fbpx

To παντοπωλείο της Αμμοχώστου μέσα από το πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο του Κυριάκου

Το πολύτιμο φωτογραφικό του υλικό από την Αμμόχωστο που έχουν ληφθεί πριν από το 1974, μοιράζεται μαζί μας, ο Κυριάκος Κυριάκου, αναγνώστης της ιστοσελίδας μας.

Μας ξεναγεί στο Παντοπωλείο της Αμμοχώστου και στα δημόσια κτήρια και μας περιγράφει την ιστορία των αποφάσεων και μας παραπέμπει σε μια άλλη εποχή που νοσταλγούν πολλοί Αμμοχωστιανοί αλλά και επισκέπτες της πόλης.

Επί δημαρχίας Γεωργίου Εμφιετζή ( 1916 -1943 )

Μετά απο συνεδρίαση μαζί με επιτροπή στο διοικητήριο Αμμοχώστου για ανέγερση ΔημοτικήςΑγοράς. (Λιανική) 1935 ετοιμάζονται σχέδια από τον μηχανικό του δήμου κ. Φωτιάδη και έτσι το Δημαρχείο προχώρησε στην ανέγερση του κτιρίου, που η αποπεράτωση και λειτουργία της έγινε το 1938.

Χαρακτηριστικά, όταν έγινε γνωστό ότι θα αγοραζόταν γη για τον σκοπό αυτόν στο άκρο τοτες της πόλης, φήμες φέρουν τους Βαρωσιώτες να διαμαρτύρονται με παράπονα όπως “Θα μας φαν οι κουφάδες εκεί στην ερημιά”.  Όταν όμως ανοίχθηκε δρόμος μέχρι την παραλία, άρχισαν δειλά δειλά να κτίζουν κατοικίες κατά μήκος του δρόμου . Ο δρόμος αυτός τα πρώτα χρόνια ονομάστηκε σε ” Market Street ” ( οδός Αγοράς ) Σήμερα Λεωφόρος Ευαγόρου για την Λιανική και Οδός Γρηγόρη Αυξεντίου για την Χονδρική με παράλληλες την οδό Ηλία Παπακυριακού και 3ης Οκτωβρίου Χαρακτηριστικές οι προ του 74 φωτογραφίες απεικονίζουν το Παντοπωλείο μας όταν έσφυζε από ζωή.

 

Χασάπηδες, Φρουτοπαραγογοί , Κατασκευαστές διακοσμητικων Ψάθινων και καλαθιών, πρώιμων λαχανικών όπως ντομάτες και αγγουράκια, Γλυκά του κουταλιού, ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά και Μελισσοκομικά προϊόντα και τόσα άλλα. Η Λιανική Αγορά βρίσκεται στο μπροστινό μέρος επί της Λεωφόρου Ευαγόρου, όπου και η κεντρική στάση των αστικών συγκοινωνιών της πόλης μας. Μπαίνοντας στην αγορά αποκαλύπτεται ένα μωσαϊκό από χρώματα, μυρωδιές και ανθρώπους οι οποίοι μεγαλόφωνα διαφημίζαν τα προϊόντα τους Συζητούν για κάθε λογής θέματα, για τίς πολιτικές εξελίξεις και τα τοπικά κουτσομπολιά.

Τα περισσότερα από τα “καταστήματα” βρίσκονταν στην αγορά για πολλά χρόνια είχαν αποκτήσει φήμη που απλωνόταν σε όλη την επαρχία , έτσι είχαν αποκτήσει μόνιμη πελατεία που βασίζονταν στην φιλία και εμπιστοσύνη.

Η Χονδρική Αγορά

Ο δήμαρχος Αδάμ Αδάμαντος (1943 – 1953) αποτέλεσε ένα από τους σημαντικότερους δημάρχους της πόλης μας . Το 1947 καταρτίστηκε το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης της πόλης Το 1950 έγινε επέκταση της αγοράς με το κτίσιμο της Χονδρικής Αγοράς ανάθεση του έργου στον Αρχιτέκτονα Σταύρου Οικονόμου.

Στην πίσω πλευρά της Λιανικής Αγοράς εκεί που εφάπτεται με την Οδό Γρηγόρη Αυξεντίου και απέναντι από το σινεμά Ηραίο . Παράπλευρα κτίστηκε ένα ωραίο σιντριβάνι με χρωματιστούς πίδακες , όαση δροσιάς τα θερμά καλοκαίρια .

