Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλύτερων στο παιδικό βιβλίο.
Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.
Το μήνυμα και η αφίσα για το 2021
Κάθε χρονιά, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.
Το 2021 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle, η οποία έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και πλήθος διακρίσεων. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Roger Mello, που γεννήθηκε στην Βραζίλια, ο οποίος έχει εικονογραφήσει περισσότερα από εκατό βιβλία, από τα οποία στα είκοσι πέντε είναι δικό του και το κείμενο. Τιμημένος από την ΙΒΒΥ με το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν εικονογράφησης το 2014, έχει επίσης τιμηθεί με πολλά βραβεία από πολλές χώρες και σε πολλές χώρες έχουν εκτεθεί έργα του.
Το παραμύθι, πέρα από ψυχαγωγικό και παιδαγωγικό ρόλο που έχει για το παιδί, «μιλάει» με έναν ξεχωριστό τρόπο στην ψυχή του. Παρόλο που στην εποχή μας η δύναμη της εικόνας είναι αναμφισβήτητη και τα παιδιά από πολύ νωρίς εκτίθενται και εξοικειώνονται με την εικόνα και την οθόνη, ωστόσο το παραμύθι γοητεύει και κατέχει μια πολύ σημαντική θέση στην καρδιά τους…

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου οι ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ μίλησαν με την Κατρίνα Τσάνταλη, μια νέα και επιτυχημένη συγγραφέα, η οποία εξηγεί τη σημασία του παραμυθιού στην ανάπτυξη του παιδιού, τι κάνει ένα παιδικό βιβλίο καλό, αλλά και πώς λειτουργεί το παραμύθι στη σχέση γονέα-παιδιού.
Καταρχάς η κα Τσάνταλη αναφέρει πως το παραμύθι είναι ο δρόμος για τη ψυχή και τη φαντασία ενός παιδιού. Κατά την άποψή της «είναι ο δρόμος για να περάσεις ένα μήνυμα σε κάποιον άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας μιας και πάντα, όλοι και μια ζωή «θεραπεύουμε» το «εσωτερικό» μας παιδί». Επιπρόσθετα τονίζει πως η σημασία στην ανάπτυξη του παιδιού είναι μεγάλη, για το μυαλό, συνειδητό και υποσυνείδητο, αλλά και τη ψυχή. «Ως ενήλικες είμαστε τα βιώματα, τα ακούσματα, οι εικόνες και τα διαβάσματα που είχαμε ως παιδιά και κυρίως μέχρι 7 ετών». Παράλληλα, η συγγραφέας σημειώνει πως μ’ ένα παραμύθι μπορείς να περάσεις σπουδαία μηνύματα με όμορφο και απλό τρόπο, ενώ επισημαίνει και την επίδραση του παραμυθιού στη σχέση γονέα-παιδιού αναφέροντας πως είναι η «υπέροχη στιγμή κατα την οποία μπορούν να συνδεθούν, να μιλήσουν, να σκεφτούν και οι δυο και να συζητήσουν. Διαβάζοντας ένα παραμύθι επηρεάζεται και ο γονέας, όχι μόνο το παιδί».
Μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο τι κάνει ένα παιδικό βιβλίο καλό, τονίζοντας πως «τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί και ειλικρινείς κριτές. Αν ένα παιδί κρατήσει κάτι από ένα βιβλίο και θέλει να το βλέπει, διαβάζει, ακούει ξανα και ξανά, αν έχει την ιστορία σαν σημείο αναφοράς στην ζωή του, αυτό είναι εξαιρετικό».
Στη συνέχει η κα Τσάνταλη αναφέρει πως η ίδια ξεκίνησε να γράφει για τη δική της ανάγκη για δημιουργικότητα, «η δική μου αγκαλιά στο εσωτερικό μου παιδί και ο «στόχος» μου να δημιουργήσω έναν μικρό «στρατό αγάπης» περνώντας μηνύματα που εγώ θεωρώ σημαντικά σε μια ηλικία που το υποσυνείδητο κάνει ανεξίτηλες καταγραφές», ενώ ερωτηθείς για το πώς γεννιέται η ιδέα ενός νέου βιβλίου, σημειώνει, πως τα βιβλία της έχουν θέματα όπως η φροντίδα και αγάπη για τα ζώα, να δίνουμε χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα, ρατσισμός και διαφορετικότητα, αγάπη για τον άνθρωπο, να μην κρίνουμε τον διπλανό μας, αγάπη για το σπίτι μας δηλαδή το περιβάλλον.
Τα νέα βιβλία της, όπως επισημαίνει η συγγραφέας, είναι για να διαβάζονται από την κοιλιά της μαμάς μέχρι τα βαθιά γεράματα (όπως όλα τα παιδικά βιβλία άλλωστε) μιλούν για την δύναμη που έχουν τα πρόωρα μωράκια και οι γονείς τους, για την γιαγιά και την αγάπη που περνάει από γενιά σε γενιά και για την αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και να μην κρίνουμε τους συνανθρώπους μας. Ν’ αναφέρουμε πως το ποσοστό της από το βιβλίο «Το Μικρό Κοτοπουλάκι» θα γίνει δωρεά στον Σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα» και η ίδια δηλώνει πως «ένα βιβλίο που είναι η δική μου αγκαλιά και ευχή για «κουράγιο!» στα πρόωρα μωράκια και τους γονείς τους δεν θα μπορούσε να μην στηρίζει έναν οργανισμό που συνδέεται με το συγκεκριμένο μήνυμα. Πέρα ότι τα πρόωρα είναι πράγματι μωρά θαύματα, ήθελα πολύ να στηρίξω έναν μικρό οργανισμό. Την Κύπρο την έχω μέσα στην καρδιά μου ούτως ή άλλως οπότε… γιατί όχι»;

