fbpx

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Με προβλήματα αλλά και προσδοκίες ξεκίνησε η μεταρρύθμιση

Ο κύβος ερρίφθη. Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία συζητείτο επί δεκαετίες και ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια, από χθες πήρε σάρκα και οστά, αλλά απαιτείται υπομονή μέχρι να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες ώστε να λειτουργήσει πλήρως και να διαπιστωθούν τα αποτελέσματα του όλου εγχειρήματος.

Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ζήτησε εμμέσως πίστωση μερικών μηνών προϊδεάζοντας τους πολίτες για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν και οι οποίες θα δοκιμάσουν τη μεταρρύθμιση στην πράξη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε και τα εξής:

Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και συνεπώς αναμένουμε ότι τους πρώτους μήνες της εφαρμογής της μεταρρύθμισης θα παρουσιαστούν δυσκολίες, μέχρι οι πολίτες, το κράτος, οι Δήμοι και οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) να εξοικειωθούν με τις νέες διαδικασίες και το προσωπικό να αφομοιώσει τις επικαιροποιημένες διαδικασίες και να μάθει να λειτουργεί ως ενιαία ομάδα στο νέο εργασιακό περιβάλλον.

Εντούτοις, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στο να ανταποκρίνονται άμεσα, ώστε να ξεπερνούμε τις όποιες δυσκολίες, χωρίς να επηρεάζεται η ομαλή λειτουργία του νέου σχήματος».

Χαρακτηριστική της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον θετικό αντίκτυπο για την ίδια και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση στους ΕΟΑ και στις Τοπικές Αρχές, είναι η εξαγγελία περιοδείας του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη ανά την Κύπρο για επαφή με τις Τοπικές Αρχές και τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ιωάννου ενημερώνοντας χθες τους δημοσιογράφους με αφορμή την πρώτη μέρα έναρξης της μεταρρύθμισης, ανέφερε και τα εξής:

«Με την ευκαιρία, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προγραμματίζει περιοδεία σε όλες τις Επαρχίες, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για επαφή με τις Τοπικές Αρχές και τους πολίτες… Στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας, θα αξιολογήσουμε την κάθε ανάγκη που προκύπτει, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις εκεί και όπου χρειάζεται, προκειμένου το νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο να είναι λειτουργικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό».

Ο υπουργός έστειλε το μήνυμα για αλλαγές στη νομοθεσία και όπως έγραψε ήδη ο «Φ», ανάμεσα στις πρόνοιες που θα επιχειρηθεί να τροποποιηθούν είναι και αυτές που αφορούν τον αριθμό των αντιδημάρχων (ανέρχονται σε 93) αλλά και την αντιμισθία τους.

«Ως Κυβέρνηση, έχουμε εντοπίσει κάποιες αδυναμίες που θεωρούμε ότι χρήζουν επαναξιολόγησης και γνωρίζω πως αντίστοιχα έχει γίνει μια αξιολόγηση και από τα κοινοβουλευτικά κόμματα», είπε ο υπουργός ο οποίος πρόσθεσε: Για αυτόν τον λόγο, πάντοτε σε συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πρόθεσή μου είναι να αρχίσω από τον Σεπτέμβριο κύκλο διαβουλεύσεων, με σκοπό να τεθούν επί τάπητος τα σημεία που χρειάζεται να αναθεωρηθούν και να εξεύρουμε από κοινού τις λύσεις εκείνες που θα βελτιώσουν ουσιαστικά το νέο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα ρυθμίσουν νομοθετικά κάποια κενά που διαπιστώνονται.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης, πως η Κύπρος εισέρχεται πλέον σε μια νέα εποχή με τη συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων, τη δημιουργία Συμπλεγμάτων Παροχής Υπηρεσιών στις Κοινότητες και κυρίως τη λειτουργία των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης.

Περνούμε πια από τη θεωρία στην πράξη, οδηγώντας την κυπριακή κοινωνία σε μια καινούργια μορφή αυτοδιοίκησης, σαφώς βελτιωμένη σε σύγκριση με την υφιστάμενη, που αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη μεσοπρόθεσμα στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, είπε ο κ. Ιωάννου.

