fbpx

Bάζει δύσκολα στην Κυβέρνηση το Προσφυγικό

Δύσκολα φαίνεται να βάζει το Προσφυγικό στην Kυβέρνηση αλλά και στην Κυπριακή Δημοκρατία εν γένει με τους αριθμούς να καταδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή σε  ερώτηση που του τέθηκε από Βουλεύτρια  μέχρι τα τέλη του 2020, το σύνολο των υπό εξέταση αιτούντων διεθνούς προστασίας, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, ήταν 18.995. 

Περαιτέρω, κατά το 2020, υποβλήθηκαν αιτήματα διεθνούς προστασίας από 7.094 άτομα με τις χώρες καταγωγής νέων αιτούντων διεθνούς προστασίας εντός του 2020 να είναι:

•           Συρία: 1,738

•           Ινδία: 1,112

•           Μπαγκλαντές: 566

•           Καμερούν: 632

•           Πακιστάν: 490

•           Νιγηρία: 374

•           Νεπάλ: 331

•           Λ.Δ. Κονγκό: 386

•           Γεωργία: 262

•           Αίγυπτος: 177

•           Λοιπές Χώρες: 1,026

Παράλληλα, οι χώρες καταγωγής των αιτούντων διεθνούς προστασίας με εκκρεμή αιτήματα (υπό εξέταση), σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, μέχρι και το τέλος του 2020, έχουν ως ακολούθως:

•           Συρία: 4,327

•           Καμερούν: 2,302

•           Ινδία: 2,083

•           Μπαγκλαντές: 1,593

•           Πακιστάν: 909

•           Γεωργία: 951

•           Νιγηρία: 810

•           Αίγυπτος: 740

•           Λ.Δ. Κονγκό: 743

•           Βιετνάμ: 638

•           Λοιπές χώρες: 3,899

Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι από το 2004 μέχρι το τέλος του 2019, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, έχει παραχωρηθεί το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας σε 9.938 άτομα και αναγνωρίστηκε προσφυγικό καθεστώς σε περίπου 1.628 άτομα.  Η πλειοψηφία των δικαιούχων διεθνούς προστασίας προέρχεται από τη Συρία, την Παλαιστίνη, το Ιράκ, τη Σομαλία και το Ιράν. 

Σημειώνεται, ότι πιθανόν να μην διαμένουν όλοι οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας εντός της Δημοκρατίας και επιπλέον, σε 1.442 περιπτώσεις, το καθεστώς διεθνούς προστασίας έχει ανακληθεί ή έχει παυθεί (π.χ. λόγω του ότι έχουν ομαλοποιηθεί οι συνθήκες στις χώρες καταγωγής).

Σε σχέση με το συνολικό χρόνο για λήψη απόφασης σε πρώτο βαθμό από την Υπηρεσία Ασύλου, με τη διαδικασία που μέχρι πρότινος ακολουθείται, αυτός κυμαίνεται μεταξύ έξι μηνών και ενός χρόνου από την ημερομηνία υποβολής αίτησης διεθνούς προστασίας.  Εννοείται, ότι για περιπτώσεις που εμπίπτουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως αυτές περιγράφονται από την περί Προσφύγων Νομοθεσία, όπως ασυνόδευτοι ανήλικοι, θύματα βασανιστηρίων κτλ., δίδεται προτεραιότητα στην εξέταση του αιτήματος.  Στις περιπτώσεις απόρριψης του αιτήματος από την Υπηρεσία Ασύλου, ο αιτητής έχει δικαίωμα προσφυγής ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας.  Αναφέρεται συναφώς, ότι κατά το 2020, το ΔΔΔΠ έχει λάβει απόφαση επί 307 προσφυγών, κατά πρωτοβάθμιων αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου.

Πως θα μειωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών στην απάντηση του, για μείωση του χρόνου εξέτασης καθώς και στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση των εκκρεμών αιτήσεων, η Υπηρεσία Ασύλου έχει ενισχυθεί εντός του 2020 με πρόσθετο προσωπικό ορισμένου χρόνου (λειτουργούς και γραφειακό προσωπικό), το οποίο έχει λάβει την ενδεδειγμένη εκπαίδευση και καθοδήγηση για αποτελεσματική διεκπεραίωση των αιτήσεων.  Παράλληλα, συνεχίζεται η παροχή στήριξης από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), με πρόσθετους λειτουργούς, οι οποίοι θα υποβοηθήσουν την Υπηρεσία σε θέματα εξέτασης αιτήσεων υποδοχής, εγγραφής κτλ., όπως προνοείται στο Σχέδιο Στήριξης της Κύπρου.  Σημειώνεται ακόμη, ότι μέχρι το τέλος του μηνός ολοκληρώνεται το νέο εξεταστικό κέντρο στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής “Πουρνάρα”, στο οποίο θα τοποθετηθεί το πιο πάνω προσωπικό.

