fbpx

Φάκελος 5G: Από την αμφισβήτηση και το φόβο στην εφαρμογή

Στη 5G εποχή πέρασε η Κύπρος από την περασμένη Κυριακή. Κάτι που το αναμέναμε από το 2019 όταν η Cyta έθεσε σε δοκιμαστική λειτουργία πιλοτικό δίκτυο 5G στις αρχές του εν λόγω έτους προκειμένου να εξετάσει τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας αλλά και για να μπορέσουν οι τεχνικοί της να εκπαιδευτούν και να εξοικειωθούν με την τεχνολογία.

Στο τέλος του 2020, ολοκληρώθηκε από το κράτος η πλειοδοτική διαδικασία για τη χορήγηση φάσματος συχνοτήτων για δίκτυα 5G.

Σύμφωνα με τη Cyta το δίκτυο 5G της Cytamobile-Vodafone έχει πληθυσμιακή κάλυψη 70% και αναμένεται να φτάσει στο 98% σε περίπου ένα χρόνο. Πρόσβαση στο δίκτυο 5G έχουν όλοι οι συνδρομητές της Cytamobile-Vodafone, ιδιώτες και επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση και ανεξαρτήτως προγράμματος. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι συνδρομητές να διαθέτουν συσκευή 5G πιστοποιημένη στο δίκτυο της Cyta και να βρίσκονται σε περιοχή με κάλυψη 5G.

Τι είναι το 5G

Το 5G είναι η 5η γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας και πρόκειται για μετεξέλιξη της τεχνολογίας 4G, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η μετάδοση δεδομένων με έναν πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Μετά το 2G (φωνή και SMS), το 3G (φωνή, SMS και πλοήγηση στο διαδίκτυο), το 4G και 4.5G (γρηγορότερη και πιο σταθερή πρόσβαση στο διαδίκτυο και video streaming) το επόμενο βήμα είναι η τεχνολογία 5G, το οποίο σύμφωνα με τη Cyta, θα είναι πολύ πιο αξιόπιστο από τον προκάτοχό του, που σημαίνει καλύτερη ποιότητα υπηρεσίας. Θα μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος σύνδεσης και απόκρισης του δικτύου σε σχέση με το 4G, επιτρέποντας τη βέλτιστη χρήση εφαρμογών/υπηρεσιών που μέχρι σήμερα επηρεάζονται σημαντικά από την καθυστέρηση στο δίκτυο. 

Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να υποστηρίζει ταυτόχρονα πολλές και ξεχωριστές «φέτες» (slices) του δικτύου, αντί να υποστηρίζει αποκλειστικά ένα μεγάλο δίκτυο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Με άλλα λόγια, θα υποστηρίζει ταυτόχρονα πολλά, εξειδικευμένα ιδεατά δίκτυα (virtual networks), που σημαίνει ότι οι χρήστες θα έχουν την καλύτερη δυνατή διαδικτυακή εμπειρία. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το δίκτυο 5G θα μπορεί να προσαρμόζεται για να διαχειριστεί την κάθε ανάγκη που προκύπτει ξεχωριστά, είτε πρόκειται για την αντίδραση του αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος που απαιτεί μηδενικό χρόνο απόκρισης, είτε πρόκειται για ένα εξ αποστάσεως χειρουργείο που απαιτεί ακρίβεια στη χρήση χειρουργικών μηχανημάτων και εξαιρετικά ψηλή αξιοπιστία της διαδικτυακής σύνδεσης.

Όμως, δεν είναι μόνο οι τεχνολογικές παράμετροι που κάνουν το 5G καινοτόμο. Η καινοτομία μεταφέρεται και στον τρόπο με τον οποίο οι τεχνικοί σχεδιάζουν και χτίζουν τα νέα δίκτυα. Λόγω της ικανότητάς της τεχνολογίας να υποστηρίζει εφαρμογές και υπηρεσίες που απαιτούν διαφορετικές τεχνικές ικανότητες, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να συνεργάζονται στενά και με άλλους κλάδους για να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ένα δίκτυο.

Το 5G- σύμφωνα με τη Cyta- αποτελεί το απαραίτητο συστατικό που θα ενεργοποιήσει την καινοτομία σε μεγάλο εύρος κλάδων, συμπεριλαμβανομένων της υγείας, της βιομηχανίας, των μεταφορών και της γεωργίας, με θετικό αντίκτυπο σε όλο το φάσμα της κοινωνίας.

Ανησυχία για τις κεραίες

 Τεράστια ανησυχία προέκυψε με το άκουσμα του «ερχομού» στην Κύπρο του 5G. Το θέμα, μάλιστα, έφτασε μέχρι και τη Βουλή. Σε κοινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος το Σεπτέμβρη του 2019 μετά από πρόταση του Βουλευτή των Οικολόγων κ. Γιώργου Περδίκη συζητήθηκαν ζητήματα αναφορικά με τους κινδύνους που προκύπτουν στη δημόσια υγεία από τη χρήση του δικτύου 5G.

