Σημαντικά ευρήματα υπάρχουν στην έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών μέσα από την οποία έρευνα καταδεικνύεται ότι σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά έχει υποστεί μείωση εισοδήματος το τελευταίο εξάμηνο την ώρα που οι αγορές των Κυπρίων φαίνεται κι αυτές να έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό.
Παράλληλα, μόλις ένα στα πέντε νοικοκυριά στη χώρα μας φαίνεται να περνάει άνετα με το εισόδημα του.
Αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας
Ξεκάθαρη είναι η διαφοροποίηση του οικογενειακού εισοδήματος του τελευταίου εξαμήνου σε σχέση με τις χρονιές 2018 και 2019 αφού σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά (47%) έχει υποστεί μείωση εισοδήματος το τελευταίο εξάμηνο, ποσοστό που είναι περισσότερο από το διπλάσιο του 2018 (18%) και σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το 2019 (12%). Το ίδιο ποσοστό (47%) παρουσιάζεται να παραμένει στο ίδιο εισόδημα, σε αντίθεση με την συντριπτική μειοψηφία (4%) που δείχνει να έχει αύξηση εισοδήματος.
Παράλληλα, η τάση διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τις αγορές γενικότερα αφού και αυτές μειώθηκαν (58%). Όσοι αναφέρθηκαν σε αυξημένες αγορές ανέρχονται μόλις στο 3% ενώ τέσσερις στους δέκα (39%) φαίνεται να παρέμειναν σταθεροί στις αγορές τους.
Το 30% των νοικοκυριών δηλώνει ότι «μόλις που τα καταφέρνει με το εισόδημα του» και το 20% «δυσκολεύεται λίγο με το εισόδημα του». Σημαντικά αυξημένο το ποσοστό (12%) σε σχέση με παλαιότερες μετρήσεις όπου «αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης», ενώ όσοι «δυσκολεύονται αρκετά με το εισόδημα τους» ανεβάζουν το ποσοστό στο 14%. Αντίθετα, όσοι «περνούν άνετα με το εισόδημα του νοικοκυριού τους» ανέρχονται στο 22%
Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων θεωρεί ότι η κατάσταση του νοικοκυριού τους θα παραμείνει η ίδια (64%). Πιο απαισιόδοξη παρουσιάζεται μια ομάδα ατόμων που φτάνει το 18% αφού αναμένει ότι η κατάσταση θα είναι «χειρότερη» ή «πολύ χειρότερη» με τους αισιόδοξους να ανέρχονται στο 12%.
Αναμενόμενες είναι και οι αλλαγές στο καθεστώς εργασίας των ερωτηθέντων εξαιτίας της πανδημίας. Παρόλα αυτά το 47% ανάφερε ότι αυτή την στιγμή δεν έχει υποστεί καμία αλλαγή, όμως το 23% έχει υποστεί μερική αναστολή εργασιών. Σχεδόν ένας στους δέκα 9% έχει υποστεί ολική αναστολή εργασιών και το ίδιο ποσοστό ατόμων εργάζεται από το σπίτι.
Τώρα όσον αφορά στις αγορές, η πλειοψηφία αγοράζει τα βασικά διατροφής (96%), τέσσερις στους δέκα (40%) είναι αυτοί που αγοράζουν είδη ένδυσης και υπόδησης, ενώ το 29% πρόκειται να αγοράσει είδη τεχνολογίας (Ηλεκτρονικό Υπολογιστή/ Τηλέφωνο/ Εκτυπωτή. Ελάχιστοι είναι αυτοί που θα έκαναν αγορά επίπλων, ηλεκτρονικών συσκευών ή αυτοκινήτου (8%) και αυτοί που θα έκαναν αγορά ή ανακαίνιση σπιτιού (5%).
Όπως καταδεικνύουν τα πιο πάνω στοιχεία, η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε σοβαρά οικονομικά προβλήματα στα νοικοκυριά στη χώρα μας ενώ παράλληλα αύξησε και την αβεβαιότητα που αισθάνονται οι Κύπριοι πολίτες για το μέλλον τους.