Η 20η Μαρτίου έχει οριστεί από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day).
Μιλώντας στους ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ο Χειρούργος Οδοντίατρος Στέφανος Ντζιάλεβ εξηγεί ότι η καλή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν τους τρεις σημαντικότερους παράγοντες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας. Όπως εξηγεί, η στοματική υγιεινή περιλαμβάνει το σύνολο των ενεργειών για τη φροντίδα των δοντιών όπως η απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και η διατήρηση ενός περιβάλλοντος που δεν ευνοεί την εκδήλωση παθήσεων των δοντιών, των ούλων και γενικά της στοματικής κοιλότητας.
Όπως σημειώνει ο κος Ντζιάλεβ από τη στιγμή που αρχίζουμε να μασάμε κάποιο τρόφιμο, αρχίζει η μικροβιακή δραστηριότητα στη στοματική κοιλότητα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το δικό μας φαγητό είναι ταυτόχρονα και η τροφή για τα βακτήρια που ζουν στο στόμα μας, τα οποία τρέφονται μέσα από τα σάκχαρα των τροφίμων, αναπαράγονται με ανάλογο ρυθμό και παράγουν οξέα, φθείροντας το σμάλτο των δοντιών. «Όσο περισσότερο καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη ή υδατάνθρακες, τόσο πιο έντονη και γρήγορη είναι αυτή διαδικασία», αναφέρει, προσθέτοντας πως «πολύ σημαντικός παράγοντας για τη δραστηριότητα των βακτηρίων είναι και ο χρόνος που θα παραμείνει η τροφή στο στόμα μας, δηλαδή πόση ώρα θα μεσολαβήσει μέχρι το πλύσιμο των δοντιών. Τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας επιτίθενται στην αδαμαντίνη, το σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας αλλοιώσεις και βλάβες στα ούλα και τα δόντια, με αποτέλεσμα την ευαισθησία των δοντιών, το «κιτρίνισμά» τους, την εγκατάσταση τερηδόνας ή ουλίτιδας και, στο τελικό στάδιο, την περιοδοντίτιδα και απώλεια των δοντιών», υπογραμμίζει.
Επιπρόσθετα, σημειώνει πως είναι καλό να αποφεύγονται όσα τρόφιμα παραμένουν στο στόμα αρκετή ώρα ή περιέχουν αρκετή ζάχαρη στη μερίδα τους κι επομένως προσφέρουν άφθονη τροφή για τα στοματικά βακτήρια. «Οι κυριότερες ομάδες τροφίμων που απαιτούν προσοχή, είναι τα γλυκά, ανθρακούχα αναψυκτικά, φρουτοποτά, χυμοί με ζάχαρη, καραμέλες, γλειφιτζούρια, πατατάκια, γαριδάκια, αποξηραμένα μαλακά φρούτα με ζάχαρη και λουκούμια», εξηγεί, ενώ αναφέρει πως υπάρχουν ομάδες τροφίμων και συγκεκριμένα τρόφιμα που μειώνουν αυτή τη δραστηριότητα. «Πρόκειται για τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα όπως όλα τα είδη τυριών, ο σολωμός και το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί και το σουσάμι, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι σκληροί καρποί, που περιέχουν αρκετό νερό για να εκκριθεί περισσότερη σίελος», υπογραμμίζει, τονίζοντας πως η μείωση της περιεκτικότητας των ελεύθερων σακχάρων στο στόμα, με λιγότερη φθορά των δοντιών στο γεύμα. «Ιδιαίτερα ευεργετικά λαχανικά φαίνεται να είναι τα πράσινα φυλλώδη, οι ντομάτες, τα καρότα και τα σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο κ.α.)».
Παράλληλα ο Χειρούργος Οδοντίατρος εξηγεί επισημαίνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία των δοντιών.
Φώσφορος και ασβέστιο: προσλαμβάνονται από τα γαλακτοκομικά, τα μικρά ψάρια και τα πουλερικά. Είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών στα δόντια και την προστασία του σμάλτου.
Νερό από τα φρούτα και τα λαχανικά: εξουδετερώνει τα σάκχαρα και ενισχύει την παραγωγή σιέλου την ώρα της μάσησης.
Βιταμίνες Α, D και σύμπλεγμα των βιταμινών Β: απαραίτητες για τη δημιουργία του συνδετικού ιστού των δοντιών, τη μείωση των βακτηρίων και την προστασία του σμάλτου.
Βιταμίνη C και φολικό οξύ: ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία, απαραίτητα για ενίσχυση των ιστών στα δόντια.
Ψευδάργυρος και σίδηρος: όταν βρίσκονται σε ανεπάρκεια περιορίζεται η παραγωγή σιέλου και, ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η δημιουργία οδοντικής πλάκας
Καταλήγοντας ο κος Ντζιάλεβ δίνει βασικές οδηγίες για τη σωστή φροντίδα των δοντιών και τη διατήρηση καλής στοματικής υγείας. «Αρχικά, βoυρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, με τον σωστό τρόπο και για τουλάχιστον τρία λεπτά, και προτιμάμε μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα, την οποία αλλάζουμε κάθε τρεις μήνες. Επίσης, χρησιμοποιούμε φθοριούχες οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα, όπως και βουρτσάκια μεσοδοντίων αν έχουμε θήκες, γέφυρες δοντιών, εμφυτεύματα ή σιδεράκια. Επιπλέον, σημαντικό είναι ν’ αποφεύγουμε τροφές που βλάπτουν τα δόντια, ενώ δεν ξεχνάμε τον επαγγελματικό καθαρισμό δοντιών από τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες.