fbpx

Κύπρος: Ενας στους πέντε παίρνει κάτω από 1000 ευρώ

Τη χαρτογράφηση των μισθών στην Κύπρο σας παρουσιάζουμε σήμερα σε μια προσπάθεια να εξετάσουμε τα ποσοστά των χαμηλόμισθων, αλλά και των υψηλόμισθων στη χώρα μας την ώρα που ακόμα γίνονται σκέψεις για τον εθνικό κατώτατο μισθό.

Σήμερα, στην Κύπρο είναι σε ισχύ το περί Κατώτατων Μισθών Διάταγμα του 2012. Με βάση τις πρόνοιες του Διατάγματος αυτού ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο καλύπτει συγκεκριμένα επαγγέλματα, δεν υπάρχει δηλαδή ένας εθνικός κατώτατος μισθός για όλα τα επαγγέλματα.

• Κάθε πωλητής/πωλήτρια, γραφέας, νοσηλευτικός βοηθός, βοηθός παιδοκόμου, βοηθός βρεφοκόμου, σχολικός βοηθός και φροντιστής , ο οποίος/ η οποία εργάζεται με πλήρη απασχόληση πρέπει να λαμβάνει αρχικό μηνιαίο μισθό ο οποίος να ανέρχεται τουλάχιστον στα €870 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο μισθός αυτός να αυξάνεται τουλάχιστον στα €924 ακαθάριστα.

• Κάθε φρουρός ασφαλείας πρέπει να λαμβάνει αρχικό ωριαίο μισθό τουλάχιστον €4,90 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη περίοδο συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο μισθός αυτός πρέπει να αυξάνεται στα €5,20 ακαθάριστα.

• Κάθε καθαριστής/καθαρίστρια πρέπει να λαμβάνει αρχικό ωριαίο μισθό τουλάχιστον €4,55 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη περίοδο συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο μισθός αυτός πρέπει να αυξάνεται στα €4,84 ακαθάριστα

Αναλυτικά οι μισθοί

Σημαντικός ήταν και το 2019 ο αριθμός των χαμηλόμισθων στη χώρα μας αφού για ακόμα ένα χρόνο τα ποσοστά των εργαζομένων που λάμβαναν κάτω από χίλια ευρώ ήταν ψηλά. Την ίδια στιγμή ελάχιστοι είναι αυτοί που λαμβάνουν μισθό πέραν των τριών χιλιάδων ευρώ και ακόμα πιο λίγοι όσοι λαμβάνουν υψηλούς μισθούς.

Η μισθολογική κατηγορία με τους περισσότερους εργαζόμενους ήταν αυτήν των 1000 ευρώ έως 1499 ευρώ ενώ όσο αυξάνονται οι μισθοί τόσο χαμηλώνει αντιστοίχως και το ποσοστό των εργαζομένων που τους λαμβάνουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους δέκα εργαζόμενους στην Κύπρο του 2019 λάμβανε μισθό κάτω από 750 ευρώ ενώ ένας μικρός αριθμός εργαζομένων λάμβανε μισθό κάτω από 500 ευρώ. Κάτι που καταδεικνύει ότι ακόμα και τη χρονιά (2019) πριν από την κρίση της πανδημίας, οι κύπριοι εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα αναφορικά με την κατάσταση της μισθοδοσίας τους.

Το 2019, όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία που λάβαμε, το 9% των εργαζομένων στην Κύπρο είχε μισθό από: κάτω από 500 ευρώ μέχρι και 749 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή το 2,2% λάμβανε μισθό μέχρι 500 ευρώ και το 6,8% από 500 – 749 ευρώ.

Για την ίδια χρονιά μισθό μέχρι 999 ευρώ (πάλι δηλαδή κάτω από 1000 ευρώ) λάμβανε το 22,4%. Με άλλα λόγια ένας στους πέντε είχε μισθό κάτω από τα χίλια ευρώ στη χώρα μας.
Παράλληλα, μισθό από 1000- 1499 λάμβανε το 28,9% των εργαζομένων στην Κύπρο ενώ από 1500 ευρώ μέχρι 1999 ευρώ λάμβανε μόλις το 16,3%.

Την ίδια χρονιά μισθό από 2000 ευρώ μέχρι και 2,999 ευρώ λάμβανε ένα ποσοστό που ανερχόταν στο 16,5% ενώ από 3 χιλιάδες ευρώ μέχρι και 3,999 ευρώ λάμβανε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό που ανερχόταν στο 7,7%.

Προχωρώντας, τώρα, στη μισθολογική κλίμακα, η μείωση του ποσοστού των εργαζομένων αυξάνεται. Συγκεκριμένα, από 4 χιλιάδες ευρώ μέχρι 4,999 ευρώ μισθό λάμβανε μόλις το 3,5% την ώρα που μισθό από 5 χιλιάδες μέχρι και 5,999 ευρώ λάμβανε το 1,8% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων. Τέλος μισθό πέραν των 6 χιλιάδων ευρώ λάμβανε το 2019 μόλις το 2,7%.

