fbpx

Ολα τα σχέδια λύσης του Κυπριακού από το 74 μέχρι σήμερα

Το κυπριακό πρόβλημα από το 1974 μέχρι σήμερα- Όλα τα σχέδια λύσης

Του Αντρέα Καλλινίκου

Σε νέες περιπέτειες εισέρχεται το κυπριακό το 2021 με στόχο τον τερματισμό των τετελεσμένων που δημιουργεί η Τουρκία στο θέμα των Βαρωσίων, των γεωτρήσεων  και την κυπριακή ΑΟΖ.

Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, παρατηρείται έντονη παρασκηνιακή κινητικότητα στο τρίγωνο Αθήνα, Λευκωσία, Άγκυρα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη να πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, με στόχο τον περαιτέρω συντονισμό Λευκωσίας – Αθηνών ενόψει και της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης που προτίθεται να συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ.

Το κυπριακό, λοιπόν, επιστρέφει στην άτυπη συνάντηση υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ στο γνώριμο χώρο του  Greentree στη Νέα Υόρκη όπου 9 χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 2012 έγιναν οι κρίσιμες συνομιλίες με τη συμμετοχή του τότε Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου αλλά και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ,  Μπαν Κι Μουν.

Τα σχέδια λύσης από το 1974 ως σήμερα

Από το 1974, χρονιά της εισβολής και της κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία, έγιναν αρκετές συζητήσεις και άλλες τόσες συναντήσεις των δύο πλευρών για επίλυση του κυπριακού.

Παράλληλα, από το 1974 παρουσιάστηκαν σε συνομιλίες αρκετοί εδαφικοί χάρτες. Χάρτες που απορρίφθηκαν και που προνοούσαν τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους με δύο κρατίδια.

1974/ Πρόταση Γκιουνές

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γκιουνές  και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς τον Αύγουστο του 1974 στη Γενεύη πρότειναν 2 χάρτες.

Τόσο ο χάρτης Ντενκτάς όσο και ο χάρτης Γκιουνές έδιναν υπό Τ/κ διοίκηση το 34% περίπου του εδάφους της Κυπριακής δημοκρατίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο τότε κατοχικός ηγέτης αξίωσε θέμα ομοσπονδιακής λύσης με τη δημιουργία δύο κρατιδίων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Από την άλλη, η πρόταση Γκιουνές περιλάμβανε τη δημιουργία 6 καντονιών υπό Τ/κ διοίκηση. Και τα δύο σχέδια απορρίφθηκαν από την Ε/κ πλευρά ασυζητητί.

1977/ Συνομιλίες της Βιέννης

Η ομοσπονδία ως βάση λύσης του Κυπριακού έγινε αποδεκτή από την πλευρά μας το 1975 και επισήμως από το 1977 στις συμφωνίες Μακαρίου -Ντενκτάς του 1977.

Το 1977 η Ε/κ πλευρά υιοθέτησε επίσημα το σχέδιο της ομόσπονδης λύσης του κυπριακού με τον Τάσσο Παπαδόπουλο να υποβάλλει εκ μέρους του Μακαρίου την πρόταση για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Η Ε/κ πλευρά στις συνομιλίες της Βιέννης είχε προτείνει τότε εδαφικό χάρτη σύμφωνα με τον οποίο θα διατηρούσε το 80,3% και η Τ/κ πλευρά το 19,7%.

Το 1978 η Τ/κ πλευρά πρότεινε σχέδιο λύσης το οποίο προνοούσε να διατηρήσει το 35,2% κάτι που απορρίφθηκε άμεσα από τη δική μας πλευρά.

1981

Τα  ΗΕ  παρουσίασαν το 1981 δύο εδαφικούς χάρτες. Ο πρώτος χάρτης έδινε το 27,4% του εδάφους στους Τ/κ και το 72,6% στους Ε/κ ενώ ι δεύτερος χάρτης έδινε το 27,2% στους Τ/κ και το 72,8% στους Ε/κ.  Την ίδια χρονιά, οι Τ/κ εξέφρασαν την αδιαλλαξία τους προτείνοντας ένα δικό τους χάρτη σύμφωνα με τον οποίο θα διατηρούσαν το 33,4% του κυπριακού εδάφους.

1992/ Ιδέες Μπούτρος Γκάλι

Το εδαφικό σχέδιο λύσης του τότε Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι έδινε στους Ε/κ το 72,1% του εδάφους και στους Τ/κ το 27,9%

Ποιες περιοχές επιστρέφονταν υπό Ε/κ διοίκηση με το χάρτη των ιδεών Γκάλι:

Άγιος Γεώργιος, Άγιος Nικόλαος, Ποταμός του Kάμπου, Γαληνή,  Bαρίσια, Λουτρός, Ξερόβουνο, Σελέμονι, Λιμνίτης, Γερόλακκος, Φιλιά, Mάσαρι, Kυρά,  Aυλώνα, Kατωκοπιά, Aργάκι, Xρυσηλιού, Mόρφου, Zώδια, Nικήτας, Πραστειό, Πέτρα, Aμαθκιές, Kόκκινα.

Aμμόχωστος, Mακράσυκα, Kοντέα, Λύση, Bατυλή, Aχερίτου, Kαλοψίδα, Άχνα, Aφάνεια, Tύμπου Πυρόι

Επίσης η Aγία Tριάδα, η Mελάναρκα, το Pιζοκάρπασο και η Γιαλούσα θα μπορούσαν να κατοικούνται από Ε/κ υπό Τ/κ διοίκηση.

2004/ Σχέδιο Ανάν

Το 2004 ο κυπριακός λαός απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία το λεγόμενο σχέδιο Ανάν μέσα στο οποίο υπήρχαν 2 εδαφικοί χάρτες.

Βάσει του πρώτου χάρτη του πρώτου σχεδίου λύσης του εδαφικού οι Ε/κ λάμβαναν εδαφικό ποσοστό της τάξης του 71,5% και οι Τ/κ ποσοστό 28,5%.

Ο δεύτερος χάρτης στο δεύτερο σχέδιο λύσης του εδαφικού έδινε στους Ε/κ 71,4% του εδάφους και οι Τ/κ διατηρούσαν το 28,6%.

Για τα χωριά των Μαρωνιτών (Ασώματος, Αγία Μαρίνα, Κορμακίτης)  και οι δύο εδαφικοί χάρτες των δύο σχεδίων λύσης του εδαφικού προνοούσαν όπως υπαχθούν στο ειδικό καθεστώς  του θύλακα εντός της εδαφικής ζώνης των Ε/κ.

Παράλληλα, παρέμενε και ο Τ/κ θύλακας των Τ/κ στις Κόκκινες.

Υπό Τ/κ διοίκηση

Με το δεύτερο χάρτη υπό Τ/κ διοίκηση θα ήταν 8 χωριά της περιοχής του Πύργου Τυληρίας:

Γκιονέ Μπακάν, Λιμνίτης, Σελέμανι, Ξερόβουνος,  Άης Γιώρκης,  Μαυρίκου, Αμαθούς,  Μαυρελίκου

Τα χωριά που επέστρεφαν στην Ε/κ πλευρά αναλυτικά

Οι Ε/κ που επέστρεφαν στις εστίες του με το σχέδιο Ανάν έφταναν τις 85 χιλιάδες:

 Με βάση τον πρώτο χάρτη που δόθηκε από τον Ανάν επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση σημαντικός αριθμός Ε/κ στα κάτωθι χωριά:

Μόρφου, Άγιος Βασίλειος Λάρνακας Λαπήθου,   Σκυλλούρα, Αγριδάκι,  Καπούτι.  Γερόλακκος, Κοντεμένος, Αγία Μαρίνα, Ζώδια, Κατωκοπιά, Αυλώνα, Κυρά, Αργάκι, Φιλιά, Πέτρα, Γαληνή, Σόλοι,  Ξερός, Αμμόχωστος, Στύλλοι,  Πυργά,  Κούκλια, Καλοψίδα, Αχερίτου,  Άχνα, Λιμνιά,  Πραστειό,  Μακράσυκα, Άσσια, Λύση, Βατυλή, Πύλα, Τύμπου.

Με βάση το δεύτερο χάρτη επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση οι Ε/κ κάτοικοι των χωριών:

Αμμόχωστος,  Άσσια,  Βατυλή, Αχερίτου, Άχνα,  Λύση, Καλοψίδα, Μακράσυκα, Πύλα, Τύμπου, Μόρφου,  Ζώδια, Λάρνακας Λαπήθου, Κοντεμένος,  Κυρά, Φιλιά, Αργάκι, Καπούτι, Κατωκοπιά, Ζώδια,  Αυλώνα, Γερόλακκος, Αγία Μαρίνα, Πέτρα, Γαληνή,  Γιαλούσα, Μελάναργα,  Αγία Τριάδα, Ριζοκάρπασο.

Κραν Μοντανά

Στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας δόθηκε η τελευταία «παράσταση» για τη λύση του κυπριακού με την πενταμερή Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό στις 28 Ιουνίου 2016. Παρευρέθηκαν εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων, ο Νίκος Αναστασιάδης, εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων ο Μουσταφά Ακιντζί, και από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Μπόρις Τζόνσον.

