H 88η μέρα του χρόνου είναι αφιερωμένη στο πιάνο, όσα και τα πλήκτρα του.
Σ’ όλο τον κόσμο, επαγγελματίες και ερασιτέχνες πιανίστες, μαθητές αλλά και ακροατές οργανώνουν το μεγαλύτερο πάρτυ πιάνο στον πλανήτη. Πρόκειται για μια γιορτή που περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων με επίκεντρο το πιάνο. Εκατοντάδες είναι οι πόλεις που φιλοξενούν μικρές ή μεγάλες εκδηλώσεις και κάθε χρόνο προστίθενται όλο και περισσότεροι φορείς που σπεύδουν να καταθέσουν τη δική τους συνεισφορά στους εορτασμούς.
Η λέξη «piano» είναι ιταλικής προέλευσης και σημαίνει «σιγά». Το πρώτο πιάνo, το πιανοφόρτε ή φορτεπιάνο (pianoforte και fortepiano), όπως ονομάζονταν, (δηλαδή απαλά-δυνατά), εφευρέθηκε το 1711 από τον Μπαρτολομέο Κριστόφορι και έπειτα, συνθέτες όπως ο Μπετόβεν, Μότσαρτ, Σοπέν, Βλαντιμίρ Χόροβιτς και Σεργκέι Ραχμάνινοφ καθιέρωσαν το πιάνο στις μελωδίες τους και θεμελίωσαν τον ήχο της κλασικής μουσικής και της όπερας που είναι αυτός που εμείς αναγνωρίζουμε έως και σήμερα.
Γιατί το πιάνο είναι σημαντικό για το κάθε παιδί.
Σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πιάνο, οι ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ μαθαίνουν περισσότερα για την αξία της μουσικής και συγκεκριμένα για το πιάνο, συνομιλώντας με την ιδιοκτήτρια της σχολής και δασκάλας πιάνο στο Music Puzzle Δήμητρα Κωνσταντίνου.
Όπως αναφέρει η κα Κωνσταντίνου η μελωδία που παράγει το πιάνο είναι τόσο χαλαρωτική που προσφέρει ψυχαγωγία, γαλήνη και απόλαυση. «Το πιάνο μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πιο δημοφιλές μουσικό όργανο και συχνά αποκαλείται ο βασιλιάς των οργάνων. Ας μη ξεχνάμε ότι το πιάνο χρησιμοποιείται σε πολλά είδη μουσικής όπως είναι η κλασική, η τζαζ, η μπλουζ».
Παράλληλα η ίδια σημειώνει πως με το πιάνο, καταρχάς, εξασκείται η λεπτή κινητικότητα και ο συντονισμός των άκρων και αυτό συνεπάγεται στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της μνήμης. «Το πιάνο μαθαίνει στο παιδί να εξασκεί τη δεξιοτεχνία των χεριών του, να διαβάζει νότες, να καλλιεργεί το αυτί του, να απομνημονεύει κομμάτια και να συνθέτει. Η ενασχόληση με το πιάνο, δείχνει πως μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος εκμάθησης, ενεργοποιούνται και τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου, μειώνονται τα λάθη κατά τη διάρκεια εργασίας και μελέτης, βελτιώνει τη δημιουργικότητα και τη διαύγεια και αυξάνει το δείκτη νοημοσύνης».
Σύμφωνα με έρευνα στο Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ του Καναδά, παρατηρήθηκε αυξημένη δραστηριότητα στον εγκέφαλο μικρών παιδιών 4-6 ετών τα οποία σε μικρό διάστημα μάθαιναν να παίζουν κάποια απλά κομμάτια στο πιάνο. «Τα παιδιά αυτά είχαν τη δυνατότητα να συγκεντρώνονται καλύτερα σε οτιδήποτε είχε σχέση με τη μάθηση αλλά και στις καθημερινές δραστηριότητές τους», αναφέρει. Σε παρόμοια έρευνα η οποία έγινε στο Τορόντο σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά τα οποία μάθαιναν πιάνο και τραγούδι, συγκριτικά με ομάδες παιδιών που δεν είχαν καμιά ενασχόληση με μουσική, εμφάνιζαν πραγματική βελτίωση στα τεστ νοημοσύνης, αλλά είχαν και υψηλότερες επιδόσεις στα μαθήματα τους. «Η ενασχόληση με το πιάνο και γενικά τη μουσική βελτιώνει τόσο και τη λεκτική έκφραση όσο και τη μαθηματική σκέψη», τονίζει.
Παράλληλα όμως, το πιάνο λειτουργεί σαν θεραπεία για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, υπερκινητικότητα, άγχος και στρες. Επιπλέον, η εκμάθηση του πιάνου βοηθά στην αυτοπεποίθηση του παιδιού και στη διαχείριση του με διάφορα συναισθήματα. Μέσα από το πιάνο εκφράζει συναισθήματα που δε μπορεί να εκφράσει διαφορετικά και μαθαίνει να κοινωνικοποιείται. «Εξάλλου έχει αποδειχθεί πως το άγχος επηρεάζει τη σχολική μάθηση και την πνευματική κατάσταση του παιδιού, γι’ αυτό το πιάνο αλλά και η μουσική γενικότερα βοηθά στην καταπολέμησή του στρες».
Καταλήγοντας η κα Κωνσταντίνου αναφέρει πως η εκμάθηση πιάνο έρχεται να συμπληρώσει τη σχολική εκπαίδευση και τις σύγχρονες συνθήκες ζωής στη σφαιρική ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου.