fbpx

Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή: Γιατί ανησυχούν για το Ιράν οι Δυτικοί!


Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται για ακόμη μία φορά η Μέση Ανατολή, την ώρα που το Ισραήλ μετακινεί τα στρατεύματά του προς τον Βορρά εν μέσω κλιμακούμενης έντασης με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Στραμμένα τα βλέμματα, όμως, είναι και στο Ιράν, όπου η σημερινή εκλογική αναμέτρηση θα αναδείξει τον νέο Πρόεδρο της χώρας μετά τον θάνατο Ραΐσι. Μιλώντας στην εκπομπή ALPHA Ενημέρωση ο Διεθνολόγος και Γεωστρατηγικός Αναλυτής, Αθανάσιος Δρούγος, αναλύει την παρούσα συνθήκη, αξιολογώντας και τις απειλές Νασράλα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υστερεί στην αεράμυνα η Κύπρος
Παρότι η Κύπρος διαθέτει ορισμένα συστήματα, σύμφωνα με τον κύριο Δρούγο υστερεί σημαντικά στο θέμα της αεράμυνας. Το κενό καλύπτουν, ωστόσο, οι δυτικοί σύμμαχοι.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία ενισχύεται από τους Αμερικανούς και δυτικοευρωπαίους συμμάχους και φίλους και ετέρους. Εκτιμώ ότι δε κινδυνεύει.»
Ο διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής εξήγησε ότι οι απειλές Νασράλα είχαν ως αποδέκτη, όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και τις Βρετανικές Βάσεις λόγω άμεσης εμπλοκής τους στις επιθέσεις κατά των Χούθι. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ναυτικής ασφάλειας.
Οι συνεχιζόμενες απειλές ανησυχούν περισσότερο το ίδιο το Ισραήλ, καθώς ο θόλος αεράμυνας δε μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς το σύνολο των απειλών. Σύμφωνα με τον κύριο Δρούγο, η Χεζμπολάχ έχει τη δυνατότητα να εξαπολύει 3.000 διαφορετικού τύπου πυραύλους ανά ημέρα, δεδομένο που κρατά σε αυξημένη επιφυλακή το Τελ Αβίβ.

Οι συντηρητικοί έχουν το πάνω χέρι στο Ιράν
«Βλέπω σαφέστατα ότι το πάνω χέρι έχουν οι συντηρητικοί, αυτοί που είναι περί τον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, τον Χαμενεΐ και οι οποίοι οπωσδήποτε επηρεάζουν τα αποτελέσματα» αναφέρει ο Διεθνολόγος σχετικά με τις σημερινές εκλογές στη χώρα. Ήδη έχουν παραιτηθεί δύο στελέχη για διευκόλυνση του Χαμενεΐ, ενώ ένας μόνο υποψήφιος έχει πιο μετριοπαθείς θέσεις, επιχειρώντας να δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα.
Αυτό, ωστόσο, στο οποίο δίνεται περισσότερη προσοχή από τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς και το Ισραήλ, είναι η διαρκής ενίσχυση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αλλά και η μεγάλη αύξηση του εμπλουτισμού στο ουράνιο.
Πρόκειται για κάτι που ανησυχεί, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Δρούγο, τους Δυτικούς, σε συνδυασμό με τις εκλογικές αναμετρήσεις που θα λάβουν χώρα το ερχόμενο διάστημα στη γηραιά ήπειρο.

Πηγή: Alphanews

Ροή Ειδήσεων

Με 4άρα ανατροπής πήρε την πρόκριση η Ισπανία!

H Iσπανία με ανατροπή επικράτησε 4-1 της μαχητικής Γεωργίας...

Στάχτη και αποκαΐδια-Οι ζημιές που άφησε πίσω η φωτιά στη Σέριφο (ΦΩΤΟΣ)

Η Σέριφος από χθες, δεν είναι ίδια. Στη θάλασσα...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ: Ματσάρα στους «8» της διοργάνωσης!

Η Ισπανία νίκησε εύκολα τη Γεωργία στους “16” με...

Οι απίθανες αντιδράσεις στο ψαλιδάκι του Μπέλιγχαμ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρομερό ξέσπασμα των δύο στη γκολάρα ισοφάρισης του Τζουντ...

Δημοφιλή

«Ο Νάστασιτς, οι φήμες για Σπόλιαριτς και η ανακοίνωση Κβιλιτάια…»

Ο εκπρόσωπος τύπου του Άρη, Κώστας Παπαδόπουλος μίλησε στον...

Πλάνα με… το «9»!

Η Ομόνοια ανέβασε βίντεο στα  social media με στιγμές...

Με Ισπανία ή Γεωργία στους «8» η Γερμανία! (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ)

Μετά την Ελβετία, η Γερμανία έκλεισε θέση στα προημιτελικά του Euro...

Κατέρρευσε λόγω ζέστης ο επόπτης και δεν μπόρεσε να συνεχίσει στο ματς!

Ο δεύτερος βοηθός στην αναμέτρηση του Περού με τον...

Δεν κρύφτηκαν…παρά μόνο ήταν ξεκάθαροι!

Επικοινωνιακά πήραν… άριστα οι Βάλντας Νταμπράουσκας και Γιάννης Αναστασίου....

Στάχτη και αποκαΐδια-Οι ζημιές που άφησε πίσω η φωτιά στη Σέριφο (ΦΩΤΟΣ)

Η Σέριφος από χθες, δεν είναι ίδια. Στη θάλασσα σταμάτησε η φωτιά που ξέσπασε στο νησί των Κυκλάδων κατακαίοντας τη νοτιοδυτική πλευρά και αφήνοντας...

Πόκερ παίζει με την πλειοψηφία η Λεπέν με αριστερά και Μακρόν

Νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit polls με ποσοστό 34%, δεύτερο έρχεται το Νέο λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς με ποσοστό 28,1%...

Σε διαβουλεύσεις για το χαρτοφυλάκιο Επιτρόπου που διεκδικεί η ΚΔ Κυβέρνηση και ΕΕ

Είναι σε διαβουλεύσεις με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πιο χαρτοφυλάκιο Επιτρόπου θα διεκδικήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε την Κυριακή ο Πρόεδρος...

Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες στην Αττική-Ένας νεκρός και αμέτρητες οι καταστροφές (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης στην Ελλάδα, σε μία προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες σε Σταμάτα και Κερατέα....

Ασφαλείς οι 70 μαθητές και οι συνοδοί τους που αποκλείστηκαν στην Ελβετία

Οι εβδομήντα ένας μαθητές και εκπαιδευτικοί της Αγγλικής Σχολής που αποκλείστηκαν λόγω κατολίσθησης στην Ελβετία μετά από κακοκαιρία είναι ασφαλείς και βρίσκονται στο ξενοδοχείο...

Πυρκαγιά στην Σταμάτα: Απειλούνται σπίτια – Εντολές για εκκένωση

Σε εξέλιξη είναι μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής σε χαμηλή βλάστηση στη περιοχή Πλάκα στη Κερατέα, ενώ το απόγευμα ξέσπασε νέα...