Την Κυριακή 28 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή της ώρας σε θερινή, γυρίζοντας τα ρολόγια μια ώρα μπροστά.
Πιο συγκεκριμένα στις 03:00 οι δείκτες θα πρέπει να δείξουν 04:00. Η επόμενη αλλαγή ώρας θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021.
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021, ωστόσο αυτό το θέμα έχει μείνει στάσιμο.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για διακοπή των εποχικών αλλαγών της ώρας εντός του 2019, όμως παρότι το Κοινοβούλιο μετέθεσε την απόφαση των κρατών-μελών για δύο χρόνια, οι διαβουλεύσεις παγοποιήθηκαν πριν από περίπου έναν χρόνο.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε με ψήφισμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να προβεί σε «διεξοδική αξιολόγηση της ισχύουσας οδηγίας σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα και να υποβάλει πρόταση για την αναθεώρησή της». Η Κομισιόν, το καλοκαίρι του 2018 διοργάνωσε δημόσια διαβούλευση, στην οποία συμμετείχαν 4.6 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες. Το 84% τάχθηκε υπέρ της διακοπής των εξαμηνιαίων αλλαγών, ενώ το 16% κατά. Προκειμένου, όμως, η πρόταση να γίνει νόμος πρέπει να συμφωνηθεί σε όλα τα επίπεδα.
Γιατί καθυστερεί η κατάργησή της
Η συγκεκριμένη πρόταση ξεκίνησε από τη Φινλανδία και στη συνέχεια συμφώνησαν και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες. Η πρόταση οδηγίας συζητούνταν έντονα αρχικά και το καλοκαίρι του 2019 τα κράτη μέλη ζήτησαν γνωμάτευση από τη νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένη πηγή των ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ από το Υπουργείο Ενέργειας, μετά τη γνωμάτευση πάγωσαν οι συζητήσεις λόγω νομικών κολλημάτων, αφού δεν υπήρχε πειστική εκτίμηση αντικτύπου και επιπτώσεων που θα έχει η μονιμοποίηση οποιουσδήποτε ζώνης ώρας, ώστε να προωθηθεί. Έκτοτε, η πρόταση οδηγίας δεν προχώρησε, πλέον δεν συζητείται καν και συνεχίζεται κανονικά το υφιστάμενο καθεστώς, αναμένοντας νεότερα από τις Βρυξέλλες… εάν και εφόσον.
Ο κύριος «ένοχος», σύμφωνα με το Bloomberg
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ένοχος για την καθυστέρηση είναι η πανδημία και σε κάποιο βαθμό το Brexit. «Το πέρασμα του θέματος μέσω των περίπλοκων μηχανισμών της ΕΕ καταδεικνύει επίσης πόσο εύκολα οι αποφάσεις μπορεί να κολλήσουν στα γρανάζια της διεθνούς γραφειοκρατίας αν δεν υπάρχει κανένας που να πιέζει σκληρά για πρόοδο».
Σημειώνεται ότι η Κύπρος έκανε μια διαβούλευση και ήταν σε επαφή με όλους τους εμπλεκομένους φορείς προκειμένου να συμφωνηθεί η ώρα που εξυπηρετεί καλύτερα τόσο την κυπριακή οικονομία, όσο και την κοινωνία.