fbpx

Τα «Χρυσά Διαβατήρια» σε αριθμούς

Σάλος προκλήθηκε τους τελευταίους μήνες αναφορικά με το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων (Κ.Ε.Π.) σε σημείο που η Κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή του στις 13 Οκτωβρίου του 2020 μετά και τις αποκαλύψεις του Al Jazeera.

Παράλληλα, τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη η ερευνητική επιτροπή υπό την προεδρία του Μύρωνα Νικολάτου που θα εξετάσει τις διαδικασίες παραχώρησης πολιτογραφήσεων – τα επονομαζόμενα Χρυσά Διαβατήρια- σε ξένους επενδυτές.

Πόσοι έλαβαν τα «Χρυσά Διαβατήρια»

Πολλά και σημαντικά είναι τα στοιχεία  αναφορικά με το συνολικό αριθμό αλλά και με τα ποσά των επενδύσεων που έγιναν από την 1η Ιουνίου 2013 έως και την 31η Δεκεμβρίου. Στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών που θα αναλύσουμε σήμερα καθώς και την επίδραση που είχε το όλο πρόγραμμα στην Οικονομία ευρύτερα.

Από την 1η Ιουνίου 2013 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2019 πολιτογραφήθηκαν 2.855 επενδυτές, ενώ οι περισσότερες πολιτογραφήσεις έλαβαν χώρα το 2019.

Αναλυτικότερα, ανά έτος πολιτογραφήθηκαν:

  • 2013: 37 επενδυτές
  • 2014: 214 επενδυτές
  • 2015: 337 επενδυτές
  • 2016: 443 επενδυτές
  • 2017: 506 επενδυτές
  • 2018: 581 επενδυτές
  • 2019: 737 επενδυτές.

Επενδύσεις                                                                             

Σε σχέση, τώρα, με τις επενδύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος, από την 1η Ιουνίου του 2013 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 έγιναν συναλλαγές συνολικού ύψους περίπου €9,7 δις. Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές δεν ισοδυναμούν με πραγματικές επενδύσεις ή με συνεισφορά στο ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ποσό των €9,7 δις, τα €6,4 δις αφορούν στον τομέα των ακινήτων.

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις στο πλαίσιο του Κ.Ε.Π. έγιναν το 2019 και ανέρχονταν σε 1,6 δις. Από εκεί και πέρα χρόνο με το χρόνο τα έσοδα από τις συναλλαγές αυξάνονταν. Συγκεκριμένα, το 2013 ήταν 268,8 εκ. ευρώ, το 2014: 982,2 εκ. ευρώ, το 2015: 1,5 δις, το 2016: 1,4 δις, το 2017:1,5 δις και το 2018: 1,4 δις.

Ρώσοι και Κινέζοι δίνουν τα ρέστα τους

Όσον αφορά στις εθνικότητες των ατόμων που έχει εγκριθεί η πολιτογράφηση τους, πρώτη με διαφορά είναι η Ρωσική, ακολουθεί η Κινέζικη και με μικρότερο αριθμό επενδυτών η Ουκρανική, η Λιβανική και της Σαουδικής Αραβίας. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα κατά την υπό αναφορά περίοδο διενεργούνται κυρίως από Ρώσους και Κινέζους υπηκόους.

Τι αναφέρεται σε μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών

Με βάση τα πορίσματα μελέτης του Υπουργείου Οικονομικών,, η επίδραση του ΚΕΠ είναι θετική αλλά μικρή χωρίς να είναι αμελητέα στην προστιθέμενη αξία και στην απασχόληση στον τομέα των κατασκευών.

Η βελτίωση στον τομέα των κατασκευών διαφαίνεται από όλα τα στατιστικά στοιχεία όπως στις άδειες οικοδομής, στα έσοδα από ΦΠΑ, στις πωλήσεις ακινήτων στο Τμήμα Κτηματολογίου, στις τιμές των ακινήτων και στην απασχόληση.

Η απασχόληση στον τομέα των κατασκευών παρουσιάζει κάποια ανάκαμψη από το 2015 και μετά και μέρος της αύξησης αυτής οφείλεται στο ΚΕΠ. Σωρευτικά την περίοδο 2016-2019, το Πρόγραμμα οδήγησε σε αύξηση στην απασχόληση γύρω στα 3 χιλ άτομα αντίστοιχα.

