Λιγότερο από δύο χρόνια μας χωρίζουν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση των κομμάτων που θα είναι και οι Προεδρικές εκλογές για την ανάδειξη του «Άρχοντα» της χώρας.
Τα κόμματα ήδη έχουν αρχίσει τις διεργασίες τους με κάποια εξ αυτών να ετοιμάζονται να κατέβουν στον εκλογικό στίβο με δικό τους υποψήφιο και με άλλα να ψάχνουν συνεργασίες ούτως ώστε να διεκδικήσουν την προεδρική καρέκλα.
Οι Βουλευτικές εκλογές έχουν αφήσει το στίγμα τους και έχουν αναδείξει νικητές και ηττημένους θέτοντας τις βάσεις και για περαιτέρω συνεργασίες.
Οι Πρωταγωνιστές αναλύουν τα εσωτερικά των κομμάτων σε μιαν προσπάθεια να ρίξουν φως στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου.
Ας δούμε αναλυτικά
ΔΗΣΥ
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έρχεται με φόρα από συνεχόμενες νίκες στις περασμένες εκλογές αφού είναι το μοναδικό κόμμα που παρόλο που βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 δεν φαίνεται να έχει πληγεί.
Παρά τα πολλά σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας λίγο καιρό πριν τις βουλευτικές εκλογές το κόμμα της Πινδάρου έχει συσπειρωθεί και παρουσιάζει την πιο υγιή εικόνα από όλα τα υπόλοιπα κόμματα καταλαμβάνοντας, μάλιστα, και την προεδρία της Βουλής.
Το βασικό σενάριο για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές δεν είναι άλλο από το να κατεβάσει δικό του υποψήφιο για τη διεκδίκηση της προεδρικής καρέκλας φτάνει να βρεθεί η χρυσή τομή και να μην μείνει κανένας παραπονούμενος.
ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ προέρχεται από συνεχόμενες ήττες σε εκλογικές αναμετρήσεις γεγονός που βάζει σε σκέψεις την νέα ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές δεν κατόρθωσε- σπάνιο για το ΑΚΕΛ των περασμένων δεκαετιών- να συσπειρώσει τον κόσμο του.
Το γεγονός αυτό σίγουρα θα οδηγεί σε σκέψεις την ηγεσία του ΑΚΕΛ να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο αλλά να συμπράξει με κάποιο από τα κεντρώα κόμματα.
Την ίδια στιγμή, προσπαθεί να γυρίσει σελίδα και να αφήσει πίσω του τα προβλήματα των περασμένων χρόνων αφού από την κορυφή της εξουσία που έφτασε το 2008 με την ανάδειξη του αείμνηστου Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία βρέθηκε στους πρόποδες της πολιτικής σκηνής.
Τα ανοιχτά ζητήματα είναι πάρα πολλά στην Εζεκία και η νέα ηγεσία του Στέφανου Στεφάνου καλείται να βρει τη λύση άμεσα ούτως ώστε να μην χαθούν και αυτές οι εκλογές…
ΔΗΚΟ
Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει κι αυτό να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα αφού η πολιτική των σκανδάλων σε βάρος της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ δεν φαίνεται να οδήγησε το κόμμα σε αύξηση των ποσοστών του.
Ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος μετά τη διαγραφή αρκετών έμπειρων προσώπων από το κόμμα του καλείται να διαχειριστεί την εν λόγω κατάσταση και να βρει άμεση λύση λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του μια σύμπραξη με το ΑΚΕΛ.
Τα ερωτήματα είναι δύο: Θα μπορέσει το ΔΗΚΟ να κατέβει με δικό του υποψήφιο στις Προεδρικές εκλογές καθώς και το ερώτημα αν η ΔΗΠΑ θα συνεχίσει να αντλεί ψηφοφόρους από την εκλογική μάζα του ΔΗΚΟ.
ΕΛΑΜ
Το ΕΛΑΜ ήταν το κόμμα έκπληξη στις προηγούμενες εκλογές αφού κατάφερε να ανέβει στην τέταρτη θέση αφήνοντας πίσω του την ΕΔΕΚ.
Τα ποσοστά του κόμματος αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο την ώρα που σοβαρά κοινωνικά προβλήματα όπως το προσφυγικό και το μεταναστευτικό φαίνεται να του δίνουν ψήφους αυξάνοντας έτσι κι άλλο τα ποσοστά του.
Σίγουρα το ΕΛΑΜ θα αποτελέσει μια σημαντική «φωνή» τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στις Προεδρικές εκλογές με αρκετά κόμματα να θέλουν να «βάλουν στο χέρι» ψήφους από αυτό.
Ο ρόλος του αναμένεται να είναι ρυθμιστικός στις επερχόμενες εκλογές και αρκετοί εκ των υποψηφίων θα θελήσουν τη συνεργασία μαζί του.
Ας μην ξεχνάμε ότι στην πρόσφατη εσωκομματική φουρτούνα με τον πρώην Βουλευτή του Ανδρέα Θεμιστοκλέους η ηγεσία του κόμματος τράβηξε τις δικές του κόκκινες γραμμές…
ΕΔΕΚ
Η ΕΔΕΚ, το παραδοσιακό κεντροαριστερό κόμμα με τις πιο ξεκάθαρες απόψεις στο κυπριακό φαίνεται ότι διανύει τη χειρότερη του φάση.
Σε μιαν περίοδο όπου θα έπρεπε να υπάρχει ηρεμία η ΕΔΕΚ ακόμα ψάχνεται μέσα από εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες έχοντας ανοιχτές τις πληγές της από τις προηγούμενες Βουλευτικές εκλογές.
Τα ποσοστά του κόμματος μειώνονται δραματικά με δεκάδες παραδοσιακούς ψηφοφόρους του να του γυρίζουν την πλάτη.
Σίγουρα το άνοιγμα που έκανε σε νέα πρόσωπα από τον παραδοσιακό δεξιό χώρο έσωσε την παρτίδα των βουλευτικών εκλογών αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να διαδραματίσει τον παραδοσιακό του ρυθμιστικό ρόλο.
ΔΗΠΑ
Η ΔΗΠΑ γεννήθηκε εξ αρχής για να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του ΔΗΚΟ. Στελέχη του ΔΗΚΟ που διαγράφηκαν από το Νικόλα Παπαδόπουλο δημιούργησαν ένα υγιές πολιτικό κόμμα το οποίο και θριάμβευσε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Το ερώτημα για την ηγεσία της ΔΗΠΑ είναι το κατά πόσον θα μπορέσει να κάνει μεγαλύτερα ανοίγματα και αντλήσει κι άλλους δυσαρεστημένους κεντρώους ψηφοφόρους.
Σίγουρα στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές θα αποτελέσει σοβαρό ρυθμιστή για το που θα γείρει η πλάστιγγα, με τον ΔΗΣΥ να υπολογίζει σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη του Μάριου Κάρογιαν.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
Το κόμμα των Οικολόγων πέρασε από πολλά κύματα πριν τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές αλλά κατάφερε να σταθεί στα πόδια του.
Οι διεθνείς συνθήκες με την κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά ζητήματα ωθούν όλο και περισσότερους ψηφοφόρους στους κόλπους του γεγονός που θα του δώσει καθοριστικό ρόλο στις Προεδρικές εκλογές.
Η νέα ηγεσία του κόμματος απέδειξε ότι μπορεί αν διαχειριστεί τα ποσοστά που κατέχει και να τα «παζαρέψει» σωστά ούτως ώστε να έχει μια σοβαρή παρουσία στο Προεδρικό.