fbpx

Covid-19: Το χρονικό του στην Κύπρο

Το πρώτο κρούσμα στον κόσμο εντοπίζεται στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019. Μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, ο ιός εξαπλώνεται σε όλες τις επαρχίες της ηπειρωτικής Κίνας.


Η μια χώρα μετά την άλλη ανακοινώνουν μέτρα για να περιορίσουν τον κορωνοϊό και να σπάσουν την αλυσίδα μετάδοσης. Τα μέτρα απαγόρευσης έγιναν lockdown.
Η Κύπρος παρακολουθούσε τις εξελίξεις με τους πολίτες της να θεωρούν απομακρυσμένο το σενάριο για εμφάνιση του ιού στο νησί. Με το που εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα, η Κύπρος δεν «ακολουθεί» στρατηγικές και δεν περιμένει, λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα εξ’ αρχής για να προληφθεί η μετάδοση του ιού.

Ιανουάριος 2020
Η κ.Ελισάβετ Κωνσταντίνου, Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, δηλώνει ότι ο κορωνοϊός είναι ακόμα μακριά μας, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονταν σε εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο ούτως ώστε να μην πανικοβληθεί ο κόσμος.

Εκδίδονται οδηγίες προς το κοινό και ταξιδιώτες αλλά και κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για τις διάφορες ομάδες επαγγελματιών υγείας ούτως ώστε να ενημερωθούν για την νόσο. Δίνονται εξάλλου γραπτές οδηγίες προς το προσωπικό υγείας που εργάζεται στα σημεία εισόδου της χώρας, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Ο Υπουργός Υγείας, προαναγγέλει την ενεργοποίηση της ομάδας δράσης της Μονάδας Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων, η οποία επιτάχθηκε για την παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού.

Μάλιστα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε πρωτόκολλο δράσης.

Φεβρουάριος
Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, τίθενται τα πρώτα μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ως πρώτο μέτρο, αποφασίζεται η ενίσχυση των ελέγχων στα οδοφράγματα, με επιπλέον προσωπικό από την Αστυνομία και με κάποιους άλλους περιορισμούς στα οδοφράγματα.

Μάρτιος: 262 κρούσματα
Στις 9 Μαρτίου, η Κύπρος επιβεβαιώνει τα δύο πρώτα κρούσματα κορωνοϊού: ένας 25χρόνος άνδρας ο οποίος επιστρέφει από την Ιταλία (Μιλάνο) και ένας 64χρόνος γιατρός ο οποίος επιστρέφει από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις 10 Μαρτίου έρχονται οι πρώτες οδηγίες με διάταγμα από τον Υπουργό Υγείας μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων. Σύμφωνα με το διάταγμα παραμένουν κλειστά τα οδοφράγματα, ακυρώνονται όλες οι εκδηλώσεις πέραν των 75 ατόμων σε κλειστούς χώρους, ενώ ακυρώνονται και όλες οι συγκεντρώσεις όπως εκδηλώσεις, παρελάσεις και αγώνες.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται μετά την εμφάνιση πρόσθετων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού COVID-19 στην Κύπρο και με σκοπό την πρόληψη και την αποτροπή της μετάδοσης, μετά από συνεννοήσεις με τον Υπουργό Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει την αναστολή λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων παγκύπρια.

Δραματική έκκληση του προέδρου – Πρώτο διάγγελμα 15 Μαρτίου
Ο ΠτΔ μετά την αναστολή λειτουργίας των σχολείων σφραγίζει την Κύπρο, ανακοινώνοντας νέα μέτρα, αλλά και τα μέτρα στήριξης.

Απαγορεύεται η είσοδος στην ΚΔ χωρίς αρνητικό πιστοποιητικό κορωνοϊού, Αναστολή εργασιών επιχειρήσεων του Ιδιωτικού τομέα, κλείσιμο εμπορικών κέντρων, πολυκαταστημάτων, καφετεριών, μπαρ, κέντρων διασκέδασης, κινηματογράφων, θεάτρων, μουσείων, ξενοδοχείων, πρακτορείων, και κομμωτηρίων.