Αναφορικά με τις τιμές των ακινήτων, διαφαίνεται μια πιο έντονη επίδραση στις τιμές των διαμερισμάτων στην επαρχία Λεμεσού. Ο δείκτης αυξάνεται με σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς, σε σύγκριση με άλλες επαρχίες, έχει περάσει το μέσο όρο και παρουσιάζει τάση περαιτέρω αύξησης.

Επίσης, το πρόγραμμα συνεισέφερε ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας, όταν η οικονομία κατέγραφε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πολύ ψηλή ανεργία και τις τράπεζες να αδυνατούν να προβούν σε χρηματοδότηση.

Ροή Ειδήσεων

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ BALLA: ΟΡΙΣΤΙΚΑ στην Περιστερώνα η Ομόνοια 29Μ! Βολές κατά αστυνομίας και ΓΣΠ!

Ανακοίνωση από την Ομόνοια 29ης Μαίου η οποία επιβεβαιώνει...

Η Αστυνομία για τις ζημιές στη Λεμεσό…

Ιδού η ενημέρωση από την Αστυνομία, για τις ζημιές...

ΟΛΟΙ οι σκόρερ της Ομόνοιας ΤΕΛΙΚΟΥΣ!

Αφιέρωμα από την Ομόνοια για τους σκόρερ της σε...

Δημοφιλή

Αγία Πετρούπολη: Βίντεο-σοκ με λεωφορείο που έπεσε σε ποτάμι, στους 7 οι νεκροί…

Τουλάχιστον επτά είναι οι νεκροί από την πτώση λεωφορείου...

Αυτά είναι τα δεδομένα με ΑΕΛ και Κρις Κόλεμαν…

Το όνομα του Ουαλού προπονητή Κρις Κόλεμαν παίζει δυνατά...

«Είναι το πρώτο μου τρόπαιο, νιώθω ότι είμαι ΑΠΟΕΛ»!

Ο ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ, Ντάλσιο μίλησε μετά την κατάκτηση...

«Κανένα πρωτάθλημα δεν συγκρίνεται με αυτό…»

Ο Ματέο Σούσιτς, παραχώρησε δηλώσεις μετά την κατάκτηση του...

LIVE: Η συνέντευξη Τύπου του τελικού κυπέλλου (ΦΩΤΟΣ BALLA)

Πραγματοποιείται στις 11:30 η συνέντευξη Τύπου του τελικού κυπέλλου,...

Πως η ηλικία αποτυπώνει την ευτυχία των Κυπρίων

Μικτή εικόνα ως προς την αίσθηση ευτυχίας ανά περιοχές του κόσμου και ανά ηλικία αποτυπώνει η Διεθνής Έκθεση Ευτυχίας 2024, η οποία συντάσσεται από ειδικούς...

Θύμα Σχολικού Εκφοβισμού 1 στους 4 μαθητές

Το “Hope for Children”, τιμώντας την Παγκόσμια Hμέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού αναφέρεται σε έρευνα που διενεργείται στο πλαίσιο της εν εξελίξει Εθνικής Στρατηγικής...

Θα βελτιωθεί η οικονομική ανάπτυξη; Τι λένε οι CEOs στην Κύπρο

Πιο αισιόδοξοι για την οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με πέρσι εμφανίζονται οι CEOs στην Κύπρο, σύμφωνα με τα ευρήματα της 13ης έρευνάς της PwC για...

Έρευνα: «Το όνομα μου είναι αλκοόλ»

«Το όνομα μου είναι αλκοόλ» είναι ο τίτλος της έρευνας σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ που πραγματοποιούν ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου...

Πλησιάζουμε στην ανακοίνωση ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν

Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) Γιώργος Δανός, την είδηση ότι στα δείγματα του αστεροειδή Μπένου ανακαλύφθηκαν...

Τα 5 πράγματα που σπαταλούν τον χρόνο μας καθημερινά

Ο χρόνος είναι ίσως ένας από τους πιο περιορισμένους πόρους μας. Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, να αγοράσουμε περισσότερα...