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνεδρίας το 2019 έγιναν αρκετές τοποθετήσεις ως προς την επικινδυνότητα της χρήσης του εν λόγω δικτύου ζητώντας οι αρμόδιοι φορείς όπως γίνουν περαιτέρω έρευνες πριν από την εφαρμογή του.

Τι αναφέρθηκε τότε

Επιστήμονες ανέφεραν στην Επιτροπή ότι οι ακτινοβολίες από τις κεραίες προκαλούν κρούσματα καρκίνου ενώ για να δουλέψει το σύστημα 5G θα πρέπει η κεραία να είναι σε απόσταση 100 μέτρων. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου, ανέφερε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μιλά για πιθανή πρόκληση καρκίνων, παρά τις εξαγγελίες ερευνητικών σωμάτων.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε ότι προέχει η υγεία των πολιτών ξεκαθαρίζοντας ότι ναι μεν να προωθηθεί και η σύγχρονη τεχνολογία αλλά να προστατευτούν και οι πολίτες. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για προστασία των παιδιών, γιατί δυστυχώς πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα καρκίνου.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ζήτησε να ανασταλεί η εφαρμογή του 5G στην Κύπρο, μέχρι να διεξαχθεί ιατρική έρευνα για τις επιπτώσεις ενώ επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις επεκτείνονται και στο περιβάλλον.

Τι αναφέρει σήμερα η Cyta

Σύμφωνα πάντα με τη Cyta, στην Κύπρο δεν θα χρειαστούμε περισσότερες κεραίες. Περισσότερες κεραίες χρειάζονται οι χώρες που θα αδειοδοτήσουν φάσμα ραδιοσυχνοτήτων και στη συχνότητα 26GHz για τη λειτουργία του οποίου απαιτείται αυξημένος αριθμός κεραιών λόγω της περιορισμένης διάδοσης του σήματος στις ψηλές συχνότητες, όπως αυτή. Στην Κύπρο, το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων που αναμένεται να αδειοδοτηθεί άμεσα, είναι στα 700MHz και στα 3.6GHz, για τα οποία δεν απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός κεραιών από τις ήδη υφιστάμενες.

Παράλληλα, σχετικά με  τις εκπομπές από κινητά και κεραίες κινητής τηλεφωνίας: ο ΠΟΥ, σε συνεργασία με τη Διεθνή Αντιπροσωπεία Έρευνας για τον Καρκίνο, έχει κατατάξει τις εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων από  τα κινητά  στην ίδια κατηγορία κινδύνου με τον καφέ, τα τουρσιά και την αλόη βέρα. Δηλαδή στην κατηγορία των «πιθανών καρκινογενών», που στην ουσία σημαίνει ότι σε 30 χρόνια ερευνών δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η έκθεση στην ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο». Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι τα αλκοολούχα ποτά, το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά εντάσσονται σε κατηγορίες υψηλότερου κινδύνου.

Συνεχίζοντας, αναφέρεται ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που προκαλούνται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας 5G, στα οποία κανείς θα μπορούσε να εκτεθεί, είναι τόσο χαμηλά που δεν μπορούν να προκαλέσουν αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος. Οι συχνότητες του σήματος που εκπέμπει η τεχνολογία 5G ανήκουν στις μη-ιονίζουσες και βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από εκείνες που πιθανόν να είναι επιβλαβείς. Ο ΠΟΥ δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως μπορούν να προκαλέσουν οποιεσδήποτε συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία.

Τα ραδιοκύματα που εκπέμπει το κινητό μας ψάχνοντας το σήμα μιας απομακρυσμένης κεραίας είναι σημαντικά πιο ισχυρά (100 με 1000 φορές) από εκείνα που λαμβάνουμε από την ίδια την κεραία. Παραμένουν, όμως, χαμηλότερα από τα επιτρεπτά όρια της Νομοθεσίας.

Σε κοινή ανακοίνωση, μάλιστα, του Υπουργείου Υγείας και του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, σημειώνεται ότι:

Τα εν λόγω όρια έχουν υιοθετηθεί τόσο από την ΕΕ(Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τις μέχρι σήμερα έγκυρες επιστημονικές έρευνες και μελέτες επί του θέματος, σύμφωνα με τις οποίες δεν προκύπτει τεκμηρίωση για πρόκληση οποιωνδήποτε προβλημάτων υγείας από την ανάπτυξη και λειτουργία των δικτύων 5G, νοούμενής της τήρησης των ορίων έκθεσης.

Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο της Αρχής της Προφύλαξης, τα όρια έκθεσης έχουν καθοριστεί σε πενήντα (50) φορές χαμηλότερα επίπεδα από τα εργαστηριακά όρια ασφαλείας, ούτως ώστε να καλύπτουν α) την οποιαδήποτε επιστημονική αβεβαιότητα και β)τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Τι θα αδειοδοτηθεί στην Κύπρο

Στην Κύπρο το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων που θα αδειοδοτηθεί από το Κράτος (700ΜΗz και 3.6GHz) είναι πολύ κοντά στις συχνότητες που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια από τις υφιστάμενες τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας και της ψηφιακής τηλεόρασης.  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συχνότητες του οικιακού Wi-FI, που ήδη έχουμε στα σπίτια μας, λειτουργούν στα 2.4GHz και 5GHz.

Οι εμπορικές εφαρμογές που θα αξιοποιούν το δίκτυο 5G

Σε πρώτη φάση, οι συνδρομητές που διαθέτουν συσκευές που υποστηρίζουν το 5G θα έχουν αισθητά αυξημένες ταχύτητες όταν χρησιμοποιούν το δίκτυο 5G. Είναι, όμως, σημαντικό – επισημαίνει η Cyta- να διατηρούμε ρεαλιστικές προσδοκίες, αφού, πέραν των αναβαθμισμένων ταχυτήτων που θα προσφέρονται μέσω της χρήσης του κινητού μας, δεν θα είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τα πραγματικά οφέλη πριν περάσει κάποιος χρόνος που θα επιτρέψει τη δημιουργία του οικοσυστήματος εφαρμογών και λύσεων που απαιτείται για να ανθίσει η νέα τεχνολογία. H πραγματική μεταμόρφωση της ζωής μας δεν θα γίνει από την μια στιγμή στην άλλη, αλλά θα προκύψει από τη ψηφιακοποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων/υπηρεσιών και, κυρίως, μέσω των νέων εφαρμογών που θα αναπτυχθούν.

Η νέα τεχνολογία- συνεχίζει η Cyta- αποτελεί θεμελιώδη μοχλό διευκόλυνσης των μελλοντικών ψηφιακών υπηρεσιών. Οι τεχνολογικές λύσεις και εφαρμογές που θα αναπτυχθούν με βάση το 5G προωθούν την ανάπτυξη και την καινοτομία, βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθιστούν δυνατή την παροχή νέων υπηρεσιών και εφαρμογών και προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για ολόκληρη την κοινωνία, σε βασικούς τομείς και κλάδους όπως η ενέργεια, η υγειονομική περίθαλψη, η γεωργία, η χρηματοδότηση και η κινητικότητα.

Ποια θα είναι τα οφέλη για τους πολίτες και την κοινωνία;

Όπως αναφέρεται από τη Cyta, η συνδεσιμότητα σήμερα είναι απαραίτητη για τα πάντα, με πρωταγωνιστικό ρόλο στον τρόπο που οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις επικοινωνούν, αλληλοεπιδρούν και εργάζονται. Σε συνδυασμό με την οπτική ίνα και τις υπόλοιπες τηλεπικοινωνιακές τεχνολογίες, το 5G θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο των υποδομών της ψηφιακής εποχής, αφού μέσω του θα διασφαλίζεται ότι οι άνθρωποι, οι κοινότητες, οι βιομηχανίες, οι κυβερνήσεις συνδέονται αδιάλειπτα μεταξύ τους, σε μια εποχή που ο όγκος δεδομένων αυξάνεται συνέχεια, επιβαρύνοντας τα υφιστάμενα δίκτυα.

Παραδείγματος χάρη, ένα drone που επιτηρεί μια απομακρυσμένη ή επικίνδυνη περιοχή, μια πυροσβεστική υπηρεσία που έχει στη διάθεσή της εικονικά σχεδιαγράμματα πριν ξεκινήσει τη μάχη με τις φλόγες, μαθητές που πραγματοποιούν εικονική επίσκεψη σε μουσείο του εξωτερικού στο πλαίσιο της σχολικής τους ύλης, ένας δήμος που παρακολουθεί τα επίπεδα των σκουπιδιών στους κάδους πριν στείλει συνεργεία να τους καθαρίσουν – αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τα οφέλη που θα φέρει στη ζωή μας το 5G.