Παραμένουν ανοικτές μόνοι οι υπεραγορές, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, περίπτερα και φαρμακεία εφόσον τηρούνταν τα μέτρα προστασίας.

Επιπλέον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοινώνει το κλείσιμο των συνόρων για δεκαπέντε ημέρες

21 Μαρτίου – Ο πρώτος Covid-19 νεκρός
Ανακοινώνεται από το Υπουργείο Υγείας ο πρώτος νεκρός με κορωνοϊό στην Κύπρο
Με νέο διάγγελμα προς τους πολίτες στις 23 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανακοινώνει τη νέα δέσμη μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως το κλείσιμο εργοταξίων και επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, πλην μερικών εξαιρέσεων,τα οποία ίσχυαν από την Τρίτη 24/3.

Ενεργοποιείται το 8998
Στη δημοσιότητα, μέσω εγκυκλίου, δίνει το Υπουργείο Οικονομικών τα δύο έντυπα τα οποία θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες οι οποίοι θα ήθελαν να διακινηθούν, κατ’ εξαίρεση μετά τις 6 το απόγευμα, ώρα κατά την οποία έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στο πλαίσιο των προσπαθειών περιορισμού του κορωνοϊού. Κάπως έτσι μπαίνει στην καθημερινότητά, η υπηρεσία μηνυμάτων 8998.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τη σειρά του ανακοινώνει τη λειτουργία ειδικής ιστοσελίδας, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με το Πρόγραμμα Στήριξης του Υπουργείου για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Νέα αυστηρότερα μέτρα
Στις 30 Μαρτίου ο Υπουργός Υγείας στο πλαίσιο των προσπαθειών για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανακοινώνει νέα αυστηρότερα μέτρα τα οποία εφαρμόζονται την αμέσως επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με το διάταγμα:
• Απαγορεύεται η σύναξη προσώπων στην όποια οικία πέραν των μόνιμα διαμενόντων προσώπων.
• Απαγορεύεται η όποια μετακίνηση προσώπων από τις 9.00 μ.μ. μέχρι τις 06.00 π.μ., πλην όσων κατέχουν το έντυπο Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου.
• Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταρίες, κάβες), παραμένουν κλειστές κάθε Κυριακή.
• Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα περίπτερα, νοουμένου ότι δεν θα εμπορεύονταν προϊόντα επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου.
• Αυξάνεται η ποινή του εξώδικου από 150 σε 300 ευρώ.

Απρίλιος: 585 κρούσματα
Στις 29 Απριλίου ο ΠτΔ με διάγγελμά του, αναγγέλει τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού αλλά και το πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Μάϊος: 94 κρούσματα
4 Μαΐου – Α Φάση χαλάρωσης Μέτρων
Όπως ανακοινώνει ο ΠτΔ κατά την πρώτη φάση:
Επαναλειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, πλην των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων.
Επαναλειτουργούν οι λαϊκές αγορές, η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια, πάντοτε υπό τους όρους που θα περιλαμβάνουν οι σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
Επαναλειτουργούν τα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία.
Τα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου επαναλειτουργούν με φοίτηση στους χώρους των Ιδρυμάτων, από τη Δευτέρα, 11 Μαΐου.

21 Μαϊου: Ξεκλειδώνει η Κύπρος
«Ξεκλειδώνει» η Κύπρος μετά από την συμπλήρωση 58 ημερών από το «lockdown» και την «ελεγχόμενη» μετακίνηση των πολιτών μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων 8998, που ίσχυε από τις 24 Μαρτίου.

O αέρας ελευθερίας για τους πολίτες της Κύπρου, οφείλεται στην «είσοδο» της δεύτερης φάσης χαλάρωσης μέτρων, η οποία περιελαμβάνει την κατάργηση SMS, τις συναθροίσεις σε οικίες μέχρι 10 άτομα, τη διακίνηση σε πάρκα, πλατείες, μαρίνες, την επαναλειτουργία Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, όπως επίσης και κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής, υπηρεσιών εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.