Πότε θα καθοριστεί ο κατώτατος μισθός

Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας κα Ζέτα Αιμιλιανίδου ο κατώτατος μισθός θα θεσπιστεί όταν η ανεργία θα είναι κάτω από το 5%. Δήλωση που δημιουργεί ερωτήματα αφού αυτή τη στιγμή- εν μέσω της υγειονομικής κρίσης- και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εξασφαλίσαμε η ανεργία το τρίτο τρίμηνο του 2020 ανερχόταν σε 8,2%. Ποσοστό που απέχει πάρα πολύ από αυτό που ανέφερε η Υπουργός.

Να σημειωθεί, δε, ότι ο αριθμός των ανέργων το Δεκέμβρη του 2020 αυξήθηκε πέραν των 8 χιλιάδων ανέργων μέσα σε ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, το Δεκέμβρη του 2019 (πριν τον κορωνοϊό) οι άνεργοι ήταν 25,285 χιλιάδες ενώ το Δεκέμβρη του 2020 οι άνεργοι έφτασαν τις 33,382 χιλιάδες. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι από το Μάρτιο του 2020 η ανεργία στη χώρα μας οξύνεται με τον αριθμό των ανέργων να αυξάνεται σταθερά. Από τις 26,353 χιλιάδες τον περασμένο Μάρτιο φτάσαμε στις 33,382 χιλιάδες το Δεκέμβριο.

Στοιχεία που καταδεικνύουν ότι απέχουμε πάρα πολύ από τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Ροή Ειδήσεων

«Είναι διπλό το κίνητρο μας, πλησιάζουμε στις 6.500 εισιτήρια»

Ο εκπρόσωπος τύπου της Πάφος FC Πολύβιος Παλιούρας μίλησε...

Σκέψη να χρησιμοποιείται το VAR κατόπιν αιτήματος των ομάδων!

Το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείται το VAR κατόπιν αιτήματος των...

«Θα κάνουμε τα πάντα για να γράψουμε ιστορία…»

Ως συνεργάτης του ενός εκ των κορυφαίων Ισπανών προπονητών,...

Καλημέρα… με τον Μπέλετς να φιλά το τρόπαιο! (ΦΩΤΟ)

Ανάρτηση από το ΑΠΟΕΛ με τον Μπέλετς να φιλά...

Δημοφιλή

«Είναι το πρώτο μου τρόπαιο, νιώθω ότι είμαι ΑΠΟΕΛ»!

Ο ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ, Ντάλσιο μίλησε μετά την κατάκτηση...

Ανατροπή με Τούχελ στην Μπάγερν!

Ανατροπή δεδομένων αναφορικά με τον Τόμας Τούχελ υπάρχει στην...

Τουρκία: Οι φήμες για πραξικόπημα και ο ρόλος μαφιόζου στα κατεχόμενα

Αίσθηση προκαλούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Τουρκία οι πληροφορίες...

«Το… 30ο πρωτάθλημα, τα χτυποκάρδια και το σερί»

Ντογκαλά,  Τσεπάκ και Βιγιαφάνες μίλησαν μετά την κατάκτηση του...

Πως η ηλικία αποτυπώνει την ευτυχία των Κυπρίων

Μικτή εικόνα ως προς την αίσθηση ευτυχίας ανά περιοχές του κόσμου και ανά ηλικία αποτυπώνει η Διεθνής Έκθεση Ευτυχίας 2024, η οποία συντάσσεται από ειδικούς...

Θύμα Σχολικού Εκφοβισμού 1 στους 4 μαθητές

Το “Hope for Children”, τιμώντας την Παγκόσμια Hμέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού αναφέρεται σε έρευνα που διενεργείται στο πλαίσιο της εν εξελίξει Εθνικής Στρατηγικής...

Θα βελτιωθεί η οικονομική ανάπτυξη; Τι λένε οι CEOs στην Κύπρο

Πιο αισιόδοξοι για την οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με πέρσι εμφανίζονται οι CEOs στην Κύπρο, σύμφωνα με τα ευρήματα της 13ης έρευνάς της PwC για...

Έρευνα: «Το όνομα μου είναι αλκοόλ»

«Το όνομα μου είναι αλκοόλ» είναι ο τίτλος της έρευνας σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ που πραγματοποιούν ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου...

Πλησιάζουμε στην ανακοίνωση ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν

Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) Γιώργος Δανός, την είδηση ότι στα δείγματα του αστεροειδή Μπένου ανακαλύφθηκαν...

Τα 5 πράγματα που σπαταλούν τον χρόνο μας καθημερινά

Ο χρόνος είναι ίσως ένας από τους πιο περιορισμένους πόρους μας. Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, να αγοράσουμε περισσότερα...