Για ενίσχυση των προαναφερομένων προσπαθειών, έχουν πρόσφατα εγκριθεί από τη Βουλή Νομοσχέδια με τροποποιήσεις του περί Προσφύγων Νόμου, του περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμου και του περί Διοικητικού Δικαστηρίου Νόμου, καθώς και τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος, με σκοπό τη σύντμηση του χρονικού περιθωρίου για υποβολή προσφυγής εναντίον της πρωτοβάθμιας απόφασης της Υπηρεσίας Ασύλου, ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, από 75 σε 30 μέρες για την κανονική διαδικασία και 15 μέρες για την ταχύρρυθμη.

Ροή Ειδήσεων

Βόμβα από έρευνα εργαστηρίου: «Επεξεργασμένο το βίντεο με τη διπλή επαφή του Άλβαρες στο πέναλτι με Ρεάλ»

Οσμή σκανδάλου στο Champions League! Σύλλογος οπαδών της Ατλέτικο Μαδρίτης ζήτησε τη βοήθεια...

Πέρσι εκτοξεύθηκε, φέτος «χάθηκε»!

Σήμερα ο Χάμπος έχει γενέθλια. Ο μέσος της Ομόνοιας...

Δημοφιλή

Τέμπη: Το υπ. Άμυνας διαψεύδει τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού ή καυσίμων για τις ΕΔ

«Ουδεμία μεταφορά στρατιωτικού υλικού πραγματοποιήθηκε στο σιδηροδρομικό δίκτυο της...

Τζάμπολ στην 33η αγωνιστική με ματσάρα στην Πόλη!

Η 33η αγωνιστική της Ευρωλίγκας ξεκινάει νωρίτερα απ’ ότι συνήθως, και...

ΠΑΝΣΥΦΙ ΑΠΟΕΛ: «Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ένα αίσιο τέλος…»

Ανακοίνωση ΠΑΝ.ΣΥ.ΦΙ. ΑΠΟΕΛ για τις εξελίξεις στο ΑΠΟΕΛ, αναφέρει...

Χαλάει ο καιρός από αύριο, έρχονται βροχές και καταιγίδες…

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Απόψε, παροδικά αυξημένες νεφώσεις πιθανό να...

«Άλμα προόδου για τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους του παιδιού»

Ο όγκος του εγκεφάλου που ονομάζεται διάχυτο ενδογενές διηθητικό γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους (DIPG) είναι ένας εξαιρετικά επιθετικός και θανατηφόρος καρκίνος. Τα ποσοστά ίασης...

Απόφοιτοι πανεπιστημίων Vs απόφοιτοι τριτοβάθμιας στην αγορά εργασίας

Στην ένατη χαμηλότερη θέση απορρόφησης στην αγορά εργασίας βρίσκονται οι νέοι απόφοιτοι πανεπιστημίων στην χώρα μας σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη...

Οι χαμένες βέρες στις παραλίες και η σωτήρια παρέμβαση των Κυπριακών σωματείων ανίχνευσης μετάλλων

Ακόμα και στις πιο σκοτεινές μας στιγμές, υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ ανάμεσά μας, έτοιμοι να προσφέρουν χέρι βοηθείας σε όποιον τους χρειάζεται. Τα Κυπριακά Σωματεία Ανίχνευσης...

Αγνοούμενοι στην Κύπρο: Μια σύγχρονη αρχαία τραγωδία

Πενήντα χρόνια μετά τη διπλή τουρκική εισβολή στο νησί δεν έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις γι’ αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, με τους συγγενείς να αναζητούν...

Υπερ-εξειδικευμένοι οι εργαζομένοι στην Κύπρο σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ

Μεγαλύτερες πιθανότητες από ό,τι στα πλείστα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να είναι υπερεξειδικευμένοι για την εργασία στην οποία απασχολούνταν είχαν το 2023 οι...

Τι είναι το doomscrolling που διαλύει σωματικά και ψυχολογικά τη νέα γενιά

Mια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι το «doomscrolling» μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Τι είναι όμως αυτό; Κατά μέσο όρο, ένας μέσος Αμερικανός ξοδεύει περίπου 4,5...