fbpx

Συναγερμός για χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ-Οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις


Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που κατηγορείται από την Τεχεράνη για την πολύνεκρη επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού.

«Αναπτύσσουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε τι είδους είναι αυτές οι ενισχύσεις.

Πάντως, οι επόμενες ώρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η Τεχεράνη θα εξαπολύσει επίθεση εντός των επόμενων 48 ωρών. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal απομένει μόνο η τελική απόφαση από την ηγεσία στην Τεχεράνη.

“Όταν λέμε ότι το Ιράν προετοιμάζεται, εννοούμε πως μεταφέρει πυραύλους από τις αποθήκες σε θέσεις εκτόξευσης και θέτει σε υψηλό συναγερμό τις αεράμυνές του. Βρισκόμαστε σε μια στιγμή μεγάλου ρίσκου, ίσως του υψηλότερου μετά τις 7 Οκτωβρίου” τόνισε ο αναλυτής του CBS, Ντέιβιντ Μάρτιν. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα εκείνος που θα δώσει το πράσινο φως είναι ο Ανώτατος Θρησκευτικός Ηγέτης, Αλί Χαμενεϊ, ο οποίος σύμφωνα με ιρανικές πηγές εξετάζει το πολιτικό ρίσκο μιας απευθείας επίθεσης από το Ιράν στο Ισραήλ.

Η απάντηση θα δοθεί, τονίζουν οι Ιρανοί και κατηγορούν τα Ηνωμένα Έθνη για αδράνεια στην καταδίκη της επίθεσης στο Προξενείο της Δαμασκού. Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε καταδικάσει την επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος στις διπλωματικές εγκαταστάσεις μας στη Δαμασκό και είχε φέρει στη δικαιοσύνη τους δράστες της, η υποχρέωση του Ιράν να τιμωρήσει αυτό το αχρείο καθεστώς θα είχε αποφευχθεί, αναφέρει αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ.

Πηγές από την Ουάσιγκτον μιλούν πάντως για αντίποινα που πιθανότατα δεν θα προκαλέσουν μεγάλη κλιμάκωση, με την πληροφόρηση να έρχεται από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών μέσω του Ομάν. Οι εναλλακτικές είναι η χρήση των φιλοιρανικών ομάδων είτε από την Υεμένη, είτε από το Ιράκ είτε από τον Λίβανο, αναφέρουν αναλυτές.

«Είμαστε σε εγρήγορση» τονίζει το Τελ Αβίβ και διαμηνύει πως οποιοδήποτε πλήγμα θα λάβει άμεση απάντηση. Αυτό τόνισε και σε επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο ισραηλινός ομόλογός του. “Παραμένουμε προετοιμασμένοι και σε απόλυτη επαγρύπνηση, αμυντικά και επιθετικά και γνωρίζουμε πώς να προειδοποιήσουμε τους πολίτες και να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή” είπε ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι.

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον εντείνει τις διπλωματικές πιέσεις της για να αποφευχθεί μία περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή, προειδοποιώντας παράλληλα το Ιράν με κάθε τρόπο, με τον Άντονι Μπλίνκεν να έχει μια σειρά επικοινωνιών με τους ομολόγους του της Τουρκίας, της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας.

“Προειδοποιήσαμε το Ιράν να μην χρησιμοποιήσει την επίθεση (στη Δαμασκό) ως πρόσχημα για να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στην περιοχή, αλλά και για να επιτεθεί σε αμερικανικές εγκαταστάσεις ή προσωπικό” σημείωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάριν Ζαν Πιερ.

Οι ΗΠΑ έδωσαν πάντως εντολή στο προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ να αποφεύγει τις μετακινήσεις στην περιοχή, ενώ Γαλλία και Ινδία προστίθενται στις χώρες που εκδίδουν ταξιδιωτική οδηγία για τη Μέση Ανατολή.

Ροή Ειδήσεων

«Μου έκανε τρομερή εντύπωση ο Μίλετιτς…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Είναι αλήθεια ότι ο Νεμάνια Μίλετιτς ήταν εξαιρετικός στο...

Για να κατακτήσει το πρωτάθλημα, πρέπει να…ξορκίσει κατάρα 100 μηνών!

Η ΑΕΚ εκστρατεύει στο ΓΣΠ στον τελικό πρωταθλήματος κόντρα...

Ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο οι εισφορές για το «ΠΑΠ», άρχισε η αντίστροφη μέτρηση!

Οι εισφορές καλά κρατούν για το Αντώνης Παπαδόπουλος. Αυτό...

ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Αρχίζει με -15 και…βλέπουμε!

Πολλές και αναγκαστικές θα είναι οι αλλαγές στο ρόστερ...

Δημοφιλή

Να το κάνει ξανά, όπως πριν δύο χρόνια!

Ο Άρης από την στιγμή που η Ευρώπη χάθηκε...

Η απάντηση του ΚΟΑ για τα άκυρα πρωταθλήματα…

Ο ΚΟΑ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ανακοίνωση της...

«Πλέον οι διαιτητικές αποφάσεις παίρνονται σε αίθουσες και όχι στο γήπεδο…»

Παράπονα για την διαιτησία του ντέρμπι με την Άρσεναλ...

Για να κατακτήσει το πρωτάθλημα, πρέπει να…ξορκίσει κατάρα 100 μηνών!

Η ΑΕΚ εκστρατεύει στο ΓΣΠ στον τελικό πρωταθλήματος κόντρα...

«Έφυγε» ανήμερα Πρωτομαγιάς η δημοσιογράφος Γεωργία Ψαριά…

Ανήμερα Πρωτομαγιάς και Μεγάλης Τετάρτης «έφυγε» από τη ζωή, η δημοσιογράφος Γεωργία Ψαριά, σκορπώντας θλίψη σε συγγενείς, φίλους και στον δημοσιογραφικό κόσμο. Ήταν μόλις...

Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία… (BINTEO)

Από το καλοκαίρι στον χειμώνα πηδάει ο καιρός, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες και η ηλιοφάνεια, έδωσαν τόπο στις έντονες βροχοπτώσεις και δυνατούς ανέμους. Λίγο πριν...

«Τι ψηφίζω»: Σε λειτουργία η υπηρεσία του ΥΠΕΣ για τις διπλές εκλογές

Σε λειτουργία τέθηκε για πρώτη φορά σήμερα η ηλεκτρονική υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών «Τι Ψηφίζω». Κάθε ψηφοφόρος, καταχωρώντας τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας και...

Πέφτει ο υδράργυρος – Πιο κάτω από τις κανονικές η θερμοκρασία το Πάσχα

Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει το Τμήμα Μετεωρολογίας από τη Μεγάλη Παρασκευή, με τον υδράργυρο να αναμένεται να κυμανθεί πιο κάτω από τις μέσες...

Προεδρία: Σημαντικότερη επιτυχία από ιδρύσεως της ΚΔ η ένταξη στην ΕΕ…

«Η ένταξή μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια 20 χρόνια πριν, αποτελεί τη σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία της χώρας μας από ιδρύσεως της Κυπριακής...

Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο στη Λάρνακα…

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, 26χρονος μοτοσικλετιστής, ο οποίος τραυματίστηκε σε οδική σύγκρουση, που συνέβη χθες βράδυ, στη Λάρνακα. ​ Η...