Μεγάλες και σοβαρές «πληγές» άφησε πίσω του το 2020 σε δεκάδες τομείς της κυπριακής οικονομίας και κυρίως στην τουριστική βιομηχανία η οποία πλήγηκε όσο κανένας άλλος τομέας στη χώρα μας.
Σημαντικό ρόλο, βέβαια, έπαιξε και το γεγονός ότι η Κύπρος ως χώρα στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην τουριστική βιομηχανία κάτι που λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού επέφερε και τεράστια ζημιά στα κρατικά ταμεία.
Τα μέτρα που έλαβαν όλες οι ευρωπαϊκές – και μη – χώρες καθώς και οι περιορισμοί στα ταξίδια και στις μετακινήσεις έφεραν την πλήρη οικονομική καταστροφή στην Κύπρο. Μιαν καταστροφή η οποία θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ξεπεραστεί.
Για την περίοδο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου του 2020, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 631,609 χιλιάδες σε σύγκριση με 3,9 εκατομμύρια τουρίστες την αντίστοιχη περίοδο του 2019 σημειώνοντας μείωση 84,1%.
Ένα, όμως, σημαντικό στοιχείο της όλης έρευνας είναι το γεγονός ότι ο ντόπιος τουρισμός φαίνεται να αυξήθηκε το 2020 με τους Κυπρίους – μη έχοντας άλλη επιλογή – να διανυκτερεύουν στα τουριστικά καταλύματα της χώρας μας.
Αναλυτικότερα, η Κύπρος όπως αναφέρουν και τα στοιχεία που επεξεργαστήκαμε είχε τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη μείωση από τις χώρες της ΕΕ αναφορικά με τις διανυκτερεύσεις τουριστών το 2020.
Συγκεκριμένα, το 2020 σε σύγκριση με το 2019, οι διανυκτερεύσεις από τουρίστες – μη κατοίκους της Κύπρου- μειώθηκαν κατά 83,4%, την ώρα, όμως, που οι διανυκτερεύσεις από Κύπριους κατοίκους αυξήθηκαν κατά 15%.
Ο συνολικός αριθμός των διανυκτερεύσεων στα τουριστικά καταλύματα της Κύπρου, μειώθηκε κατά 77,7%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια άσχημη θέση το 2020 βρέθηκε και η Ελλάδα – μια ακόμη χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό – η οποία παρουσίασε μείωση 72,5% σε διανυχτερεύσεις τουριστών το 2020 σε σύγκριση με το 2019.
Αναλυτικότερα, μείωση 77,2% παρουσίασε στις διανυχτερεύσεις από μη κατοίκους της Ελλάδας και μείωση 48,5% από Έλληνες κατοίκους.
Σε γενικές γραμμές, το 2020 ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασε σχεδόν τα 1,4 δισεκατομμύρια, σημειώνοντας μείωση 52% σε σχέση με το 2019 (2,8 δις. διανυχτερεύσεις).
Η Κύπρος, η Ελλάδα και η Μάλτα ήταν οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο με πτώση στις διανυκτερεύσεις άνω του 70%, ενώ οι Κάτω Χώρες και η Δανία ανέφεραν τις μικρότερες πτώσεις διανυκτερεύσεων κάτω του 35%.