Εξήγησε επίσης ότι: «Σε επίπεδο Δήμων, 63 Κοινότητες και 30 Δήμοι συνενώνονται και δημιουργούν 20 νέες Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο σε βάθος χρόνου να επιτευχθούν η διοικητική και οικονομική τους αυτονόμηση, καθώς και οι οικονομίες κλίμακας μέσω εξοικονομήσεων. Επιπλέον, κύρια επιδίωξη παραμένει ο εκσυγχρονισμός του τρόπου λειτουργίας των Δήμων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των δημοτών.

Σε επίπεδο Κοινοτήτων, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται να είναι ευεργετική. Μέσα από τη λειτουργία 30 Συμπλεγμάτων Παροχής Υπηρεσιών και τη στελέχωσή τους με προσοντούχο προσωπικό, νοικοκυρεύεται ο τρόπος λειτουργίας τους, εκσυγχρονίζεται η οργανωτική τους δομή και διασφαλίζεται η αποδοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, με διαδικασίες διαφάνειας και χρηστής διοίκησης.

Τέλος, σε επίπεδο Επαρχιών, η σύσταση των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και η μεταφορά σε αυτούς της αρμοδιότητας της αδειοδότησης της ανάπτυξης αποτελούν τα μεγαλύτερα στοιχήματα για το Υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι χθες, σε τρεις διαφορετικούς Οργανισμούς, στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, στους Δήμους και τις Επαρχιακές Διοικήσεις, λειτουργούσαν δέκα πολεοδομικές και 36 οικοδομικές Αρχές και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις με τεκμηριωμένα προβλήματα στελέχωσης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις διαφορετικές διαδικασίες που ακολουθούσε κάθε Αρχή, είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα και, κατ’ επέκταση, μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών».

Οι αιτήσεις προωθούνται χωρίς καθυστέρηση

Όπως είπε, ο υπουργός Εσωτερικών, συνολικά 326 άτομα που απασχολούνταν μέχρι τώρα στους τομείς αδειοδότησης των Επαρχιακών Γραφείων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, των Δήμων και των Επαρχιακών Διοικήσεων, καθώς και οι περίπου 70 εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, οι οποίοι προσλήφθηκαν και εκπαιδεύτηκαν για να ενισχύσουν το υφιστάμενο προσωπικό, συστεγάζονται και εξυπηρετούν τους πολίτες στους νέους Οργανισμούς.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πακέτο 22 μέτρων που προωθήθηκαν από την Πολεοδομία με στόχο την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης και έκδοσης αδειών.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους πολίτες οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις με το προηγούμενο καθεστώς, ότι αυτές έχουν μεταφερθεί και θα τύχουν χειρισμού από τους αρμόδιους λειτουργούς. Την ίδια ώρα, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί και την ψηφιακή μετάβαση της υποβολής και εξέτασης όλων των πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών. Το Σύστημα «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» επαναλειτούργησε, σε πλήρη ανάπτυξη, και μέσω αυτού θα κατατίθενται πολεοδομικές και οικοδομικές αιτήσεις για όλα τα είδη αναπτύξεων, ανεξαρτήτως από την Αρχή που θα τις εξετάζει.

Όπως είπε, χθες, πρώτη μέρα της μεταρρύθμισης υπεβλήθησαν ηλεκτρονικά οι πρώτες πέντε αιτήσεις για έκδοση πολεοδομικής άδεια και ήδη από τις πρώτες ώρες εγκρίθηκε μία από τον ΕΟΑ Λευκωσίας.

Οι τέσσερις αιτήσεις αφορούσαν τη Λεμεσό και η μια τη Λευκωσία.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΕΟΑ θα εκδίδουν τις πολεοδομικές άδειες και τις άδειες οικοδομής, ενώ παράλληλα θα διαχειρίζονται την υδατοπρομήθεια, τα αποχετευτικά και τους χώρους Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων με την αποκομιδή των σκυβάλων να παραμένει στους Δήμους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από τις αρχές Οκτωβρίου κάποιες αναπτύξεις θα υλοποιούνται με ευθύνη του κάθε μελετητή, με παράκαμψη της διαδικασίας έκδοσης πολεοδομικής άδειας.
Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση των Δήμων, θεωρητικά μέσω της βελτιώνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, προάγεται η διαφάνεια και η λογοδοσία, ενισχύεται η τοπική δημοκρατία, και προωθείται η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Επιπλέον, η μεταρρύθμιση συμβάλλει στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την καινοτομία και την περιφερειακή συνεργασία.