Τα δύο κτίρια παλιο και νέο τα χώριζε ένα μικρό δρομάκι από την 3ης Οκτωβρίου μέχρι την Ηλία Παπακυριακού. Την Αγορά υποστήριζε όλη η επαρχία με πραγματείες από την Καρπασία τα Κοκκινοχώρια και την Μεσαορία.

Ιδιαίτερα το Σάββατο το Βαρώσι γέμιζε με πολύχρωμα αγροτικά λεωφορεία , με κόσμο που ερχόταν να πωλήσει την πραμάτεια του ή να ψωνίσει. Όλα αυτά μέχρι το καλοκαίρι του 1974 .

Κυριάκος Κυριάκου Φωτογραφικό υλικό: Eginis3

Ροή Ειδήσεων

Απόρριψη προτάσεων εκεχειρίας από Ισραήλ – Χαμάς, ενόψει επιχείρησης στη Ράφα

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε σήμερα ότι...

«Η ΑΪΚ τον κοστολογεί κοντά στα τρία εκατομμύρια ευρώ…»

Ρεπορτάζ στην Ελλάδα από τον συνάδελφο Κώστα Πλιάτσικα που...

Αυτά είναι τα νούμερα (σε χρήμα) του Καρλίτος…

Και πως θα έρθει στην Κύπρο ο Ισπανός; Όταν...

Πλησιάζει την ΚΟΡΥΦΗ ο Πίττας! (ΦΩΤΟ)

Πέτυχε άλλα δύο γκολ και πλησιάζει την κορυφή του...

Δημοφιλή

Εξασθενεί αύριο η κακοκαιρία – Επανέρχονται σταδιακά οι υψηλές θερμοκρασίες

Συνεχίζονται, αλλά εξασθενημένα, τα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την...

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: Παιδιά της Ανόρθωσης και της Πάφος FC τραγούδησαν για την Αμμόχωστο!

Ήταν αντίπαλοι στην ηλικία U12 στο τουρνουά της Αγίας...

Άγγιξε το θαύμα αλλά ήταν αργά και πάει για…all in ο Παναθηναϊκός!

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται ο Παναθηναϊκός AKTOR...

Σκοράρει με ποσοστό 53%!

Η εκπληκτική χρονιά που κάνει ο Ανδρέας Κατσαντώνης αποτυπώνεται...

Ανατροπή… ανόδου (ΣΤΗΝ SERIE Α’) για την Κόμο του Νικόλα Ιωάννου! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Βρέθηκε μια ανάσα από το στραπάτσο δύο αγωνιστικές πριν...

Απόρριψη προτάσεων εκεχειρίας από Ισραήλ – Χαμάς, ενόψει επιχείρησης στη Ράφα

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε σήμερα ότι η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα είναι αναγκαία, λόγω της απόρριψης από τη Χαμάς...

Τουρκία: Ως τζαμί θα λειτουργεί από σήμερα η ιστορική βυζαντινή Μονή της Χώρας…

Σήμερα προγραμματίζεται να λειτουργήσει εκ νέου ως τζαμί ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων...

Ανθούπολη: Δύο νέες συλλήψεις για την απόπειρα φόνου-Στο δικαστήριο 9 πρόσωπα

Σε δύο νέες συλλήψεις προχώρησε το ΤΑΕ Λευκωσίας για την απόπειρα φόνου που σημειώθηκε στις 23 Απριλίου στην Ανθούπολη. Πέραν των επτά προσώπων που τελούν...

Έφερε κράνος και πλήρη στολή ο 30χρονος Ευτύχιος που «έσβησε» στην άσφαλτο…

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 χθες το απόγευμα στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού  - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του...

Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία…

Χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο κατά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες, νεφώσεις που θα αναπτύσσονται αναμένεται...

Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός 30χρονος μοτοσικλετιστής από την Αγία Φύλα

Tραγωδία Κυριακή του Πάσχα σημειώθηκε στους κυπριακούς δρόμους, όπου νωρίς το βράδυ σε δυστύχημα που σημειώθηκε στον δρόμο Καλού Χωριού-Λεμεσού έχασε τη ζωή του...