Στις συνομιλίες ήταν επίσης και ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε και διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό, Άλαν Ντάνκαν.

Στη διάσκεψη παρευρέθηκε δύο φορές ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Παρά τα όσα ηχηρά ακούστηκαν για πρόοδο που θα επιτυγχανόταν στο κυπριακό, η διάσκεψη ναυάγησε μετά από ένα δραματικό δείπνο.

Ο ΠτΔ με το πέρας των συνομιλιών ανέφερε ότι ζήτησε όπως τερματιστούν από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης οι συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος επέμβασης, να εξευρεθεί αποτελεσματικός μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης υλοποίησης της λύσης, με βάση την ολοκληρωμένη πρόταση που έχει υποβάλει η ελληνοκυπριακή πλευρά και να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων με βάση την ελληνοκυπριακή πρόταση.

Αναφορικά με το εδαφικό οι πληροφορίες μιλούσαν για 28,2% για την Τ/κ πλευρά (ποσοστό που όρισε ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης) και για ποσοστό 29,2% που ζήτησε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Παράλληλα, να δοθεί η Μόρφου υπό ε/κ διοίκηση, επιστροφή 60% των εκτοπισθέντων και 50% ακτογραμμή στην Ε/κ πλευρά.

Ροή Ειδήσεων

Έξαλλος με τον Τσάβι ο Λαπόρτα, τον διώχνει από την Μπαρτσελόνα!

Ανατροπή στο θέμα της παραμονής του Τσάβι στον πάγκο...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Φαν Πέρσι νέος προπονητής του Λοΐζου! (ΒΙΝΤΕΟ)

Σημαντική εξέλιξη στην Χέρενφεν του Λοίζου Λοίζου. Η ομάδα...

Εξοφλήθηκε το χρέος του «ΠΑΠ»: «Ημέρα νίκης και δικαίωσης»

Ανακοίνωση από τους Μαχητές με αφορμή την εξόφληση του...

ΕΠΙΣΗΜΟ: Νέος προπονητής ο Γκούτμαν!

Το Δ.Σ της Ε.Ν.Π. Ποδόσφαιρο μετά και την επικύρωση...

Δημοφιλή

Η απάντηση του κόουτς (για τους τραυματίες) τα λέει όλα!

Ο Γιάννης Αναστασίου όταν ρωτήθηκε για το αν θα...

Ο κόσμος…μίλησε, η σειρά των «επιφανών παραγόντων»

Το «Αντώνης Παπαδόπουλος»…σώθηκε μετά την πρωτοβουλία των οργανωμένων που...

«Ξεκαθάρισμα μέχρι την Παρασκευή…»

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΑΕΛ Νικόλας Λεβέντης μίλησε στον...

Τίγκαραν οι τρεις κερκίδες μία ώρα πριν το ματς! (ΒΙΝΤΕΟ BALLA)

Το balla.com.cy βρίσκεται στο ΓΣΠ και σας μεταφέρει όλα...

Πως η ηλικία αποτυπώνει την ευτυχία των Κυπρίων

Μικτή εικόνα ως προς την αίσθηση ευτυχίας ανά περιοχές του κόσμου και ανά ηλικία αποτυπώνει η Διεθνής Έκθεση Ευτυχίας 2024, η οποία συντάσσεται από ειδικούς...

Θύμα Σχολικού Εκφοβισμού 1 στους 4 μαθητές

Το “Hope for Children”, τιμώντας την Παγκόσμια Hμέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού αναφέρεται σε έρευνα που διενεργείται στο πλαίσιο της εν εξελίξει Εθνικής Στρατηγικής...

Θα βελτιωθεί η οικονομική ανάπτυξη; Τι λένε οι CEOs στην Κύπρο

Πιο αισιόδοξοι για την οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με πέρσι εμφανίζονται οι CEOs στην Κύπρο, σύμφωνα με τα ευρήματα της 13ης έρευνάς της PwC για...

Έρευνα: «Το όνομα μου είναι αλκοόλ»

«Το όνομα μου είναι αλκοόλ» είναι ο τίτλος της έρευνας σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ που πραγματοποιούν ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου...

Πλησιάζουμε στην ανακοίνωση ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν

Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) Γιώργος Δανός, την είδηση ότι στα δείγματα του αστεροειδή Μπένου ανακαλύφθηκαν...

Τα 5 πράγματα που σπαταλούν τον χρόνο μας καθημερινά

Ο χρόνος είναι ίσως ένας από τους πιο περιορισμένους πόρους μας. Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, να αγοράσουμε περισσότερα...