Ένα νέο Υφυπουργείο βρίσκεται στα σκαριά για την αμέσως επόμενη περίοδο. Πρόκειται για το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το οποίο όπως δήλωσε χθες στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου έρχεται για να αντιμετωπίσει τις σημερινές κοινωνικές ανάγκες των εκατοντάδων – αν όχι χιλιάδων – προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία μας.
Στην εν λόγω Επιτροπή συζητήθηκε χθες το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας με την μορφή του κατεπείγοντος.
Σύμφωνα με την Υπουργό, στόχος είναι το τμήμα κοινωνικής ευημερίας να αναβαθμιστεί σε Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας με συντονιστικό ρόλο και οριζόντιες αρμοδιότητες, στο οποίο προς το παρόν δεν θα μεταφερθούν το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρία και τα επιδόματα (ΕΕΕ, χαμηλοσυνταξιούχων, τέκνου, μονογονιού) τα οποία διαχειρίζεται η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η κ. Αιμιλιανίδου τόνισε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει το άρθρο 12 που δίδει τη δυνατότητα στο Υπουργικό Συμβούλιο «με την ολοκλήρωση της δομής και την οργάνωση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, να αποφασίσει την μεταφορά στο Υφυπουργείο της αρμοδιότητας εξέτασης και χορήγησης επιδομάτων που υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σύμφωνα με τις σχετικές νομοθεσίες περί επιδομάτων, όπως καθορίζονται, και μεταφορά των αντίστοιχων δημόσιων λειτουργών».
Σκοπός δεν είναι να δημιουργηθεί ένα Υφυπουργείο στο οποίο από την πρώτη ημέρα να μεταφερθούν σε αυτό όλα αυτά τα θέματα, που είναι πάρα πολλά, αλλά σταδιακά αυτό το Υφυπουργείο να ολοκληρώσει την δομή και την οργάνωση του, έτσι ώστε να μπορούν να μεταφερθούν και τα επιδόματα.
Παράλληλα, η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα θέματα τα οποία πραγματικά αντιμετωπίζει η κοινωνία.
Παράλληλα, το Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας αναμένεται να αναβαθμιστεί σε Υφυπουργείο με συντονιστικό ρόλο και οριζόντιες αρμοδιότητες, οι οποίες θα βοηθήσουν στο συντονισμό όλων των αναγκαίων υπηρεσιών που έχουν σχέση με θέματα κοινωνικής πρόνοιας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν με καλύτερο τρόπο οι κοινωνικές υποθέσεις και η μέριμνα.
Η Υπουργός ανέφερε επίσης στη Βουλή ότι ένας άλλος στόχος είναι όλα τα θέματα που αφορούν τους αναπήρους, κάποια εκ των οποίων είναι αυτή τη στιγμή στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και κάποια στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, να μεταφερθούν όλα στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, στο οποίο υπάρχει τμήμα ειδικά για θέματα αναπηρίας.
Σε σχέση με αναφορές για τη μη ύπαρξη κοινωνικού διαλόγου, η κ. Αιμιλιανίδου ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά εργασιακά θέματα έτσι ώστε να πρέπει να γίνει κοινωνικός διάλογος με συντεχνίες ή με ΟΕΒ ή με ΚΕΒΕ, ενώ σε σχέση με την αναδιάρθρωση του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας ανέφερε ότι αυτή ήταν αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου για περίπου δύο χρόνια για να εκφράσουν όλοι τις απόψεις τους.
Η Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων που θα μεταφερθούν στο Υφυπουργείο.
Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, το νομοσχέδιο για την δημιουργία Υφυπουργείου ήταν «μια τεράστια προσπάθεια γιατί πιστεύουμε απόλυτα ότι τα θέματα κοινωνικής πολιτικής δεν είναι θέματα τα οποία θα χειρίζεται ένα τεράστιο Υπουργείο – όπως το Υπουργείο Εργασίας – το οποίο ασχολείται με θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, εργασιακά και με δεκάδες άλλα θέματα. Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα του νομοσχεδίου είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού κεντρικού φορέα με συντονιστικές και οριζόντιες αρμοδιότητες για θέματα προώθησης εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών της κοινωνίας, τα σύνθετα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία σήμερα αντιμετωπίζει η κοινωνία και τα οποία μεγεθύνονται και είναι πολύ πιο σύνθετα».