Οι εκλογές τελείωσαν και τώρα αρχίζουν οι κομματικές διαβουλεύσεις αλλά και τα «μαγειρέματα» αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Βουλής. Μια θέση η οποία για πολλά χρόνια φαίνεται να ήταν «reserve» για το ΔΗΚΟ, αφού είναι το κόμμα με τους περισσότερους πολιτικούς που πέρασαν από την προεδρία της Κυπριακής Βουλής.
Σύμφωνα με το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι Ελληνοκύπριος και εκλέγεται από τους εκλεγμένους βουλευτές της ελληνικής κοινότητας (56 βουλευτές).
Η εκλογή Προέδρου της Βουλής πραγματοποιείται στην πρώτη συνεδρία της εκλεγμένης Βουλής.
Διαδικασία εκλογής
Κατά την πρώτη συνεδρία της πρώτης τακτικής συνόδου της περιόδου της Βουλής την έδρα του Προέδρου καταλαμβάνει ο πρεσβύτερος των παρόντων Βουλευτών μέχρι της εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής. Η διαδικασία εκλογής που ακολουθείται για την εκλογή Προέδρου είναι η εξής:
Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του μισού των παρόντων βουλευτών.
Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος κατά την πρώτη ψηφοφορία, ακολουθεί δεύτερη και Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα 2/5 των ψήφων των παρόντων ψηφιζόντων βουλευτών.
Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσει τις περισσότερος ψήφους των παρόντων και ψηφιζόντων βουλευτών.
Σε περίπτωση που και στην τρίτη ψηφοφορία υπάρξει ισοψηφία, τότε η συνεδρία διακόπτεται και τα κόμματα διαβουλεύονται μεταξύ τους μέχρι να καταλήξουν σε λύση.
Αρμοδιότητες
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων:
α) διατηρεί την τάξη κατά τη συνεδρία της Βουλής, επιβάλλει την τήρηση του κανονισμού, διευθύνει τη συζήτηση εντός των ορίων του κανονισμού, θέτει σε ψηφοφορία τα ζητήματα, αναγγέλλει το αποτέλεσμα, διερμηνεύει τα αισθήματα της Βουλής και γενικώς μεριμνά διά την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών της Βουλής.
β) αγορεύει από της έδρας του όποτε συζητείται θέμα σχετιζόμενο προς τον κανονισμόν ή για να εξηγήσει σε ποια θέση βρίσκεται το ζήτημα ή για να παράσχει τις αναγκαίες πληροφορίες ή για να επαναφέρει στο θέμα της συζήτησης του ομιλητές ή τους αυτούς που έχουν παρεκτραπεί σε τάξη
γ) διορίζει και επιβλέπει τους Γραμματείς και Κοσμήτορες σχετικά με την εκτέλεση των καθηκόντων τους
δ) προΐσταται των υπηρεσιών της Βουλής και εντέλλεται τις δαπάνες εντός του πλαισίου του προϋπολογισμού της Βουλής
ε) αντιπροσωπεύει την Βουλή στις επίσημες εκδηλώσεις εντός και εκτός της Βουλής καθώς και στις επίσημες τελετές και δεξιώσεις, τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών της Βουλής όσο και μετά τη λήξη της συνόδου
στ) απευθύνεται εκ μέρους της Βουλής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους λοιπούς αξιωματούχους της Πολιτείας
Έκτακτες αρμοδιότητες
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Βουλής αναπληρώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν απουσιάζει στο εξωτερικό περισσότερο από δέκα ημέρες, αν πεθάνει, παραιτηθεί, κηρυχθεί έκπτωτος ή αν κωλύεται για οποιονδήποτε λόγο να ασκήσει τα καθήκοντά του.
Ποιοι ήταν οι πρόεδροι της Βουλής
- Γλαύκος Κληρίδης 16 Αύγουστου 1960 έως 22 Ιουλίου 1976 Πατριωτικόν Μέτωπον Ενιαίον Κόμμα
- Τάσσος Παπαδόπουλος Δημοκρατικό Κόμμα 22 Ιουλίου 1976 έως 20 Σεπτεμβρίου 1976
- Σπύρος Κυπριανού 20 Σεπτεμβρίου 1976 έως 22 Σεπτεμβρίου 1977 Δημοκρατικό Κόμμα
- Αλέκος Μιχαηλίδης 22 Σεπτεμβρίου 1977 έως 4 Ιουνίου 1981 Δημοκρατικό Κόμμα
- Γεώργιος Λαδάς 4 Ιουνίου 1981 έως 30 Δεκεμβρίου 1985 Δημοκρατικό Κόμμα
- Βάσος Λυσσαρίδης 30 Δεκεμβρίου 1985 έως 30 Μαΐου 1991 Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών-Ε.Δ.Ε.Κ.
- Αλέξης Γαλανός 30 Μαΐου 1991 έως 6 Ιουνίου 1996 Δημοκρατικό Κόμμα
- Σπύρος Κυπριανού 6 Ιουνίου 1996 έως 7 Ιουνίου 2001 – Δημοκρατικό Κόμμα
- Δημήτρης Χριστόφιας 7 Ιουνίου 2001 έως 28 Φεβρουαρίου 2008 – ΑΚΕΛ
- Μάριος Καρογιάν 7 Μαρτίου 2008 έως 2 Ιουνίου 2011 – Δημοκρατικό Κόμμα
- Γιαννάκης Ομήρου 2 Ιουνίου 2011 έως 2 Ιουνίου 2016 – Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών-Ε.Δ.Ε.Κ.
- Δημήτρης Συλλούρης 2 Ιουνίου 2016 έως 15 Οκτωβρίου 2020 – Αλληλεγγύη
- Αδάμος Αδάμου 23 Οκτωβρίου 2020 – ΑΚΕΛ