Αξίζει, πάντως να αναφερθεί, ότι παρόλο που  το όφελος από την εισαγωγή των νέων δικτύων θα γίνει άμεσα αισθητός από τη ραγδαία βελτίωση της εμπειρίας διαδικτύου στα κινητά μας τηλέφωνα και τους φορητούς υπολογιστές μας, η πραγματική μεταμόρφωση της ζωής μας θα προκύψει από την ψηφιοποίηση των καθημερινών υπηρεσιών που προσφέρονται και κυρίως, μέσω των νέων τεχνολογιών που θα αναδείξει. Η ικανότητά του να υποστηρίζει την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, το διαδίκτυο των πραγμάτων, τον εξ αποστάσεως έλεγχο και την εικονική πραγματικότητα, θα επιτρέψει τη δημιουργία καινοτομιών που θα προσφέρουν ανυπολόγιστη αξία στην καθημερινότητά μας, επηρεάζοντας ένα μεγάλο φάσμα βιομηχανικών και οικονομικών κλάδων.

Σε σχέση με τις προηγούμενες τεχνολογίες- τονίζει η Cyta-  η ευελιξία του 5G του επιτρέπει να προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες που έχει ο κάθε ξεχωριστός κλάδος, γεγονός που αυξάνει τις ευκαιρίες για συνδυαστική καινοτομία μεταξύ των κλάδων. Για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, το 5G θα αναδείξει πρωτίστως εφαρμογές που προωθούν την παραγωγικότητα. Για παράδειγμα, θα μπορούμε να έχουμε πιο αποδοτικές λειτουργίες που θα διευκολύνουν τη μείωση της χρήσης των πρώτων υλών, την εξυπηρέτηση νέων αγορών και πελατών με προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και την αυξημένη ασφάλεια των εργατών σε επικίνδυνα επαγγέλματα τα οποία θα βασίζονται πλέον σε εξ αποστάσεως ελεγχόμενες συσκευές.

Ροή Ειδήσεων

Βόμβα από έρευνα εργαστηρίου: «Επεξεργασμένο το βίντεο με τη διπλή επαφή του Άλβαρες στο πέναλτι με Ρεάλ»

Οσμή σκανδάλου στο Champions League! Σύλλογος οπαδών της Ατλέτικο Μαδρίτης ζήτησε τη βοήθεια...

Πέρσι εκτοξεύθηκε, φέτος «χάθηκε»!

Σήμερα ο Χάμπος έχει γενέθλια. Ο μέσος της Ομόνοιας...

Δημοφιλή

ΑΕΚ-ΑΡΗΣ 1-1: H τιτανομαχία που δεν ανέδειξε νικητή! (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν ανέδειξε νικητή στο ντέρμπι στη Λάρνακα. ΑΕΚ και...

Και τώρα… ενώπιος ενωπίω! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Από τις έξι ομάδες που αγωνίστηκαν σήμερα, μόνο η...

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ο κόσμος στο στάδιο ΑΛΦΑΜΕΓΑ!

Δείτε φωτορεπορτάζ από τον κόσμο του Απόλλωνα και της...

Η μάχη στο ΓΣΠ και η ΝΤΕΡΜΠΑΡΑ στο «ΑΛΦΑΜΕΓΑ»! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Με δύο αγώνες ολοκληρώνεται απόψε η 3η αγωνιστική των...

«Άλμα προόδου για τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους του παιδιού»

Ο όγκος του εγκεφάλου που ονομάζεται διάχυτο ενδογενές διηθητικό γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους (DIPG) είναι ένας εξαιρετικά επιθετικός και θανατηφόρος καρκίνος. Τα ποσοστά ίασης...

Απόφοιτοι πανεπιστημίων Vs απόφοιτοι τριτοβάθμιας στην αγορά εργασίας

Στην ένατη χαμηλότερη θέση απορρόφησης στην αγορά εργασίας βρίσκονται οι νέοι απόφοιτοι πανεπιστημίων στην χώρα μας σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη...

Οι χαμένες βέρες στις παραλίες και η σωτήρια παρέμβαση των Κυπριακών σωματείων ανίχνευσης μετάλλων

Ακόμα και στις πιο σκοτεινές μας στιγμές, υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ ανάμεσά μας, έτοιμοι να προσφέρουν χέρι βοηθείας σε όποιον τους χρειάζεται. Τα Κυπριακά Σωματεία Ανίχνευσης...

Αγνοούμενοι στην Κύπρο: Μια σύγχρονη αρχαία τραγωδία

Πενήντα χρόνια μετά τη διπλή τουρκική εισβολή στο νησί δεν έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις γι’ αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, με τους συγγενείς να αναζητούν...

Υπερ-εξειδικευμένοι οι εργαζομένοι στην Κύπρο σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ

Μεγαλύτερες πιθανότητες από ό,τι στα πλείστα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να είναι υπερεξειδικευμένοι για την εργασία στην οποία απασχολούνταν είχαν το 2023 οι...

Τι είναι το doomscrolling που διαλύει σωματικά και ψυχολογικά τη νέα γενιά

Mια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι το «doomscrolling» μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Τι είναι όμως αυτό; Κατά μέσο όρο, ένας μέσος Αμερικανός ξοδεύει περίπου 4,5...