνδρο, Ριστώνα και Λαμία
Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Αγίου Πέτρου στην ‘Ανδρο. Για την κατάσβεση της επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Πυρκαγιά ξέσπασε και στην περιοχή της Ριτσώνας κοντά στο εργοστάσιο Παπουτσάνης. Οι πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν καλύψει την ευρύτερη περιοχή της, καθώς καίγονται διάφορα υλικά που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο ενός εργοστασίου ανακύκλωσης απέναντι από το εργοστάσιο Παπουτσάνης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί κατά μήκος της παλιάς Εθνικής οδού Ριτσώνας Χαλκίδας για να μην περάσουν οι φλόγες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς υπάρχουν κι άλλα εργοστάσια. Προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, όπου καίγονται εύφλεκτα υλικά μεταξύ των οποίων ελαστικά και στρώματα.

Πριν από λίγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, λόγω της επικινδυνότητας των καπνών.

Στην ευρύτερη περιοχή εκτός από πολλά εργοστάσια υπάρχει και η δομή των προσφύγων της Ριτσώνας που όμως δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο, καθώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να προχωρήσουν οι φλόγες πέρα από τον συγκεκριμένο χώρο του εργοστασίου ανακύκλωσης.

Στη Λαμία για 3η μέρα φούντωσε η φωτιά 10 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης, αλλά με την επέμβαση των πυροσβεστών αλλά και των εναέριων μέσων έχουν περιορίσει την έκταση της και προσπαθούν να την ελέγξουν.

Κυρ. Μητσοτάκης για τις φωτιές: Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας
Στο μέτωπο των πυρκαγιών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανάρτησή του για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Επεσήμανε ότι ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε γρήγορα σε μία πολύ δύσκολη πυρκαγιά, όπως ήταν αυτή που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην Πάρνηθα και επέστησε την προσοχή προς όλους ότι «πως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Και η προσπάθειά μας είναι συνεχής. Σε αυτήν την προσπάθεια όμως, σύμμαχοί μας είναι και νέα εργαλεία που χτίζουν μια νέα κουλτούρα πρόληψης και υπευθυνότητας».

Το Σάββατο η πυρκαγιά στην Πάρνηθα, που ξέσπασε στις 14.50 το μεσημέρι στο Κατσιμίδι και προκάλεσε τεράστια κινητοποίηση της πυροσβεστικής αντιμετωπίστηκε και μέχρι αργά το απόγευμα δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής οριοθετήθηκε και η πυρκαγιά στη Σέριφο, μετά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες που έδωσαν πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με εθελοντές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μόνο το Σάββατο εκδηλώθηκαν 40 πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

-Περιφέρεια Κρήτης

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

Για αύριο Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Κρήτη.

ΠΗΓΗ: Sigmalive.com

Ροή Ειδήσεων

Στέλνει στην ΑΕΚ τον Ντάνιελ Εσκρίχε!

Σύμφωνα με ανάρτηση του δημοσιογράφου Μίρκο Ντέλιτς, η ΑΕΚ...

Ο Ντιόγκο Κόστα έγραψε ιστορικό ρεκόρ!

Ο νεαρός τερματοφύλακας της Πόρτο κατέβασε… ρολά απέναντι στην...

Βεζένκοφ: «Είμαι παίκτης των Ράπτορς, πρέπει να δούμε τι θέλουν από εμένα»!

Ο Σάσα Βεζένκοφ έδωσε το παρών σε camp νεαρών...

Τα έπιασε όλα ο Ντιόγκο Κόστα και έστειλε την Πορτογαλία στα προημιτελικά!

Με τον Ντιόγκο Κόστα να σώζει την Πορτογαλία στο...

Δημοφιλή

Φιλική «σφαλιάρα» της Αλκμάαρ στην ΑΕΚ!

Έχοντας πολλές απουσίες, διεθνών και τραυματιών, χωρίς τις μεταγραφές...

Τριμίκλινη: Τι ισχύει σε περίπτωση πρόκλησης φωτιάς από παιδιά!

Για τις ευθύνες που προκύπτουν σε περίπτωση πρόκλησης φωτιάς...

Στο…κόλπο για Ραμάλιο!

Ο Αντρέ Ραμάλιο μένει ελεύθερος από την Αϊντχόφεν και...

Στο νοσοκομείο ο Υπουργός Υγείας μετά από έντονη αδιαθεσία!

Στο «Απολλώνειο» Νοσοκομείο της Λευκωσίας διακομίστηκε λίγο μετά το...

Δεν στέλνουν πίσω στην Τουρκία τους παράνομους μετανάστες στη νεκρή ζώνη

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ εκφράζει ανησυχία για τη στρατιωτικοποίηση της νεκρής ζώνης και για αυξημένα περιστατικά παρεμβάσεων, λέγοντας ότι...

Δυσοίωνες προβλέψεις από τον Πρόεδρο του ΣΑ-«Τα μέρη απέχουν πολύ, η τελευταία ευκαιρία ήταν στο Κραν Μοντανά»

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας κ. Ολγκίν, ταξίδευε στο νησί, μιλούσε με τις δύο πλευρές, μόνο...

Εκνευρισμένος με Στιούαρτ ο ΠτΔ-«Δεν είναι στους όρους εντολής η μετανάστευση, όλοι γνωρίζουν ποιος παραβιάζει τη Νεκρή Ζώνη»

Διαχρονικά οι εκθέσεις των ΗΕ προσπαθούν να κρατήσουν μια ισορροπία, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για να προσθέσει όμως ότι όλοι γνωρίζουν, «και οι ξένες...

Πατέρας βίαζε την 11χρονη ανάδοχη κόρη του στη Λεμεσό-Στη φυλακή για 13 χρόνια

Βαρύς, ίσως όχι όσο έπρεπε, έπεσε ο πέλεκυς για 50χρονο ο οποίος βρέθηκε ένοχος για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης, της 13χρονης σήμερα ανάδοχης κόρης...

Καλεί τον Τατάρ να επιδείξει βούληση η Κυβέρνηση-«Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση αλλαγής του συμφωνημένου πλαισίου»

Δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση...

Υπόθεση παύσης Γεν. Ελεγκτή: Διακοπή λόγω ένστασης-Κατέθεσε εκπρόσωπος INTOSAI

Με ένσταση της πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη αναφορικά με ζητήματα που αφορούν στη μαρτυρία του Γενικού Ελεγκτή ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία στο...