fbpx

Σχεδόν 250.000 τα ανείσπρακτα εντάλματα!

Χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο η κατάσταση με τα ανείσπρακτα εντάλματα. Πρόβλημα το οποίο έχει λάβει πλέον διαστάσεις μάστιγας και που αναζητεί λύσει εδώ και μια δεκαετία. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στις 07/10/2022, σύμφωνα με το μηχανογραφημένο σύστημα ενταλμάτων, εκκρεμούσαν 294.462 εντάλματα προστίμου για το συνολικό ποσό των €320.002.610. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως δέκα χρόνια προηγουμένως και συγκεκριμένα το 2012, ποσό €27,9 εκ. ήταν ανείσπρακτο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Με το θέμα είχε ασχοληθεί το 2017 καθώς και το 2021 και η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας η οποία είχε δείξει το πρόβλημα υποβάλλοντας μάλιστα και εισηγήσεις. Παρόλα αυτά, τα εντάλματα αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να θεωρεί πως η λύση στο πρόβλημα θα δώσει το έργο για πληρωμή των ενταλμάτων μέσω διαδικτύου, θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του E-Justice.
Ο στόχος που τέθηκε για πλήρη εφαρμογή του συστήματος την 1η Ιανουαρίου του 2023 είναι εφικτός, αφού στις 12 Σεπτεμβρίου μπαίνουμε στο τελευταίο στάδιο της πιλοτικής δοκιμαστικής εφαρμογής κατά το οποίο θα διεξαχθούν οι τελικοί έλεγχοι και διορθώσεις.

Οι εκκρεμότητες
Τα μεγαλύτερα ποσά ενταλμάτων αφορούν σε κοινωνικές ασφαλίσεις (48.56% του συνολικού ποσού) και ακολουθούν τα διάφορα ποινικά αδικήματα, οι ιδιωτικές ποινικές, τα αστικά χρέη, και τροχαίες παραβάσεις. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και 23.750 εντάλματα, για τα οποία οι οφειλέτες έχουν πάρει αναστολή από τον Γενικό Εισαγγελέα και πληρώνονται με δόσεις, για συνολικό ποσό €26.784.325. Τα ανεκτέλεστα εντάλματα αυξάνονται διαχρονικά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται όγκος εργασίας στα επόμενα έτη.

Χειροτερεύει η κατάσταση
Αξίζει να σημειωθεί πως σε έκθεση της το 2021 η Ελεγκτική Υπηρεσία αφού διαπιστώνει τα ίδια κενά που κατέγραψε σε παρόμοια έκθεση και το 2017, επισημαίνει πως η κατάσταση χειροτερεύει και οι εισηγήσεις της για είσπραξη των οφειλομένων δεν εισακούστηκαν.
Οι αδυναμίες στο μηχανισμό είσπραξης ενταλμάτων και των διαδικασιών παρακολούθησής τους που εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία, έχει ως αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει εκατομμύρια έσοδα και οι επιτήδειοι να πληθαίνουν. Από το μηχανογραφημένο σύστημα ενταλμάτων προστίμου της Αστυνομίας, τον Δεκέμβριο του 2020 εξήχθησαν οι ακόλουθες πληροφορίες σε σχέση με τα εντάλματα που εκκρεμούσαν στην Αστυνομία για εκτέλεση: 284.443 εντάλματα, 91.450 οφειλέτες, με την αξία των ενταλμάτων να φτάνει τα €284,4 εκατ.
Επίσης στις 26/3/21 οι ανείσπρακτες επιδικασμένες οφειλές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις ανέρχονταν σε €178.9 εκατ. που αντιστοιχούν σε 54.541 εντάλματα. Παράλληλα, τα εντάλματα που αφορούν σε τροχαίες παραβάσεις και βρίσκονταν σε εκκρεμότητα τον Δεκέμβριο του 2020, ανέρχονταν σε 96.634 (34% του συνόλου) με συνολική αξία €24.789.747 (8,18% του συνολικού ποσού). Από τα πιο πάνω, τα €12.611.178 (51%) αφορούν σε 70.507 εντάλματα (73%) για ποσά μικρότερα των €300.
Η Αστυνομία με σκοπό τη διευκόλυνση των πολιτών για ενημέρωσή τους, για τυχόν εκκρεμότητες ή οφειλές τους προς το Κράτος, έχει ήδη προχωρήσει, σε συνεργασία με την JCCsmart, ώστε οποιοσδήποτε πολίτης, ο οποίος επισκέπτεται τη σελίδα της JCC, να μπορεί εύκολα και γρήγορα να διαπιστώσει, κατά πόσον έχει οποιεσδήποτε εκκρεμείς οικονομικές οφειλές.

