Τα ακίνητα πολυτελείας – ένας τομέας που έφερνε τεράστια ποσά στην κυπριακή οικονομία – ήταν το πιο πληττόμενο τμήμα της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2020.
Δεδομένου ότι ο τομέας οικιστικών ακινήτων πολυτελείας έχει διαχρονικά συνδεθεί με αγοραστές από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο τερματισμός του δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της συγκεκριμένης αγοράς ακινήτων και εντείνει την ανάγκη να επικεντρωθεί εκ νέου και να μετασχηματιστεί
Με βάση την ανάλυση της PwC, οι συναλλαγές κατοικιών σε ακίνητα που κόστιζαν περισσότερο από 1,5 εκατομμύρια ευρώ έφτασαν τα 176 συνολικά κατά τη διάρκεια του έτους, παρουσιάζοντας μείωση 45% σε σύγκριση με το 2019 όπου και ανέρχονταν σε 318.
Όσον αφορά στην αξία των πωλήσεων κατά τη διάρκεια του 2020, ο τομέας κατοικιών υψηλής αξίας (περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ) ανήλθε σε 400 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε μια πτώση 40% σε σύγκριση με το 2019. Ο τομέας ακινήτων πολυτελείας αντιπροσώπευε το 13% της συνολικής αξίας των ολικών συναλλαγών των ακινήτων στην Κύπρο το 2020, σε σύγκριση με 17% το 2019.
Εξετάζοντας τον μηνιαίο όγκο και την αξία των συναλλαγών κατοικιών υψηλής αξίας, είναι προφανές ότι υπάρχει μια αύξηση στις συναλλαγές που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο του 2020 (57 πωλήσεις, που αντιπροσωπεύουν το 32% των συνολικών συναλλαγών του έτους).
Από το Νοέμβριο ακολουθεί μια σημαντική πτώση που είναι συνέπεια της ανακοίνωσης της κυβέρνησης για τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.
Συγκεκριμένα, μετά τον τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος την 1η Νοεμβρίου 2020 και παρά την επικρατούσα αβεβαιότητα και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που προκλήθηκαν από την πανδημία, ο τομέας της αγοράς των ακινήτων πολυτελείας ήταν μεν ενεργός, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, με τον αριθμό των πολυτελών ακινήτων που αποκτήθηκαν να είναι κατά μέσο όρο 6-7 ανά μήνα.
Η επαρχία Λεμεσού συνεχίζει να κατέχει το υψηλότερο μερίδιο όσον αφορά τον αριθμό των κατοικιών υψηλού επιπέδου με συναλλαγές που φτάνουν το 54%, ενώ ακολουθείται από την Πάφο με 31% στο συνολικό μερίδιο. Οι δύο παράκτιες αυτές περιοχές αποτελούν μαζί το 85% του συνολικού μεγέθους των πωλήσεων κατοικιών πολυτελείας. Από εκεί και πέρα το μερίδιο των υπόλοιπων πόλεων μοιράστηκε κατά 5% σε κάθε μία. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πιο πάνω στοιχεία γίνεται αντιληπτό το γεγονός ότι όχι μόνο πλήγηκε ο τομέας των ακινήτων στη χώρα μας λόγω του κορωνοϊού αλλά και του τερματισμού του ΚΕΠ αλλά κυρίως επηρεάστηκε και σε μεγάλο βαθμό η αγορά των πολυτελών κατοικιών με αποτέλεσμα όλο και λιγότερα χρήματα να εισέρχονται στα ταμεία του κλάδου των κατασκευών. Ένας κλάδος που επάνω του στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη της οικονομίας μετά και την κρίση του 2013.