fbpx

Σε θέσεις «μάχης» οι ιδιώτες δικηγόροι Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας


Θέμα ημερών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είναι η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων από την κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Στη μεν Νομική Υπηρεσία οι προτάσεις θα αφορούν τον διαχωρισμό των εξουσιών του Δημόσιου Κατήγορου και του Νομικού Συμβούλου του Κράτους από τον Γενικό Εισαγγελέα, στη δε Ελεγκτική Υπηρεσία τη θεσμοθέτηση τριμελούς Ελεγκτικού Συνεδρίου, αντί του μονοπρόσωπου Θεσμού του Γενικού Ελεγκτή, που ισχύει σήμερα.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας και το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε και με συγκεκριμένες ανακοινώσεις, για να αναφερθώ και σε κάτι που απασχολεί τον δημόσιο διάλογο αυτές τις μέρες, βρίσκεται και το θέμα του εκσυγχρονισμού δύο νευραλγικών Υπηρεσιών της Δημοκρατίας. Μιλώ για τη Νομική Υπηρεσία και την Ελεγκτική Υπηρεσία. Και πάλι, ακολουθώντας πρακτικές άλλων κρατών μελών, θα προχωρήσουμε στις επόμενες μέρες σε συγκεκριμένες προτάσεις».

Καλά πληροφορημένη πηγή δήλωσε στο Σίγμα ότι: «Αυτή τη στιγμή εξετάζονται σε βάθος από το υπουργείο Δικαιοσύνης οι καλές πρακτικές άλλων κρατών – μελών της Ε.Ε που έχουν Ελεγκτικά Συνέδρια. Θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους ίδιους τους θεσμούς και μετά η προώθηση στη Βουλή των όποιων τροποποιήσεων στα σχετικά Άρθρα του Συντάγματος και η κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων».

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι «η Εκτελεστική Εξουσία έχει σχεδιασμούς, τους ανακοίνωσε στις 29 Ιανουαρίου και βάσει αυτών των σχεδιασμών προχωρούμε».

Πανέτοιμες για την επερχόμενη νομική μάχη ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, φαίνεται πως είναι και οι ιδιώτες δικηγόροι των δύο Θεσμών. Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία θα εκπροσωπηθούν από μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τα οποία προετοιμάζονται σχετικά εδώ και μήνες.

– Νομική Υπηρεσία: Δικηγορικά Γραφεία Λουκή Παπαφιλίππου, Καλλής & Καλλής.

– Ελεγκτική Υπηρεσία: Δικηγορικά Γραφεία Χρίστου Κληρίδη, Πάμπου Ιωαννίδη, Τζο Τριανταφυλλίδη.

Πληροφορίες του Σίγμα αναφέρουν ότι η καταχώριση αίτησης από τη Νομική Υπηρεσία στο Ανώτατο για παύση του Γενικού Ελεγκτή, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και πριν το τέλος αυτής της βδομάδας.

Δεδομένο θεωρείται ότι, οι δικηγόροι υπεράσπισης του Γενικού Ελεγκτή θα εγείρουν προδικαστική ένσταση για το ποιος έχει δικαίωμα καταχώρισης αιτήματος παύσης για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Εάν δε η ένσταση απορριφθεί και προχωρήσει η εξέταση της ουσίας της υπόθεσης, δεν αποκλείεται να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: Sigmalive.com

Ροή Ειδήσεων

Τον… βοήθησε να πάρει Κύπελλο, να τον βοηθήσει να πάρει και πρωτάθλημα!

Ο Ντιεμερσί Ντογκαλά είναι αν όχι ο κορυφαίος του...

«Η ζωή εν τάφω»: Επιτάφιος θρήνος με κατάνυξη στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ημέρα απόλυτου πένθους για τη Χριστιανοσύνη και κορύφωση του...

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΞΑΝΑ μετά από 5 χρόνια!

Το μοναδικό πράγμα που στριφογυρίζει στο μυαλό όλων στην...

Ο Βούλγαρος που πήρε φόρα Απρίλιο μήνα…

Ο Γκεόργκι Μίντσεφ πέτυχε πολλά στη μισή χρονιά που...

Δημοφιλή

ΑΕΛ: Το τελευταίο νέο για τον τεχνικό διευθυντή! (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)

Στην ΑΕΛ ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα σε όλα...

Επίσημα παρελθόν ο Ουάρντα!

Γρήγορο ήταν το πέρασμα του Αμρ Ουάρντα από τον...

Το μέλλον των ακινήτων είναι «Πράσινο»

Σε μια αγορά η οποία αλλάζει και εξελίσσεται, η...

Διαιτητής απέβαλλε ballboy στο Σεντ Μίρεν-Ρέιντζερς! (VIDEO)

Ένα ιδιαίτερο σκηνικό παρακολουθήσαμε κατά τη διάρκεια του Σεντ Μίρεν-Ρέιντζερς,...

LIVE: Ντόρτμουντ-Παρί Σεν Ζερμέν

Η Ντόρτμουντ υποδέχεται την Παρί Σεν Ζερμέν στον πρώτο...

«Η ζωή εν τάφω»: Επιτάφιος θρήνος με κατάνυξη στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ημέρα απόλυτου πένθους για τη Χριστιανοσύνη και κορύφωση του θείου δράματος σήμερα, με την ακολουθία των μεγάλων ωρών και της αποκαθήλωσης να κυριαρχούν στους...

Με τι καιρό θα γίνει το ψήσιμο της σούβλας την Κυριακή του Πάσχα

Όχι και τις καλύτερες προβλέψεις για τους επίδοξους ψήστες της Κυριακής του Πάσχα επιφυλάσσει η Μετεωρολογική Υπηρεσία.  Η αναθεωρημένη πρόγνωση κάνει λόγο για τοπικές...

Πάσχα χωρίς Ρόμπερτ Πάουελ δεν γίνεται! Ο πιο διάσημος «Ιησούς» που πήρε τον ρόλο από σπόντα και υπό έναν όρο

Κάθε Πάσχα από το 1978, εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο καθηλώνονται από το διαπεραστικό – σχεδόν απόκοσμο - γαλάζιο βλέμμα του Ρόμπερτ Πάουελ...

Τελεσίγραφο Ισραήλ στη Χαμάς: Συμφωνήστε εντός μιας εβδομάδας ή εισβάλουμε στη Ράφα

Μια εβδομάδα διορία έδωσε το Ισραήλ στη Χαμάς, προκειμένου να συμφωνήσει στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που βρίσκεται στο τραπέζι, διαφορετικά θα ξεκινήσει τη...

Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του

Τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο για τον θάνατο του 79χρονου, Φώτη Φωτίου, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε την Μ.Πέμπτη στα κατεχόμενα, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ...

Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης τεσσάρων ημερών εναντίον νεαρού ηλικίας 25 ετών από τη Λευκωσία, ο οποίος συνελήφθη σήμερα στη Λάρνακα...