Χιλιάδες καταγγελίες
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή, από την 1/1/2022 μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου η αστυνομία προχώρησε σε 134.982 καταγγελίες οι οποίες αφορούν τροχαία αδικήματα. Οι περισσότερες, αφορούσαν καταγγελίες για ταχύτητα. Συγκεκριμένα, 58.969 αφορούσαν καταγγελίες για παραβίαση του ορίου ταχύτητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, άλλες 39.965 καταγγελίες αφορούσαν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και 59.988 άλλες παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Δράσεις οδικής ασφάλειας
Στον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2023 περιλαμβάνονται πιστώσεις ύψους €38.750 που προορίζονται να καλύψουν  τη δαπάνη για τη διενέργεια μελετών για την Οδική Ασφάλεια, στα πλαίσια των δράσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για μείωση των Οδικών Συγκρούσεων και Βελτίωση της οδικής ασφάλειας (€15.000) και διάφορες νομικές μελέτες (€23.750). Αγορά υπηρεσιών για τη λειτουργία της Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, η οποία θα στοχεύει στην  παροχή ευκαιρίας στους παραβάτες τροχαίας να αναπτύξουν θετική οδική στάση και συμπεριφορά κατά τη  διακίνησή τους στο οδικό δίκτυο €411.100.

Ροή Ειδήσεων

Ενισχύονται οι έλεγχοι και οι περιπολίες ενόψει Πάσχα και λαμπρατζιών

Ενισχύονται οι περιπολίες και οι στοχευμένοι έλεγχοι της Αστυνομικής...

Πέρασε σαν σίφουνας η Σίτι και φουλάρει για τον 4ο σερί τίτλο! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Η Μάντσεστερ Σίτι πέρασε εύκολα από το Amex Stadium,...

Μοτοσικλετιστές λήστευαν και τραυμάτιζαν γυναίκες στη Λεμεσό

Υποθέσεις κλοπών και ληστειών διερευνώνται εναντίον δυο 21χρονων, οι...

Η Βουλή ψήφισε νόμο που επιτρέπει ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο που επιτρέπει την...

Δημοφιλή

Στις 13 Μαΐου η ετήσια γιορτή βραβεύσεων της ΚΟΠ!

Η μεγαλύτερη γιορτή του Κυπριακού Ποδοσφαίρου, η ετήσια Γιορτή...

Έσωσαν τη ζωή ενός οπαδού που υπέστη καρδιακό επεισόδιο!

Η διεύθυνση του «ΑΛΦΑΜΕΓΑ», ενημέρωσε με ανάρτησή της για...

«Οι φήμες για την πώληση της Ίντερ είναι ψευδείς»!

Η Ίντερ κλειδώνει την κατάκτηση της Serie A, ωστόσο...

ΑΕΚ: «Άστοχες οι φωνές της Ανόρθωσης για τη διαιτησία»!

Το Δ.Σ της καλαθοσφαιρικής ΑΕΚ με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει...

«Έτσι δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα…»

Ο αρχηγός της Λίβερπουλ, Βίρτζιλ Βαν Ντάικ δεν κρύφτηκε...

Ενισχύονται οι έλεγχοι και οι περιπολίες ενόψει Πάσχα και λαμπρατζιών

Ενισχύονται οι περιπολίες και οι στοχευμένοι έλεγχοι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού, ενόψει του Πάσχα και των φαινομένων νεανικής παραβατικότητας που παρατηρούνται στους περίβολους των...

Μοτοσικλετιστές λήστευαν και τραυμάτιζαν γυναίκες στη Λεμεσό

Υποθέσεις κλοπών και ληστειών διερευνώνται εναντίον δυο 21χρονων, οι οποίοι συνελήφθησαν από το ΤΑΕ Λεμεσού, αναφέρει το ΚΥΠΕ.  Σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια...

Η Βουλή ψήφισε νόμο που επιτρέπει ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο που επιτρέπει την ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας για σκοπούς...

Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή επιδομάτων

Η Ολομέλεια ενέκρινε το απόγευμα της Πέμπτης τροποποίηση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, ώστε να παρασχεθεί δικαίωμα στους αυτοτελώς εργαζομένους να λαμβάνουν επίδομα γονικής...

Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων – Επ’ αόριστον η απαγόρευση

Η Υπηρεσία Μεταλλείων και Λατομείων, ανακοινώνει ότι, μετά από τα τελευταία γεγονότα πρόκλησης πυρκαγιάς σε περιοχή του χωριού Κουκλιών της επαρχίας Πάφου, καθώς και...

ΠτΔ: «Τα συμπεράσματα του ΕΣ στέλνουν θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στέλνεται ένα πολύ συγκεκριμένο θετικό μήνυμα προς την Τουρκία είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης,...