Κανονικά φαίνεται να αποπλήρωσαν τις δόσεις τους στην Κύπρο τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις τον Ιανουάριο – μετά τη λήξη του μορατόριουμ- γεγονός που βλέπουν πολύ θετικά οι τράπεζες αφού όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία αν συνεχίσουμε έτσι (με την πλειοψηφία να αποπληρώνει τις δόσεις των δανείων) τότε θα αποφευχθεί ένα νέο κύμα Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων.
Σύμφωνα με τραπεζικές πληροφορίες από την Τράπεζα Κύπρου η ανταπόκριση των πελατών στην αποπληρωμή των δανείων τους ήταν πολύ μεγάλη και πολύ θετική γεγονός που έδωσε πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα από τον πρώτο μήνα μετά το τέλος του μορατόριουμ.
Σημαντικότερο στοιχείο ήταν το γεγονός ότι, μετά τον προληπτικό έλεγχο που έγινε τους προηγούμενους μήνες, προχώρησαν ήδη αρκετές αναδιαρθρώσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών από την Τράπεζα Κύπρου είναι ότι μέχρι το τέλος του τριμήνου θα υπάρξουν μερικές εκατοντάδες επιπλέον αναδιαρθρώσεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του τέλους του μορατόριουμ.
Παράλληλα, όπως μας αναφέρθηκε, συνεχίζεται η στενή παρακολούθηση και επικοινωνία με τους πελάτες που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις σε μιαν προσπάθεια να αποφευχθούν προβλήματα που μπορεί να εκδηλωθούν στο μέλλον
Σε κάθε περίπτωση- όπως μας λέχθηκε- οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές και δείχνουν πως δεν υφίσταται γενικευμένο πρόβλημα στους πελάτες, σε όλο το φάσμα του πελατολογίου (ιδιώτες, μικρομεσαίοι/αυτοεργοδοτούμενοι,corporate).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας, διαφάνηκε πως δεν υπάρχει σήμερα γενικευμένο πρόβλημα, αλλά πρέπει – όπως μας ξεκαθαρίστηκε, «να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Οι πρώτες ενδείξεις είναι καλύτερες από τις προσδοκίες αλλά δεν μπορούμε ακόμα να εφησυχάσουμε» διότι οι πελάτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το τέλος του μορατόριουμ πρέπει να βρουν στήριξη για να αποφευχθεί η ανατροπή της πρώτης εικόνας.
Όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε από τραπεζικές πηγές: «Σαφώς το στοίχημα το Γενάρη κερδήθηκε επειδή έγινε αρκετή προληπτική δουλειά αλλά και επειδή οι πελάτες τήρησαν μια πολύ θετική στάση. Πλέον επικεντρωνόμαστε στους επόμενους μήνες για εξασφαλίσουμε πως η εικόνα θα παραμείνει θετική και πως η επανεκκίνηση της οικονομίας θα στηρίξει τις επιχειρήσεις, και δη τις μικρομεσαίες».
Αξίζει μόνο να αναφερθεί ότι πέραν του διπλάσιου από ότι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης ήταν το ποσοστό δανείων σε μορατόριουμ (αναστολή πληρωμής δόσεων) στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.
Συγκεκριμένα, οι κυπριακές τράπεζες ανέφεραν κατά τη διάρκεια του σχεδίου ότι σχεδόν τα μισά από τα συνολικά τους δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν σε καθεστώς αναστολής δόσεων. Τα δάνεια σε μορατόριουμ αποτελούν το 48,1% των συνολικών δανείων.
Το μέτρο της αναστολής δόσεων στήριξε ολόκληρη η κυπριακή πολιτική ηγεσία αλλά και η αρμόδια εποπτική αρχή, ως αντίβαρο στη μείωση των εισοδημάτων από την κρίση της πανδημίας .
Μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού τον περασμένο Μάρτιο, η Κύπρος υλοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια μορατόριουμ καταβολής δόσεων στην ΕΕ, συνολικής διάρκειας δέκα μηνών, το οποίο έληξε τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι στα στοιχεία της ΕΒΑ περιλαμβάνονται τα δάνεια του τραπεζικού τομέα που τελούν υπό μορατόριουμ. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου το σύνολο των δανείων που βρισκόταν σε μορατόριουμ στο τέλος Ιουνίου ανερχόταν στα €11,7 δισ., με το υπόλοιπο, πέραν των €9,3 δισ. να βρίσκεται σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και κυρίως την κρατική ΚΕΔΙΠΕΣ.