fbpx

Λάρνακα: Ερχονται (επιτέλους) οι αλλαγές και τα έργα πνοής

Του Ανδρέα Καλλινίκου


Κάτι αλλάζει στην πόλη και στην Επαρχία της Λάρνακας με την πόλη του Ζήνωνα να ετοιμάζεται να «βάλει τα καλά» της μέσα στα επόμενα χρόνια και να αλλάζει όψη. Η Λάρνακα ήταν μια πόλη με πολλά πλεονεκτήματα (παραθαλάσσια πόλη, αεροδρόμιο κλπ) η οποία και διψούσε για αλλαγές προκειμένου να αλλάξει η εικόνα της.

Συγκεκριμένα, σε έγκριση της μελέτης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή Λάρνακας 2021 – 2030, που περιλαμβάνει τους Δήμους Λάρνακας, Αραδίππου, Λειβαδιών, Δρομολαξιάς – Μενεού, Αθηένου και το κοινοτικό συμβούλιο Ορόκλινης, προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο Λάρνακας σε πρόσφατη συνεδρία του.

Η Στρατηγική της Μελέτης επικεντρώνεται σε 3 άξονες προτεραιότητας: «Λάρνακα, γαλάζια πόλη», «Λάρνακα, πράσινη πόλη» και «Λάρνακα, ανθρώπινη πόλη».

Σκοπός της Μελέτης αυτής είναι η προώθηση της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης στην περιοχή μέσα από την υλοποίηση Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης για την Βιώσιμη Ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του αστικού και περιαστικού συμπλέγματος της Λάρνακας. Μεταξύ άλλων προβλέπει τη συνεργασία για τη συντονισμένη αντιμετώπιση των σύνθετων οικονομικών, κοινωνικών, δημογραφικών και περιβαλλοντικών αναγκών και προκλήσεων της περιοχής.

Η Στρατηγική περιλαμβάνει έργα δεκαετίας, τα οποία υπολογίζεται να ανέλθουν γύρω στα 324 εκατομμύρια ευρώ και θα είναι συγχρηματοδοτούμενα από διάφορα Ταμεία ενώ η Μελέτη θα υποβληθεί σύντομα στην Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ) και στη συνέχεια θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Λάρνακας».

Ποια έργα περιλαμβάνονται
Σύμφωνα με πληροφορίες του site μας, τα κυριότερα έργα που περιλαμβάνονται στην εν λόγω μελέτη σε σχέση με την πόλη της Λάρνακας είναι η δημιουργία του Πάρκου Σαλίνα όπως επίσης και η ανάπλαση της διατηρητέας πρώην οικίας του Αστυνομικού Διευθυντή που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης της Λέσχης Λάρνακας όπως και η αποκατάσταση του Δημοτικού Κήπου.

Περαιτέρω, αναμένεται να λάβει χώρα η ανάπλαση του Παττίχειου Πάρκου, των πλατειών Ακροπόλεως και Αλκής στο κέντρο της πόλης του Ζήνωνα καθώς και η πεζοδρομοποίηση και πλακόστρωση των εμπορικών οδών Ερμού και Ζήνωνος Κιτιέως όπου για διευκόλυνση των ΑμεΑ θα μειωθούν οι χώροι στάθμευσης. Παράλληλα, θα γίνει δενδροφύτευση όπου είναι δυνατό καθώς και μια κάποια σκίαση του δρόμου. Παράλληλα γίνονται σκέψεις και για την πλατεία Βασιλέως Παύλου.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι περιλαμβάνονται και έργα σε σχέση με το χώρο των πετρελαιοδεξαμενών και των εγκαταστάσεων γκαζιού, όταν θα κατεδαφιστούν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Συγκεκριμένα αναμένεται να γίνει η επιχωμάτωση του παραλιακού μετώπου της περιοχής των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και γκαζιού. Στην εν λόγω περιοχή θα δημιουργηθούν πεζοδρόμια και ποδηλατοδρόμοι. Για το έργο αυτό αναμένεται να προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός μέσα στο 2021.

Ροή Ειδήσεων

Υπέγραψε ο Υπουργός: Διευκολύνσεις και το καλοκαίρι για τους στρατεύσιμους ποδοσφαιριστές!

Συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Άμυνας Βασίλη Πάλμα και του...

Έξαλλος με τον Τσάβι ο Λαπόρτα, τον διώχνει από την Μπαρτσελόνα!

Ανατροπή στο θέμα της παραμονής του Τσάβι στον πάγκο...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Φαν Πέρσι νέος προπονητής του Λοΐζου! (ΒΙΝΤΕΟ)

Σημαντική εξέλιξη στην Χέρενφεν του Λοίζου Λοίζου. Η ομάδα...

Εξοφλήθηκε το χρέος του «ΠΑΠ»: «Ημέρα νίκης και δικαίωσης»

Ανακοίνωση από τους Μαχητές με αφορμή την εξόφληση του...

Δημοφιλή

Άτυχος ο Εγγλέζου, μπαίνει ξανά στο χειρουργείο…

Άτυχος για μία ακόμη φορά ο Νικόλας Εγγλέζου. Ο...

Κιτρινόμαυρη στέψη ή αγωνία ως το φινάλε; (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Μια στροφή πριν το τέλος του πρωταθλήματος, το μενού...

Πρωταθλητής ο Ιμανόλ Ιδιάκεθ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Λα Κορούνια του Ιμανόλ Ιδιάκεθ νίκησε την Μπαρτσελόνα...

«Είναι το πρώτο μου τρόπαιο, νιώθω ότι είμαι ΑΠΟΕΛ»!

Ο ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ, Ντάλσιο μίλησε μετά την κατάκτηση...

Στο μυαλό το 3ο σερί Κύπελλο! (ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΗΝ Β’ ΦΑΣΗ)

Η Ομόνοια ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα με...

Πως η ηλικία αποτυπώνει την ευτυχία των Κυπρίων

Μικτή εικόνα ως προς την αίσθηση ευτυχίας ανά περιοχές του κόσμου και ανά ηλικία αποτυπώνει η Διεθνής Έκθεση Ευτυχίας 2024, η οποία συντάσσεται από ειδικούς...

Θύμα Σχολικού Εκφοβισμού 1 στους 4 μαθητές

Το “Hope for Children”, τιμώντας την Παγκόσμια Hμέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού αναφέρεται σε έρευνα που διενεργείται στο πλαίσιο της εν εξελίξει Εθνικής Στρατηγικής...

Θα βελτιωθεί η οικονομική ανάπτυξη; Τι λένε οι CEOs στην Κύπρο

Πιο αισιόδοξοι για την οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με πέρσι εμφανίζονται οι CEOs στην Κύπρο, σύμφωνα με τα ευρήματα της 13ης έρευνάς της PwC για...

Έρευνα: «Το όνομα μου είναι αλκοόλ»

«Το όνομα μου είναι αλκοόλ» είναι ο τίτλος της έρευνας σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ που πραγματοποιούν ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου...

Πλησιάζουμε στην ανακοίνωση ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν

Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) Γιώργος Δανός, την είδηση ότι στα δείγματα του αστεροειδή Μπένου ανακαλύφθηκαν...

Τα 5 πράγματα που σπαταλούν τον χρόνο μας καθημερινά

Ο χρόνος είναι ίσως ένας από τους πιο περιορισμένους πόρους μας. Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, να αγοράσουμε περισσότερα...