Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου από το 1965, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Θεατρικού Δικτύου για τα παιδιά και τους νέους (Assitej), με σκοπό να τιμήσει τους καλλιτέχνες και τους φορείς που μοχθούν σ’ όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη αυτού του ευαίσθητου τομέα της θεατρικής τέχνης.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους οι ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ μίλησαν με τον ιδρυτή της Assitej Κύπρου Σταύρο Σταύρου, ο οποίος εξήγησε τη σημασία του δικαιώματος του παιδιού στη ψυχαγωγία και στον Πολιτισμό.
«Σε μια εποχή που εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο βρίσκονται κλεισμένα στο σπίτι, μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους, η σημασία του δικαιώματος του παιδιού στην ψυχαγωγία και στον πολιτισμό είναι πιο εξόφθαλμη από ποτέ. Σύμφωνα με τα Άρθρα 31 και 32 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα συμβαλλόμενα κράτη αναγνωρίζουν στο παιδί το δικαίωμα στην ελεύθερη συμμετοχή στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή και ενθαρρύνουν την προσφορά ίσων ευκαιριών για καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες», τονίζει.
Ο κος Σταύρου αναφέρει ότι έχει εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν την άποψη ότι το θέατρο για παιδιά και νέους, το οποίο γιορτάζουμε σήμερα, έχει να προσφέρει σε μια κοινωνία σε πολλά επίπεδα. «Αρχικά, προετοιμάζει κατάλληλα τους θεατές του αύριο. Αυτούς που με το χειροκρότημά τους θα κρατήσουν τον Πολιτισμό του τόπου ζωντανό», εξηγεί, προσθέτοντας πως έπειτα, δημιουργεί τους καλλιτέχνες του αύριο. Αυτούς που από τη θέση του νεαρού θεατή θα δουν τα δικά τους όνειρα να γεννιούνται και να ανθίζουν. «Πάνω από όλα, όμως, το θέατρο για παιδιά και νέους επενδύει στους πολίτες του αύριο και στην κοινωνία που θα δημιουργήσουν. Στον καλύτερο κόσμο που έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται. Γιατί το θέατρο για παιδιά και νέους οφείλει να περνάει μηνύματα χωρίς να κουνάει το δάχτυλο», επισημαίνοντας πως οφείλει να διδάσκει χωρίς να γίνεται βαρετό. Οφείλει να παρουσιάζει μπροστά στα μάτια ενός παιδιού αυτόν τον καλύτερο κόσμο, προκαλώντας το να τον φανταστεί και να παλέψει για αυτόν.
«Αναλογιζόμενοι όλα τα πιο πάνω, ξεκινήσαμε πριν λίγες μέρες μια διαδρομή για την οποία δουλεύουμε μήνες ολόκληρους. Η ίδρυση του Κυπριακού Κέντρου Θέατρου για Παιδιά και Νέους (Assitej Cyprus) έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπάρχει στον χώρο του θεάτρου για παιδιά και νέους στον τόπο μας. Έχει ως στόχο να προωθήσει τη δουλειά που γίνεται εντός της χώρας μας, καθώς και να επενδύσει στην εξωστρέφεια, μέσω των σχέσεων που θα δημιουργηθούν με οργανισμούς, θέατρα και φεστιβάλ του εξωτερικού. Το Κέντρο θα γίνει σύντομα μέλος του Assitej International, του διεθνούς οργανισμού θεάτρου για παιδιά και νέους, που ιδρύθηκε το 1965. Εθνικά κέντρα από πάνω από 100 χώρες είναι μέλη του οργανισμού».
Καταλήγοντας ο κος Σταύρου σημειώνει πως γυρνώντας πίσω τον χρόνο, όλοι μας μπορούμε να θυμηθούμε την πρώτη παράσταση που παρακολουθήσαμε ως παιδιά, το δέος που μας προκάλεσαν τα φώτα και η σκηνή, αλλά και την αγωνία για την καινούρια αυτή εμπειρία. «Το συναίσθημα εκείνο, λοιπόν, ας το θυμόμαστε κάθε φορά που παίρνουμε ένα παιδί στο θέατρο. Όσο για μας που ασχολούμαστε επαγγελματικά με το θέατρο για παιδιά και νέους, ας φωτίζουμε μέσα μας εκείνο το συναίσθημα κάθε φορά που δουλεύουμε για μια παράσταση που απευθύνεται στα παιδιά και στους νέους. Η ευθύνη μας, εξάλλου, είναι τεράστια. Γιατί τα παιδιά και οι νέοι είναι που δημιουργούν το αύριο. Κυρίως, όμως, τα παιδιά και οι νέοι είναι το αύριο…»