Πηγή Philenews

Ροή Ειδήσεων

«Καμπανάκι» από ΠΑΣΠ: «Θα αναλάβουν τις ευθύνες τους οι υπεύθυνοι;»

Η έναρξη της νέας αγωνιστικής σεζόν πλησιάζει και ο...

«Μία ανάσα από τον Ιγκνάτοβιτς η Ορνταμπάσι»!

Πολύ κοντά σε νέα προσθήκη βρίσκεται η Ορνταμπάσι. Συγκεκριμένα,...

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΕΛ: «Μόνο για σένα» με στόχο τις 4.000! (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Η ΑΕΛ παρουσίασε τα εισιτήρια διαρκείας για τη σεζόν...

Ανακοίνωσε Τρισκόφσκι, Μπράγκα και Μακρή!

Έβγαλε ειδήσεις η δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση των...

Δημοφιλή

«Μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις για το γήπεδο»!

Το ΟΜΟΝΟΙΑ TV έκανε πρεμιέρα σήμερα 1η Ιουλίου στις...

Τι γράφουν οι Ισραηλινοί για τις διαπραγματεύσεις Απόλλωνα-Τσιμποτά…

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Ισραήλ υπάρχουν κενά στις διαπραγματεύσεις...

Στάχτη και αποκαΐδια-Οι ζημιές που άφησε πίσω η φωτιά στη Σέριφο (ΦΩΤΟΣ)

Η Σέριφος από χθες, δεν είναι ίδια. Στη θάλασσα...

Η καλύτερη (περσινή) στιγμή του Γκομίς (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Άρης παρουσιάζει βίντεο με δηλώσεις του Γιαννίκ Γκομίς,...

Πρωτίστως να (τον) δω, μετά να (τον) κρίνω…

Είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης: όταν χάνεις κάτι που...

Αντιμέτωποι με 19 κατηγορίες Νεκτάριος και Πορφύριος-Ελεύθεροι υπό όρους!

Σε απευθείας δίκης ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας παραπέμφθηκαν οι δύο Αρχιμανδρίτες Νεκτάριος και Πορφύριος, αναφορικά με την οικονομική πτυχή του σκανδάλου της Ιεράς Μονής...

Θέλουν κουβούκλια, κάμερες και… πρόστιμα οι οδηγοί λεωφορείων-Τα μέτρα ασφαλείας που βάζουν στο τραπέζι…

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της υπομονής, ήταν το δεύτερο περιστατικό βίας σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, που σημειώθηκε σε...

Παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι και η σκόνη – Στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία…

Στους 36 βαθμούς αναμένεται σήμερα η θερμοκρασία, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην ατμόσφαιρα πιθανό να αιωρείται αραιή σκόνη. Η πρόγνωση του καιρού:  Εποχική χαμηλή πίεση επηρεάζει...

Φόνος στην Πέγεια: Τον πυροβόλησε μετά από αντιπαράθεση – Νεκρός 43χρονος…

Υπόθεση φόνου εκ προμελέτης διερευνά η Αστυνομία, με θύμα τον Στυλιανό Στυλιανού 43 ετών, από τη Πέγεια. Σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, γύρω στις...

Σκαρφαλώνει ο πληθωρισμός, έρχονται αυξήσεις στα καύσιμα…

Η ακρίβεια καλά κρατεί, με τους αριθμούς και τα δεδομένα της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας να καταδεικνύουν πως ο πληθωρισμός στη χώρα μας πάει από...

ΠτΔ: Kινητήρια δύναμη για κοινωνική και οικονομική πρόοδο ο πολιτισμός!

«Το κλειδί για την επιτυχία και ανάπτυξη του τομέα του πολιτισμού έγκειται, αναμφισβήτητα, στην αξιοποίηση και αναγνώρισή του πολιτισμού ως κινητήρια δύναμη και για...