fbpx

Είχαμε (και) Τουρισμό

Μεγάλες ζημιές υφίσταται η «βαριά» βιομηχανία της χώρας μας λόγω και της πανδημίας που ξέσπασε από πέρσι το Μάρτιο και η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ο τουρισμός, μια «βιομηχανία» που απέφερε τεράστια κέρδη σε προηγούμενες εποχές, εδώ και ένα χρόνο καταρρακώθηκε φτάνοντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τα έσοδα μέχρι και το Νοέμβρη του 2020- σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε- είναι τα χαμηλότερα από το 2010 και έπειτα ενώ και το 2021 δεν προβλέπεται να βρίσκεται σε καλύτερη τουριστική μοίρα αφού το πρώτο εξάμηνο φαίνεται να είναι χαμένο λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η κακή εικόνα στην τουριστική βιομηχανία φαίνεται και από το γεγονός της επισκεψιμότητας των τουριστών η οποία το 2020 βρισκόταν επίσης στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας. Πάντως, από το 2010 μέχρι και το 2019 – για δέκα ολόκληρα χρόνια τα τουριστικά έσοδα, αλλά και οι αφίξεις των τουριστών παρουσίαζαν αυξητική τάση πριν καταβαραθρωθούν το 2020 όπου σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, τα έσοδα από τον τουρισμό τον Νοέμβριο 2020 έφθασαν τα €6,6 εκ. σε σύγκριση με €95,0 εκ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 93,1%.

Αναλυτικά από το 2010 μέχρι και το 2020
Αναλυτικότερα, τώρα, από το 2010 μέχρι και το 2020 τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε και επεξεργαστήκαμε παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταδεικνύουν την πολύ καλή εικόνα του τουριστικού μας προϊόντος διαχρονικά αλλά και πριν την έξαρση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα το 2010, τα έσοδα του τουρισμού ανέρχονταν σε 1,5 δις ευρώ ενώ είχαμε 2,1 εκ αφίξεις τουριστών ολόχρονα.

Το 2011, τα έσοδα ανέρχονταν σε 1,7 δις ευρώ και είχαμε 2,3 εκ. επισκέψεις τουριστών. Το 2012 τα έσοδα αυξήθηκαν και έφτασαν τα 1,9 δις ευρώ και οι αφίξεις ανήλθαν σε 2,4 εκ. τουρίστες. Την επόμενη χρονιά (2013) η ανοδική πορεία συνεχίστηκε με τα έσοδα από τον τουρισμό να ανέρχονται σε 2 δις ευρώ και οι αφίξεις να παραμένουν στα ίδια επίπεδα (2,4 εκ. τουρίστες).

Συνεχίζοντας την έρευνα παρατηρούμε ότι το 2014, τα τουριστικά έσοδα παρέμειναν σταθερά στα 2 δις ευρώ ενώ οι αφίξεις ανήλθαν στα 2,4 εκ. τουρίστες μέσα σε ένα χρόνο. Το 2015, τα έσοδα έφτασαν τα 2,1 δις ευρώ και οι αφίξεις τα 2,6 εκ. τουρίστες. Το 2016, είχαμε σημαντική αύξηση τόσο στα έσοδα όσο και στις αφίξεις αφού εισπράξαμε 2,3 δις ευρώ ενώ στη χώρα μας έφτασαν 3,1 εκ. τουρίστες.

Το 2017, μπήκαν στα ταμεία μας 2,6 δις ευρώ και μας επισκέφτηκαν 3,6 εκ. τουρίστες. Το 2018, συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των εσόδων (2,7 δις ευρώ) αλλά και των αφίξεων (3,9 εκ. τουρίστες). Το 2019, τα έσοδα κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα (2,6 δις ευρώ) όπως και οι αφίξεις (3,9 εκ. τουρίστες).

Η αλγεινή κατάσταση που δημιουργήθηκε το 2020 φαίνεται και στα επόμενα στοιχεία όπου αποδεικνύουν το λόγου το αληθές. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020, τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €382,9 εκ. σε σύγκριση με €2.6 δις την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας μείωση 85,4%.

Εξετάζοντας σε ποσοστά την όλη πορεία του τουρισμού βλέπουμε και πάλι την ανοδική πορεία που είχε ο τουρισμός μας σε έσοδα από το 2016 μέχρι και το 2019. Συγκεκριμένα, τα έσοδα του 2016 ήταν 11,9% περισσότερα από το 2015. Το 2017 τα έσοδα ήταν 11,7% περισσότερα από το 2016 ενώ το 2018 τα λεφτά που εισπράξαμε ως οικονομία ήταν 2,7% περισσότερα από το 2017. Το 2019 υπήρξε μια ελάχιστη μείωση (1%) στα έσοδα. Πόσο που θεωρείται αμελητέο.

