fbpx

Αγοράζεις παπούτσια στην Ελλάδα, πληρώνεις φόρο Κύπρου

Αλλαγές στον τόπο φορολόγησης των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο με βάση ευρωπαϊκές Οδηγίες, που προβλέπουν ότι για διαδικτυακές αγορές αγαθών και υπηρεσιών από κράτη μέλη της ΕΕ ή από τρίτα κράτη ο καταναλωτής θα πληρώνει τον ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα του, επέρχονται με δέσμη έξι εναρμονιστικών νομοσχεδίων που συζητήθηκαν στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο Κύπριος καταναλωτής θα καταβάλλει τον ΦΠΑ που ισχύει στην Κύπρο για τις διαδικτυακές αγορές του.

Λόγω της παγκοσμιοποίησης και της αύξησης της χρήσης ηλεκτρονικού εμπορίου έχει καταστεί αναγκαία η αλλαγή και υιοθέτηση νέων καθεστώτων για ηλεκτρονικό εμπόριο. Τα καθεστώτα αυτά αποσκοπούν στην προστασία των φορολογικών εσόδων των κρατών μελών και τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις..

Όπως όλα δείχνουν, από την 1η Ιουλίου 2021 ο κάθε υποκείμενος στο φόρο που πουλά αγαθά ή παρέχει υπηρεσίες στους καταναλωτές στα διάφορα κράτη μέλη οφείλει να επιβάλλει και να καταβάλλει τον φορολογικό συντελεστή που ισχύει στη χώρα του καταναλωτή. 

Συνεπώς, ρυθμίζεται η υποχρέωση της σωστής είσπραξης του ΦΠΑ και της σωστής απόδοσής του στο κράτος μέλος του καταναλωτή και αυτό έχει ως συνέπεια, τη μείωση του διοικητικού κόστους.

Η εξέλιξη αυτή αφορά σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη μέλη με την πρόθεση να διασφαλιστούν τα έσοδα όλων των κρατών μελών σε σχέση με τις αγορές των καταναλωτών. Δεν έχει αλλάξει ούτε τροποποιεί κάτι σε σχέση με οποιαδήποτε πράξη γίνεται μεταξύ επιχειρήσεων. Αλλάζει, όμως, το πού καταβάλλεται το ΦΠΑ στις περιπτώσεις αγορών αγαθών και υπηρεσιών από καταναλωτές στα διάφορα κράτη μέλη.

Για παράδειγμα, όταν Κύπριος καταναλωτής αγοράζει ζευγάρι παπούτσια από την Ελλάδα, ο Έλληνας προμηθευτής οφείλει από την 1η Ιουλίου να επιβάλει τον ΦΠΑ που ισχύει για αυτό το αγαθό στην Κύπρο, δηλαδή 19%. Αν η αγορά γινόταν πριν την 1η Ιουλίου θα επιβαλλόταν ΦΠΑ 24%, που ισχύει στην Ελλάδα.

Ο προμηθευτής, προκειμένου να αποδώσει το ΦΠΑ στο κράτος μέλος του καταναλωτή θα πρέπει είτε να εγγραφεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ του συγκεκριμένου κράτους μέλους, είτε να εγγραφεί στο ειδικό καθεστώς στο κράτος μέλος εγκατάστασής του, μέσα από το οποίο κάθε τρίμηνο θα πρέπει να υποβάλλει ειδική δήλωση για το ΦΠΑ που έχει εισπράξει από καταναλωτές άλλων κρατών μελών, για να αποδοθεί σε εκείνα τα κράτη μέλη στα οποία οφείλεται.

Όσον αφορά το νέο εισαγωγικό καθεστώς, στη βάση της ίδιας ρύθμισης, προμηθευτής που αποστέλλει αγαθά από τρίτη χώρα στην Ευρώπη έχει υποχρέωση να επιβάλλει και να αποδίδει το ΦΠΑ στο κράτος μέλος του καταναλωτή. Αυτό προϋποθέτει ότι είτε θα εγγραφεί σε όλα τα κράτη μέλη στα οποία έχει καταναλωτές ή θα επιλέξει ένα κράτος μέλος, στο οποίο θα ορίσει ένα εκπρόσωπο που θα υποβάλλει εκ μέρους του τις δηλώσεις και θα εισπράττει εκ μέρους του τον ΦΠΑ, που αφορά τους διάφορους καταναλωτές στα διάφορα κράτη μέλη. Για αγορές από τρίτες χώρες, καταργείται η φοροαπαλλαγή για αγορές μέχρι 150 ευρώ. Για μεγαλύτερες αγορές συνεχίζει να ισχύει, επίσης, η επιβολή εισαγωγικού δασμού.

Οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στους καταναλωτές, καθώς θα πληρώνουν τον ΦΠΑ της Κύπρου για ό, τι αγοράζουν αντί τον ΦΠΑ του κράτους από το οποίο αγοράζουν τα αγαθά ή τις υπηρεσίες.

Ροή Ειδήσεων

Ο Φανούριος διαψεύδει ενδιαφέρον για Κατσαντώνη…

Ο Φανούριος Κωνσταντίνου παραχώρησε δηλώσεις στην εκπομπή «Δώδεκα στα...

ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Τα δύο μέλη που εκλέγηκαν στο Δ.Σ. της Εταιρείας

Ανακοίνωση από την Ανόρθωση για την Ετήσια Γενική και...

ΑΠΟΕΛ: Τα εισιτήρια με Πέτροκουμπ

Ενημέρωση από το ΑΠΟΕΛ για τον αγώνα με την...

Οι μεταγραφές τα γενέθλια το Fan Day και η ευρωπαϊκή πρεμιέρα…

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΑΕΚ (Κυριάκος Δημητρίου) μίλησε στον...

Δημοφιλή

«Στην…κούρσα για τον Κλάιμπερν»!

Η Παρτιζάν φαίνεται πως έχει μπει στην… κούρσα της...

ΕΠΙΚΟΣ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ: «Σε 15 χρόνια θα σταματήσω, τότε μπορεί να κατακτήσει Grand Slam ο Αλκαράθ»!

Επανάληψη του περσινού σπουδαίου τελικού θα έχουμε στο Wimbledon,...

LIVE: Σέριφ-Ζίρα 0-0 (ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΑΦΟΣ FC)

Στην Μολδαβία η Σέριφ υποδέχεται την Ζίρα στο πρώτο...

ΚΛΙΚ από την προπόνηση της Ανόρθωσης!

Φωτογραφίες από την προπόνηση της Τρίτης στην Κυπερούντα ανέβασε...

Με δυνατό ΒΙΝΤΕΟ ανακοινώθηκε ο Χαραλαμπίδης!

Μέσω ενός πολύ όμορφου βίντεο η ΠΑΕΕΚ ανακοίνωσε την...

Πως η ηλικία αποτυπώνει την ευτυχία των Κυπρίων

Μικτή εικόνα ως προς την αίσθηση ευτυχίας ανά περιοχές του κόσμου και ανά ηλικία αποτυπώνει η Διεθνής Έκθεση Ευτυχίας 2024, η οποία συντάσσεται από ειδικούς...

Θύμα Σχολικού Εκφοβισμού 1 στους 4 μαθητές

Το “Hope for Children”, τιμώντας την Παγκόσμια Hμέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού αναφέρεται σε έρευνα που διενεργείται στο πλαίσιο της εν εξελίξει Εθνικής Στρατηγικής...

Θα βελτιωθεί η οικονομική ανάπτυξη; Τι λένε οι CEOs στην Κύπρο

Πιο αισιόδοξοι για την οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με πέρσι εμφανίζονται οι CEOs στην Κύπρο, σύμφωνα με τα ευρήματα της 13ης έρευνάς της PwC για...

Έρευνα: «Το όνομα μου είναι αλκοόλ»

«Το όνομα μου είναι αλκοόλ» είναι ο τίτλος της έρευνας σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ που πραγματοποιούν ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου...

Πλησιάζουμε στην ανακοίνωση ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν

Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) Γιώργος Δανός, την είδηση ότι στα δείγματα του αστεροειδή Μπένου ανακαλύφθηκαν...

Τα 5 πράγματα που σπαταλούν τον χρόνο μας καθημερινά

Ο χρόνος είναι ίσως ένας από τους πιο περιορισμένους πόρους μας. Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, να αγοράσουμε περισσότερα...