fbpx

Τελευταία η κυπριακή Δικαιοσύνη στον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων!


Έρμαια της αδυναμίας των αρμοδίων να εκσυγχρονίσουν και να επισπεύσουν τις δικαστικές διαδικασίες, είναι οι πολίτες που περιμένουν μέχρι και δέκα χρόνια, για την εκδίκασή των υποθέσεών τους.
Χιλιάδες υποθέσεις που χρονολογούνται και μια μεταρρύθμιση, που δεν απέφερε ακόμη καρπούς, κατατάσσουν την Κυπριακή Δικαιοσύνη, στη τελευταία θέση ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης.
Η επίλυση αστικών, εμπορικών, διοικητικών και άλλων υποθέσεων στην Κύπρο το 2022 σπάει το ρεκόρ ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ένωσης καθώς χρειάζεται περίπου 800 μέρες.
Το 2022, η Κύπρος είχε επίσης τον μεγαλύτερο χρόνο στα δευτεροβάθμια δικαστήρια που απαιτούσαν περίπου 1700 ημέρες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλη Βορκά, «οι κακοί χειρισμοί του παρελθόντος οδήγησαν στο να συσσωρευτούν χιλιάδες υποθέσεις στα δικαστήρια και κατά κύριο λόγο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαιοδοσία με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον σοβαρά προβλήματα». 
Όλα αυτά παρά τη ψήφιση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, από την οποία όμως απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό, το κρίσιμο κομμάτι των επαρχιακών δικαστηρίων, όπου μαζεύονται χιλιάδες υποθέσεις.
|Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Φωτεινή Τσιρίδου, «το Ανώτατο Δικαστήριο προχώρησε και με τις συσσωρευμένες υποθέσεις στα επαρχιακά και βλέπουμε ότι υπάρχει βελτίωση.
Ο Μιχάλης Βορκάς εξήγησε ότι «αν υποθέσουμε ότι είστε πελάτης μου και περιμένετε πέντε έξι χρόνια να εκδικαστεί η υπόθεση σας και να εκδοθεί απόφαση για να την πάρω σε ένα μονοσέλιδο κείμενο μπορεί να περιμένω για τρεις μήνες  Δεν μπορούν να βρουν να διορίσουν δύο δακτυλογράφους».
Στο 2025 παραπέμπουν για αποτελέσματα βουλευτές, την ώρα που σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, υπάρχουν υποθέσεις που κρατούν περισσότερα από 10 χρόνια.
Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «ψηφίστηκε η μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας της Δικαιοσύνης. Θα βοηθήσει στη γρηγορότερη εκδίκαση υποθέσεων, επειδή στο Ανώτατο Συνταγματικό παραπέμφθηκαν εκατοντάδες αναθεωρητικές εφέσεις. Στο Ανώτατο τετραπλάσιος αριθμός και στο εφετείο χιλιάδες.
Σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων τo ποσοστό επίλυσης αστικών, εμπορικών, διοικητικών και άλλων υποθέσεων το 2022 ξεπέρασε το 100%, υποδεικνύοντας ότι έχουν  επιλυθεί περισσότερες υποθέσεις από όσες κατατέθηκαν.
Ποσοστό περίπου 25% του κοινού παρουσιάζεται να έχει αρνητική εικόνα για την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και των δικαστών, με τους περισσότερους να αποδίδουν τις ανησυχίες τους σε παρεμβάσεις ή πιέσεις από οικονομικό ή άλλο ειδικό συμφέρον.
Ανάμεσα στις προτάσεις του Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είναι η εξώδικη επίλυση διαφορών, μέσω διαμεσολάβησης.

Πηγή: Sigmalive

Ροή Ειδήσεων

Πρώτο…ξεμούδιασμα στο ανεπίσημο ντεμπούτο του Γκαγιέγο!

Το πρώτο του φιλικό επί Σερβικού εδάφους δίνει σήμερα...

Το ρεπό και η ανακοίνωση για Κβιλιτάια!

Στον Άρη θα απολαύσουν σήμερα, Κυριακή (30/6) το πρώτο...

Νίκησε για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια σε νοκ άουτ!

Η Γερμανία του Νάγκελσμαν υπέταξε με 2-0 την Δανία...

TV Agenda: Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της ημέρας

TV Agenda: Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της ημέρας Περισσότερα στο balla.com.cy

Δημοφιλή

Το…τρομακτικό ποστάρισμα της Ευρωλίγκας με την 4άδα «φωτιά»!

Παίκτη του Παναθηναϊκού AKTOR αποτελεί και επίσημα από το μεσημέρι της...

Αισιοδοξία για το «ναι» του Κίκο… (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)

Στις 19 Ιουνίου είχαμε γράψει πως η Ανόρθωση είναι...

Η ΑΕΚ έδωσε το όνομά του Μιχάλη Κατσούρη στην πεζογέφυρα έξω από την OPAP Arena!

Η ΑΕΚ τίμησε τη μνήμη του Μιχάλη Κατσούρη, που δολοφονήθηκε...

«Χτύπημα» με Εβάντρο Κόστα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ομόνοια ανάρτησε βίντεο από τις στιγμές του νέου...

Το 2ο επεισόδιο στο Ζλάτιμπορ με Δώνη, Σουάρεθ και… όχι μόνο! (ΒΙΝΤΕΟ)

H Cablenet ενημερώνει για το 2ο επεισόδιο της εκπομπής...

Ακόμη ένα θετικό πρόσημο για την κυπριακή οικονομία

Άλλο ένα θετικό πρόσημο για την Κυπριακή οικονομία, καθώς προς τα πάνω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του, ο οίκος αξιολόγησης DBRS. Ο οίκος αναμένει ότι η...

Φρένο στις βάρκες μεταναστών το τελευταίο δίμηνο…

Εκμηδενίστηκαν οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών δια θαλάσσης το τελευταίο δίμηνο. Καθοριστικό ρόλο, διαδραμάτισε η συμφωνία Ευρωπαικής Ενωσης-Λιβάνου, αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης για...

Συνελήφθησαν και οι 5 καταζητούμενοι για την συμπλοκή στη Λεμεσό

Στη σύλληψη των πέντε καταζητούμενων για τη συμπλοκή που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ δύο οικογενειών αλλοδαπών στην περιοχή Ομονοίας προχώρησε η Αστυνομία. Σύμφωνα...

Υπ. Υγείας για απεργία γιατρών: Να δείξουν υπευθυνότητα και κατανόηση

Τι συνέπειες μιας απεργίας στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, κάλεσε τους εμπλεκόμενους να αναλογιστούν, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός. Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης...

Ξεκαθαρίζει για ΔΝΤ και κρατικό μισθολόγιο ο Κεραυνός-«Δεν υπάρχει θέμα αποκοπών μισθών»

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη του κλιμακίου του ΔΝΤ για το μισθολόγιο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είπε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός...

Γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της σε θάλασσα στη Λεμεσό, κατέληξε λίγο αργότερα Π

Νέα τραγωδία με θύμα ηλικιωμένη σημειώθηκε σε παραλία στη Λεμεσό. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η ηλικιωμένη γυναίκα εντοπίστηκε να επιπλέει χωρίς τις αισθήσεις της από...