Αναλυτικά στοιχεία για το 2020
Σε σχέση, τώρα, με το 2020 και αναλύοντας τα στοιχεία που παρουσιάζουν τα έσοδα από τον τουρισμό παρατηρούμε ότι τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο ξεκίνησε πολύ καλά ο χρόνος τουριστικά αλλά από το Μάρτιο και έπειτα η πτώση ήταν ηχηρή και εκκωφαντική.
• Ιανουάριος: 40,2 εκ. ευρώ
• Φεβρουάριος: 49,3 εκ. ευρώ
• Μάρτιος: 25,6 εκ. ευρώ
• Απρίλιος: 0 (κλειστά τα αεροδρόμια)
• Μάης: 0 (κλειστά τα αεροδρόμια)
• Ιούνης: 6,7 εκ. ευρώ
• Ιούλης: 42,5 εκ. ευρώ
• Αύγουστος: 71,1 εκ. ευρώ
• Σεπτέμβρης: 63,3 εκ. ευρώ
• Οκτώβρης : 77,4 εκ. ευρώ
• Νοέμβρης: 6,6 εκ. ευρώ

Ροή Ειδήσεων

Έξαλλος με τον Τσάβι ο Λαπόρτα, τον διώχνει από την Μπαρτσελόνα!

Ανατροπή στο θέμα της παραμονής του Τσάβι στον πάγκο...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Φαν Πέρσι νέος προπονητής του Λοΐζου! (ΒΙΝΤΕΟ)

Σημαντική εξέλιξη στην Χέρενφεν του Λοίζου Λοίζου. Η ομάδα...

Εξοφλήθηκε το χρέος του «ΠΑΠ»: «Ημέρα νίκης και δικαίωσης»

Ανακοίνωση από τους Μαχητές με αφορμή την εξόφληση του...

ΕΠΙΣΗΜΟ: Νέος προπονητής ο Γκούτμαν!

Το Δ.Σ της Ε.Ν.Π. Ποδόσφαιρο μετά και την επικύρωση...

Δημοφιλή

LIVE: Τότεναμ-Μάντσεστερ Σίτι 0-0

Παρακολουθήστε ζωντανά τη… μάχη της Τότεναμ με την Σίτι...

Επιστρέφει στην Πρέμιερ Λιγκ ο Ζαχά!

Στην Αγγλία επιστρέφει ο Γουίλφριντ Ζαχά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα...

Υπόθεση Θανάση: Ο οδικός χάρτης μετά την απόφαση της θανατικής ανάκρισης…

Ως κόλαφος για τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία...

«Κινείται για Ρογκαβόπουλο ο Ολυμπιακός»!

Ο Ολυμπιακός φέρεται να έχει στο στόχαστρό του τον...

Κιτρινόμαυρη στέψη ή αγωνία ως το φινάλε; (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Μια στροφή πριν το τέλος του πρωταθλήματος, το μενού...

Πως η ηλικία αποτυπώνει την ευτυχία των Κυπρίων

Μικτή εικόνα ως προς την αίσθηση ευτυχίας ανά περιοχές του κόσμου και ανά ηλικία αποτυπώνει η Διεθνής Έκθεση Ευτυχίας 2024, η οποία συντάσσεται από ειδικούς...

Θύμα Σχολικού Εκφοβισμού 1 στους 4 μαθητές

Το “Hope for Children”, τιμώντας την Παγκόσμια Hμέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού αναφέρεται σε έρευνα που διενεργείται στο πλαίσιο της εν εξελίξει Εθνικής Στρατηγικής...

Θα βελτιωθεί η οικονομική ανάπτυξη; Τι λένε οι CEOs στην Κύπρο

Πιο αισιόδοξοι για την οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με πέρσι εμφανίζονται οι CEOs στην Κύπρο, σύμφωνα με τα ευρήματα της 13ης έρευνάς της PwC για...

Έρευνα: «Το όνομα μου είναι αλκοόλ»

«Το όνομα μου είναι αλκοόλ» είναι ο τίτλος της έρευνας σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ που πραγματοποιούν ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου...

Πλησιάζουμε στην ανακοίνωση ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν

Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) Γιώργος Δανός, την είδηση ότι στα δείγματα του αστεροειδή Μπένου ανακαλύφθηκαν...

Τα 5 πράγματα που σπαταλούν τον χρόνο μας καθημερινά

Ο χρόνος είναι ίσως ένας από τους πιο περιορισμένους πόρους μας. Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, να αγοράσουμε περισσότερα...