Ανοίγουν τα αεροδρόμια σε δύο φάσεις, αρχής γινομένης από τις 9 Ιουνίου, και των ξενοδοχείων την 1η Ιουνίου, ανακοινώνει ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος.

Στις 23 Μαΐου ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες με σαφή μέτρα ασφαλείας και οδηγίες προς λουόμενους και επιχειρήσεις.

23 Μαΐου – Κανένα κρούσμα κορωνοϊού στην Κύπρο
Για πρώτη φορά μετά τις 9 Μαρτίου, δεν καταγράφεται κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού στην Κύπρο. Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο Υπουργός Υγείας, στέλνουν τα δικά τους μηνύματα, τονίζοντας ότι, η προσπάθεια συνεχίζεται.
Διακοπές με το μέτρο… καλοκαίρι στις παραλίες με αποστάσεις

Ιούνιος: 54 Κρούσματα
Αρχίζει από τις 9 Ιουνίου η τρίτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην Κύπρο, η οποία έχει διάρκεια μέχρι τις 24 Ιουνίου, αντί για τις 14 Ιουλίου, όπως είχε ανακοινώσει αρχικά ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Από 9 Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια για εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων, οι υπηρεσίες εστίασης για τους εσωτερικούς τους χώρους βάσει των τετραγωνικών τους μέτρων, οι εσωτερικοί χώροι των ξενοδοχείων, θέατρα και κινηματογράφοι ανοιχτού τύπου πάλι βάσει των τετραγωνικών τους μέτρων, τα αθλητικά πρωταθλήματα χωρίς φιλάθλους, τα νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικές λέσχες, παιδότοποι εξωτερικού χώρου, ολοήμερα θερινά και δημόσια σχολεία με την επαναλειτουργία των καντινών για εξυπηρέτηση των μαθητών ή τα μαγειρεία για σίτιση μαθητών στα σχολεία, καθώς και οι καλοκαιρινές σχολές.
Στις 13 Ιουνίου επαναλειτουργούν τα καζίνο, οι σχολές χορού, μποξ, κικ μπόξινγκ κ.λπ., τα γυμναστήρια και τα θεματικά πάρκα, waterpark, λούνα παρκ κ.λπ.
Όσον αφορά την τέταρτη φάση χαλάρωσης των περιορισμών, ο Υπουργός Υγείας δηλώνει ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, πλην του γεγονότος ότί τα θέατρα και οι κινηματογράφοι κλειστού τύπου θα ανοίξουν στις αρχές Αυγούστου.
Όσον αφορά φεστιβάλ, συναυλίες, δεξιώσεις γάμου και βαφτίσια, καθώς και τελετές αποφοίτησης, η απόφαση του υπουργικού ήταν όπως μετατεθούν την 1η Σεπτεμβρίου.
Εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός και «απαγορεύονταν οι συναθροίσεις πέραν των 10 ατόμων, τουλάχιστον μέχρι τις 24 Ιουνίου».

Ιούλιος 2020: 118 κρούσματα

Αύγουστος 2020: 374 κρούσματα
Σεπτέμβριος 2020: 267 κρούσματα
Οκτώβριος 2020: 2611 κρούσματα
Φθινόπωρο με τους επιβεβαιωμένους τους φόβους για έξαρση του ιού στην κοινότητα
Εκτοξεύονται τα κρούσματα στην Κύπρο

Οι δείκτες εκτοξεύονται, τα κρούσματα τριπλασιάζονται και όλοι οι πολίτες φορούν υποχρεωτικά μάσκα, από τις 14 Οκτωβρίου είτε βρίσκονταν σε κλειστούς είτε σε ανοικτούς δημόσιους χώρους.

Παραδίδονται δέκα αναπνευστήρες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για ενίσχυσή του, με «φόντο» τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν λόγω κορωνοϊού.

Αυξάνονται ανησυχητικά και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς

Τη σοβαρότητα της κατάστασης καταμαρτυρεί και το γεγονός ότι μέσα σε μια μόνο βδομάδα έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται νοσηλεία.
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας αναφέρει, «γίνεται αντιληπτό ότι η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων έφερε και επικίνδυνη αύξηση των ατόμων που χρήζουν νοσηλείας, με κίνδυνο αυτό να φέρει και θανάτους».
Για αυτό, απευθύνει έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων και τον οδηγιών προφύλαξης από τον κάθε έναν ξεχωριστά.

Νοέμβριος 2020: 6199 κρούσματα
Ο Νοέμβριος έχει περισσότερα κρούσματα από όσα οι προηγούμενοι οκτώ μήνες μαζί.
Ο Νοέμβριος σε μόλις μία εβδομάδα, καταγράφει το 25% του συνόλου των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, δηλαδή 1505 περιστατικά, με το πιο ανησυχητικό στοιχείο του να αποτελεί η δραματική αύξηση στις νοσηλείες, που αγγίζουν πλέον τις 70
.

Νέο πακέτο έκτακτων μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, τα οποία έχουν ισχύ μέχρι και 30 Νοεμβρίου, Παγκύπρια, ανακοινώνει στις 5 Νοεμβρίου ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Συγκεκριμένα τα μέτρα κατηγοριοποιούνται σε τρεις ομάδες.
• Μεσοπρόθεσμα μέτρα με ισχύ σε Παγκύπρια βάση για την περίοδο από τις 5 Νοεμβρίου 2020 και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021:
• Έκτακτα μέτρα με ισχύ σε Παγκύπρια βάση για την περίοδο από τις 5 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου
• Έκτακτα μέτρα με ισχύ στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου για την περίοδο από τις 5 μέχρι τις 16 Νοεμβρίου

Διασπορά του ιου σε οίκους ευγηρίας
Δραματικές είναι και οι εξελίξεις στις κλειστές δομές. Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει τον εντοπισμό κρουσμάτων σε τρεις κλειστές δομές, μία στη Λεμεσό και δύο στην Λευκωσία.
Εξέλιξη η οποία θέτει σε άμεση κινητοποίηση τον οργανισμό κρατικών υπηρεσιών υγείας, ο οποίος προβάινει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε μια προσπάθεια αναχαίτησης της διασποράς σε οίκους ευγηρίας, καθώς εκεί διαμένουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Νέα οριζόντια μέτρα σε ισχύ από τη Δευτέρα 30/11 αναμένεται να αποτελέσουν ορόσημο τόσο για την πορεία της πανδημίας όσο και ειδικότερα για την πιθανή χαλάρωση μέτρων ενόψει εορτών με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα να είναι αντικρουόμενα.
Η Πάφος φαίνεται να έχει βρει τον δρόμο της με τη συμπρωτεύουσα Λεμεσό να παρουσιάζει αργή, όμως σταθερή μείωση των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με τα ευχάριστα όμως να σταματούν εδώ. Και αυτό γιατί τόσο στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου όσο και στη Λευκωσία η τάση μοιάζει αυξητική με περιστατικά και αλυσίδες από σχολεία, οίκους ευγηρείας και κλειστές δομές.
Ο αριθμός των κρουσμάτων του Νοεμβρίου 2020 καλύπτει το 58,7% των κρουσμάτων του εννιαμήνου Μαρτίου – Νοεμβρίου 2020.
Συνολικά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020 ανιχνεύτηκε το 83,4% των κρουσμάτων των τελευταίων εννιά μηνών.
Εκ των αποτελεσμάτων που φανερώνουν οι καταθλιπτικοί αριθμοί κρίνεται ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται και εφαρμόζονται τον Νοέμβριο του 2020 μάλλον είναι αναποτελεσματικά.
Κατά τις 30 ημέρες του Νοεμβρίου του 2020 γίνονται συνολικά 134.061 μοριακές εξετάσεις (PCRtest). Μια από τις χειρότερες και πιο δύσκολες περιόδους από την έναρξη της πανδημίας διανύει η Κύπρος, με τον Νοέμβριο να θεωρείται μαύρος μήνας, αφού καταρρίπτει κάθε αρνητικό ρεκόρ.

Η αγωνία στους κόλπους της κυβέρνησης και δη του Υπουργείου Υγείας κτύπησε “κόκκινο”.
Υπερφόρτωση του Συστήματος Υγείας
Οι θάλαμοι στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου το οποίο λειτουργεί από τον περασμένο Μάρτιο ως νοσοκομείο Αναφοράς, γεμίζουν.
Μέσα σε 30 μέρες οι ασθενείς με covid-19 υπέρ-τριπλασιάζονται (αύξηση 343%)
Οι εισαγωγές ασθενών είναι πολύ περισσότερες από τα εξιτήρια.
Αν συνεχιστεί και το Δεκέμβρη η ίδια κατάσταση και δεν αντιστραφεί ο ρυθμός εισαγωγών υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να καταστεί οριακά κρίσιμη.

Δεκέμβριος
Το διήμερο 1-2 Δεκεμβρίου 2020 αρχίζει με άσχημα νέα. Μέσα σε δύο μόνο μέρες έχουμε 610 κρούσματα και τρεις θανάτους μέσα από μόλις 6157 εξετάσεις PCRtest. Το ποσοστό των κρουσμάτων του διημέρου, υπολογισμένο ως ποσοστό επί των μοριακών εξετάσεων προσέγγιζε το 10%. Η κατάσταση φαίνεται δυσοίωνη.
Έκτακτα και αυστηρότερα μέτρα το προσεχές χρονικό διάστημα και ειδικότερα από την 1η έως τι 13 Δεκεμβρίου ανακοινώνει ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου ως μέτρο ανάσχεσης της πανδημίας.
Ειδικότερα, προβλέπουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 05:00, εκτός ιδιαίτερου λόγου, όπως για σκοπούς νυχτερινής εργασίας, ή υγείας και κλείσιμο όλων των χώρων εστίασης στις 19:00 το απόγευμα. Εάν παρουσιάσει βελτίωση η επιδημιολογική κατάσταση θα γίνουν χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα από τις 14 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Η Υπουργός Εργασίας ανακοινώνει για μια ακόμη φορά τρόπους στήριξης των εργαζομένων, με κύριο στόχο τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας.
Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης κάνει λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις, αναφέροντας ωστόσο ότι οι πόροι της Κυβέρνησης δεν είναι ανεξάντλητοι. Το Υπουργείο Τουρισμού με τον πολιτικό του προϊστάμενο Σάββα Περδίο βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση νέας στρατηγικής για την προσέλκυση τουριστών για την επόμενη σεζόν. Εντατικοί έλεγχοι διεξάγονται από την Αστυνομία για τήρηση των μέτρων.

Εμβόλιο
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προσπάθειες του Υπουργού Υγείας κ. Ιωάννου, για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο και τη σταθεροποίηση – και κατόπιν βελτίωση – των αριθμών, τόσο σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, όσο και σε ό,τι σχετίζεται με την θνητότητα και το ποσοστό των ασθενών COVID 19 στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.
Ο Νοέμβριος είναι μακράν ο χειρότερος μήνας απαριθμώντας 6199 περιστατικά, δηλαδή περισσότερο από το 50% των κρουσμάτων από τον Μάρτιο συμπυκνώθηκαν στον «μαύρο» Νοέμβριο. Το μέλλον μάλιστα διαγράφεται ακόμη πιο «θολό» αφού αρχίζουν οι πρώτες προβλέψεις οι οποίες αφορούν το τρίτο κύμα που υπολογίζεται στα μέσα Ιανουαρίου.
Από την άλλη, αγώνα δρόμου πραγματοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες για να τελειοποιήσουν το εμβόλιο παίρνοντας τις απαραίτητες εγκρίσεις με σκοπό να προλάβουν να εμβολιάσουν σε πρώτο στάδιο ευπαθείς και ευάλωτους ελαχιστοποιώντας τις απώλειες και κάνοντας μετά από ένα περίπου χρόνο βήμα προς την κανονικότητα.
Στα νέα δεδομένα των εμβολίων που δρομολογούνται από τους φαρμακευτικούς κολοσσούς, η Κύπρος θα έχει το δικό της μερίδιο. Ένα μερίδιο το οποίο αναμένεται να καταφθάσει ως πρώτη παρτίδα εμβολίων στις αρχές του 2021.
«Αρχές Ιανουαρίου του 2021 αναμένουμε την έλευση της πρώτης παρτίδας του εμβολίου της Pfizer στην Κύπρο. Αυτό είναι το ρεαλιστικό σενάριο, δεδομένου ότι η έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020. Αν αναλογιστεί κανείς ότι απαιτείται και περίπου μια εβδομάδα μέχρι την τελική αποστολή του, τότε σε αυτό το χρονικό σημείο είναι ρεαλιστικό να το περιμένουμε», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Ο κ. Ιωάννου δηλώνει ότι σαφώς και υπάρχει η πιθανότητα το εμβόλιο να εγκριθεί νωρίτερα προς κυκλοφορία και διάθεση για τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αυτό αποτελεί ένα άκρως αισιόδοξο σενάριο και καλύτερα να μην προτρέχουμε.
«Σε κάθε περίπτωση εμείς ακολουθούμε την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα εφαρμοστεί οριζόντια για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ», τονίζει ο κ. Ιωάννου.
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τον πληθυσμό της Κύπρου σε αυτήν την πρώτη παρτίδα εμβολίων αναλογούν 50,000 εμβόλια.
«Ακόμα και όταν έρθουν τα εμβόλια χρειαζόμαστε αρκετούς μήνες για το τείχος ανοσίας και την ανοσία αγέλης, αφενός να εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι (γύρω στο 70%) του πληθυσμού και αφετερου μετά τους αρνητές του ιού και της μάσκας, πρέπει να πειστούν και αυτοί του εμβολίου.
«Υπομονή ακόμη 3 μήνες»
Αναφερόμενος στα χρονοδιαγράμματα των εταιριών που θα μας παρέχουν εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ο κ. Ιωάννου είπε πως τέλος Φεβρουαρίου με αρχές του Μαρτίου, θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 100 χιλιάδες πολίτες. Διευκρινίζει επίσης, πως το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό και είναι δικαίωμα του καθενός από εμάς αν θα εμβολιαστεί ή όχι. Ερωτηθείς αν ο ίδιος θα εμβολιαστεί απάντησε: «ναι θα εμβολιαστώ όταν έρθει η σειρά μου».
«Με την έναρξη των εμβολίων είναι ένα πολύ θετικό βήμα και οδεύουμε προς το τέλος, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα. Για να είμαστε ειλικρινείς, για να μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αίρονται οποιοιδήποτε περιορισμοί, πρέπει να υπάρξει ένα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Ένα ποσοστό του κόσμου 100 – 150 χιλιάδες άτομα, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό για τη στρατηγική που θεωρώ ότι πρέπει να ακολουθήσουμε. Εκεί πλέον μπορούμε να μιλούμε για χαλάρωση, εάν βάλουμε όλα τα δεδομένα κάτω, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα μέτρα και να παίρνουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας για τους επόμενους 3 μήνες».
Ο κ. Ιωάννου τονίζει ότι «έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Ακόμα και σήμερα που μιλούμε, είμαστε σε καλύτερη μοίρα από πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη, που εδώ και ένα μήνα έχουν πάει σε ολοκληρωτικό lockdown. Μας το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα ας μην το καταστρέψουμε αυτό, ας τηρήσουμε αυτή την εικόνα. Να τηρήσουμε αυτή την καλή εικόνα, να πειθαρχήσουμε στα μέτρα, παρά τις δυσκολίες και την κόπωση, που όλοι μας έχουμε, και να κάνουμε υπομονή για λίγες εβδομάδας, 2-3 μήνες και να βγούμε νικητές από αυτή την τεράστια δοκιμασία που περνούμε εδώ και 9 μήνες».

Ροή Ειδήσεων

Πώς με τη… μισή Premier League στην Ευρώπη, επηρεάζεται το Λιγκ Καπ του 2026;

Έξι ομάδες στ’ αστέρια. Ενδεχομένως εννέα σύλλογοι στην Ευρώπη...

Το aftermovie του Παναθηναϊκού με την πορεία μέχρι το Άμπου Ντάμπι! (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε την «πράσινη» aftermovie του Παναθηναϊκού AKTOR με την...

Προφορική συμφωνία με Κάρλο Αντσελότι!

Αντίστροφη μέτρηση για την επισημοποίηση της συνεργασίας του Κάρλο Αντσελότι με...

«Προς τιμήν του αποδέχθηκε τη μείωση ο Λέζιακς, ίσως να είναι το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του…»

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Σαλαμίνας, Γιώργος Μιχαήλ μίλησε στην...

Δημοφιλή

Αγριότητα και μένος: Πάνω από δέκα οι μαχαιριές στο σώμα του Αργυρού

Με πάνω από δέκα μαχαιριές βρέθηκε νεκρός το θύμα του άγριου...

ΒΙΝΤΕΟ: Βροχές και χαλάζι σε πολλές περιοχές – Προβλήματα στο οδικό δίκτυο! (ΒΙΝΤΕΟ)

Έντονες βροχοπτώσεις και χαλάζι σημειώνονται εδώ και λίγη ώρα...

ΕΠΙΣΗΜΟ: Τέλος από Λεβερκούζεν και αναλαμβάνει Ρεάλ ο Αλόνσο!

Ήταν γνωστό, ειπώθηκε και από επίσημα χείλη! Στη συνέντευξη...

«Απόλλων-Ομόνοια… σημειώσατε “Χ”» (ΒΙΝΤΕΟ)  

Η πρόβλεψη του Κώστα Μαλέκου, στο 156ο επεισόδιο της...

ΕΔΕΚ: Απορρίφθηκε η υποψηφιότητα Κωστή Ευσταθίου-«Αναμενόμενη απόφαση»

Η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων της ΕΔΕΚ που συνήλθε το μεσημέρι...

«Άλμα προόδου για τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους του παιδιού»

Ο όγκος του εγκεφάλου που ονομάζεται διάχυτο ενδογενές διηθητικό γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους (DIPG) είναι ένας εξαιρετικά επιθετικός και θανατηφόρος καρκίνος. Τα ποσοστά ίασης...

Απόφοιτοι πανεπιστημίων Vs απόφοιτοι τριτοβάθμιας στην αγορά εργασίας

Στην ένατη χαμηλότερη θέση απορρόφησης στην αγορά εργασίας βρίσκονται οι νέοι απόφοιτοι πανεπιστημίων στην χώρα μας σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη...

Οι χαμένες βέρες στις παραλίες και η σωτήρια παρέμβαση των Κυπριακών σωματείων ανίχνευσης μετάλλων

Ακόμα και στις πιο σκοτεινές μας στιγμές, υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ ανάμεσά μας, έτοιμοι να προσφέρουν χέρι βοηθείας σε όποιον τους χρειάζεται. Τα Κυπριακά Σωματεία Ανίχνευσης...

Αγνοούμενοι στην Κύπρο: Μια σύγχρονη αρχαία τραγωδία

Πενήντα χρόνια μετά τη διπλή τουρκική εισβολή στο νησί δεν έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις γι’ αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, με τους συγγενείς να αναζητούν...

Υπερ-εξειδικευμένοι οι εργαζομένοι στην Κύπρο σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ

Μεγαλύτερες πιθανότητες από ό,τι στα πλείστα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να είναι υπερεξειδικευμένοι για την εργασία στην οποία απασχολούνταν είχαν το 2023 οι...

Τι είναι το doomscrolling που διαλύει σωματικά και ψυχολογικά τη νέα γενιά

Mια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι το «doomscrolling» μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Τι είναι όμως αυτό; Κατά μέσο όρο, ένας μέσος Αμερικανός ξοδεύει περίπου 4,5...