fbpx

ΥΠΕΞ: Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ του ΟΗΕ για το Κυπριακό!


Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Μιλώντας για την επικείμενη μετάβαση της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και ερωτηθείς για το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει αταλάντευτα εντός του παραπάνω πλαισίου, ενώ «η άλλη πλευρά είναι σαφέστατα έξω».

«Εμείς είμαστε αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) και πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ, με εκκίνηση το σημείο ωρίμασης στο Κραν Μοντανά», τόνισε ο ίδιος.

«Συνεπώς, εάν η λύση για να φέρεις τις δύο πλευρές κοντά είναι ένα στρατήγημα, μια λύση σολομώντεια, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό διότι μας βάζει εντός της παρανομίας», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι ο παράγοντας των ευρωτουρκικών, ιδιαίτερα μετά και τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει ιδιαίτερη σημασία.

«Η Τουρκία θεωρεί ότι η προώθηση των ευρωτουρκικών είναι προς όφελός της και εμείς ανοίξαμε αυτόν τον δρόμο. Αρα όσοι αποζητούν από εμάς το μεγάλο άνοιγμα, ήδη έγινε. Η επιλογή θετικής εξέλιξης είναι στην άλλη πλευρά», εκτίμησε ο κ. Κόμπος.

Μιλώντας για το σχέδιο «Αμάλθεια», ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Κύπρου, που αναδεικνύει τον ρόλο της χώρας ως «γέφυρας της περιοχής με την ΕΕ και ως πυλώνα σταθερότητας σε περιόδους κρίσεων».

«Κατά τη δική μας ανάγνωση, διαμορφώσαμε μια δυνατότητα η οποία δεν υπήρχε για τη διεθνή κοινότητα. Δεν ήταν εύκολο. Υπάρχει η βαριά σκιά του Κυπριακού και όχι μόνο. Και φυσικά σκοπεύουμε να χτίσουμε ως προς τη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και ως προς την αναβάθμιση όλων των σχετικών μας δυνατοτήτων», επισήμανε.

Σχετικά με το μεταναστευτικό και την επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την Πρόεδρο της Κομισιόν στον Λίβανο, ο κ. Κόμπος σημείωσε ότι «υπάρχει ένα εντεινόμενο πρόβλημα με τις ροές Σύρων από τον Λίβανο».

«Ύστερα από προσπάθειες της Κύπρου, η Κομισιόν έχει στρέψει την προσοχή της εκεί. Στόχος είναι η ΕΕ να στηρίξει τη Βηρυτό για να προκύψει λύση. Κατά την επίσκεψη του Επ. Διεύρυνσης στον Λίβανο συζητήθηκαν τα της χρηματοδότησης. Τώρα σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο θα δούμε πώς μεταφράζεται πρακτικά», εξήγησε.

«Εμείς θέλουμε ένα δίχτυ προστασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία διότι το θέμα προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις», σχολίασε.

Ακόμα, σχολιάζοντας το θέμα των σχέσεων Λευκωσίας και Αθήνας, σημείωσε ότι πρόκειται για «σχέσεις συντονισμού, διαλόγου, ειλικρίνειας».

«Έχουμε πολύ συχνή επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα και αλληλοενημέρωση. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνείς παντού ή να έχεις την ίδια τακτική. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι η γνήσια διάθεση να βρούμε λύσεις. Για τα ελληνοτουρκικά λ.χ. οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει το Κυπριακό είναι καλοδεχούμενο», ανέφερε.

Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις για το ζήτημα του Κοσόβου και κατά πόσον σχετίζονται άμεσα με το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σημείωσε ότι «πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις».

«Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου έχουμε 22 κράτη της ΕΕ που το έχουν αναγνωρίσει, υπάρχει μια εν εξελίξει διαδικασία και ένα εύρημα του Διεθνούς Δικαστηρίου το 2010 το οποίο διαχωρίζει την περίπτωση από την Κύπρο. Παρ’ όλα αυτά, οτιδήποτε έχει να κάνει με αποσχιστικής φύσης θέματα, λογικά, μας ανησυχεί. Η θέση μας τέθηκε πέρυσι στην εξ υπουργών επιτροπή. Η Κυπριακή Δημοκρατία καταψήφισε», κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Αυτό είναι το «αγαπημένο» πλάνο-σύστημα του Γκαγιέγο…

Πριν από 11 μήνες (14 Ιουνίου 2023) γράφαμε ότι...

ΜΠΟΤΕΑΚ στο BALLA: «Ελπίζω να το πάρει η Ομόνοια, τα θυμάμαι όλα από τον τελικό του 2022»

Αντίστροφη μέτρηση για τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου, με...

Έφτασε η στιγμή… της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ!

Η στιγμή, η μέρα που περίμεναν μια ζωή οι...

Δημοφιλή

Με μία άκρως συγκινητική φωτογραφία, ο Κλοπ λέει «αντίο» στη Λίβερπουλ!

Ο Γιούργκεν Κλοπ διανύει τις τελευταίες του στιγμές ως...

ΝΕΝΤΙΜ ΤΟΥΤΙΤΣ: «Αυτή η ομάδα είναι το απόλυτο φαβορί για το κύπελλο…»

Ο προπονητής, Νεντίμ Τούτιτς μίλησε στην ιστοσελίδα μας και...

Ανατροπή με Τούχελ στην Μπάγερν!

Ανατροπή δεδομένων αναφορικά με τον Τόμας Τούχελ υπάρχει στην...

«Είναι το πρώτο μου τρόπαιο, νιώθω ότι είμαι ΑΠΟΕΛ»!

Ο ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ, Ντάλσιο μίλησε μετά την κατάκτηση...

Η διαφορά έφερε αναβολή και… επικίνδυνη στασιμότητα

To τοπίο στα διοικητικά της Ανόρθωσης μόνο ξεκάθαρο δεν...

Οι απίστευτοι ισχυρισμοί για τον Θανάση και τα πισωγυρίσματα των ερευνών…

Ένα μωσαϊκό προβληματικών και εν πολλοίς ύποπτων προσεγγίσεων, συνθέτουν οι κατά καιρούς αστυνομικές έρευνες για το θάνατο του Θανάση Νικολάου. Κλασσικό παράδειγμα, αποτελεί το...

Το χρονικό των απειλητικών email που προκάλεσαν πανικό σε δεκάδες σχολεία…

Για την παραλαβή ηλεκτρονικού μηνύματος με τρομοκρατικό περιεχόμενο ενημέρωση γύρω στις 7 το πρωί η πρώτη σχολική μονάδα Δημοτικού Σχολείου και λίγο αργότερα, όλες...

«Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»!

Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, ενόψει και του τραγικού ορόσημου των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής επί του εδάφους...

Ιντερπόλ: Αντιεξουσιαστές από έδαφος της Ρωσίας έστειλαν το email στα σχολεία!

Έφθασαν στην Αστυνομία οι πρώτες πληροφορίες από την Ιντερπόλ, όπως αποκαλύπτει το ΣΙΓΜΑ. Ο διακρατικός οργανισμός θεωρεί ότι, πίσω από το απειλητικό μήνυμα, που...

Σε συναγερμό η Πυροσβεστική: Πύρινα μέτωπα στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου!

Σε συναγερμό τέθηκαν μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όταν νωρίς το απόγευμα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε Τόχνη της επαρχίας Λάρνακας και Λιοπέτρι της επαρχίας Αμμοχώστου. Ο Εκπρόσωπος...

Ένσταση Οδυσσέα Μιχαηλίδη: «Με μισούν ένεκα και προσωπικών συμφερόντων»!

Φύλλο και φτερό κάνει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μέσω των νομικών του συμβούλων, την αίτηση που καταχώρησε ενώπιον του Δικαστηρίου ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος...