Αλλαγές αναμένεται να επέλθουν αναφορικά με το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας αφού το ιστορικό σχολείο της πρωτεύουσας αναμένεται να γίνει εξατάξιο ενώ θα λειτουργήσουν σε αυτό αρκετά πιλοτικά προγράμματα.
Παράλληλα, το εν λόγω σχολείο από την επόμενη χρονιά δεν θα έχει καθορισμένη εκπαιδευτική περιφέρεια γεγονός που του επιτρέπει να δέχεται μαθητές από ολόκληρη τη Λευκωσία.
Αναλυτικότερα, το ΥΠΠΑΝ, στο πλαίσιο καινοτομιών και βελτιωτικών αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και της αναζωογόνησης των περιοχών στο κέντρο και στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, σχεδιάζει τη μετατροπή του Παγκύπριου Γυμνασίου σε εξατάξιο σχολείο από το σχολικό έτος 2021-2022.
Συγκεκριμένα, το Παγκύπριο Γυμνάσιο θα λειτουργήσει ως εξατάξιο σχολείο Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, χωρίς καθορισμένη εκπαιδευτική περιφέρεια, προκειμένου να μπορούν να φοιτήσουν σε αυτό μαθητές/τριες από όλη την πόλη της επαρχίας Λευκωσίας.
Επιπλέον, στο εν λόγω σχολείο θα εφαρμοστούν σε πιλοτική βάση τα ακόλουθα προγράμματα: (α) πολιτική για δύο ξένες γλώσσες στο Λύκειο, (β) “μεθοδολογία STEM” (Science, Technology, Engineering, and Mathematics), και (γ) ψηφιακή εκπαίδευση.
Σε γενικές γραμμές, φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική αναφορικά με τα εξατάξια σχολεία αφού η συστέγαση του γυμνασίου και λυκείου στα έξι από τα επτά εξατάξια σχολεία κρίθηκε ως η βέλτιστη λύση για εξυπηρέτηση του μικρού αριθμού μαθητών/τριών που κατοικούν στις ορεινές-απομακρυσμένες περιοχές που γειτνιάζουν με τα εν λόγω σχολεία.
Στην περίπτωση, μάλιστα, του “Γυμνασίου-Λυκείου Ειρήνης και Ελευθερίας Δερύνειας-Σωτήρας”, η συστέγαση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της προσπάθειας για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου με την ανακατανομή του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής, απαλλάσσοντας στο μέλλον το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) από την υποχρέωση ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων στην περιοχή, αξίας αρκετών εκατομμυρίων.
Τέλος, η διεύθυνση του κάθε εξατάξιου σχολείου, οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα και κατάλληλα οργανωτικά, διοικητικά και παιδαγωγικά μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή συνύπαρξη των μαθητών/τριών γυμνασίου με τους μαθητές/τριες λυκείου.