Φοίβος Σταυρίδης, είναι η απάντηση.
Το οράματος του Φοίβου Σταυρίδη, στη δημιουργία ενός Σκαλιώτικου οργανισμού που έχει ήδη να επιδείξει σημαντική προσφορά στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης και της Κύπρου, του οποίου μάλιστα τα πλοκάμια εκτείνονται και πέρα από την Κύπρο έγινε πραγματικότητα. Τι άφησε όμως πίσω του ο Φοίβος;
Την απάντηση την δίνει ο δημοτικός σύμβουλος της Λάρνακας Μάριος Κουκουμάς και εξηγεί το μέγεθος της ευεργέτησης του αείμνηστου φαρμακοποιού και ιστορικού ερευνητή.

Αυτούσια η ανάρτηση
Υπάρχουν ευεργέτες στις μέρες μας?
Που χαρίζουν εκατομμύρια?
Φοίβος Σταυρίδης, είναι η απάντηση. Θα προσπαθήσω να μείνω μακρυά από μεγάλα λόγια και λεπτομερή βιογραφικά στοιχεία.
Θα πω αυτά, ο Φοίβος Σταυριδής έφυγε το 2012 και υπήρξε πέραν απο φαρμακοποιός ως επαγγελματίας, άνθρωπος του πνεύματος ο οποίος προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες τόσο στην Λάρνακα όσο και στην Κύπρο. Υπήρξε ιστοριοδίφης και συλλέκτης όσο λίγοι με σεβασμό και ευγνωμοσύνη σε ότι “έπεφτε” στα χέρια του. Η ανάρτηση όμως δεν έχει σκοπό να αναδείξει αυτές τις λίγο ή πολύ γνωστές πληροφορίες στο ευρύ κοινό.
Ο σκοπός είναι να καταθέσει ένα άλλο πρόσφατο γεγονός. Στα πλαίσια της αναβάθμισης και μετατροπής του Ιδρύματος “Αρχεία Φοίβου Σταυρίδη”, Larnaka Archives – Phivos Stavrides το οποίο έγινε στην βάση της επιθυμίας και της παραχωρήσης του αρχείου του κ. Σταυρίδη, σε εταιρεία του Δήμου Λάρνακας έγινε μελέτη και αξιολόγηση του παραχωρηθέντος αρχείου προς τον Δήμο Λάρνακας.
Παρότι ο πολιτισμός, η πολιτιστική μας ταυτότητα και τέχνες δεν αποτιμάται με τιμοκατάλογους οι σύγχρονες εποχές και απορρέουσες διαδικασίες απαιτούσαν την “κοστολόγηση” του αρχείου.
Με έκπληξη “ανακαλύψαμε” ότι το παραχωρηθέν αρχείο άξιζε κάποια εκατομμύρια τα οποία η οικογένεια του μακαριστόυ Φοίβου Σταυρίδη παραχωρούσε στον Δήμο Λάρνακας και κατ’ επέκτασην σε όλους εμάς, στα παιδιά μας και στο μέλλον της Λάρνακας και της Κύπρου.
Ως Λάρνακα οφείλουμε πολλά στον Φοίβο Σταυρίδη και στα δύο του παιδιά Χάρη και Στέφανο, όχι μόνο για την παραχώρηση ενός τόσο πολύτιμου πολιτιστικά και οικονομικά περιουσιακού στοιχείου αλλά και για την μέχρι σήμερα συμμετοχή τους, στο Ίδρυμα. Χωρίς την παρουσία τους και τις προσπάθειες για υλοποίηση του οράματος του πατέρα τους η έκβαση του όλου εκχειρήματος και η αξιοποίηση του υλικού ενδεχομένως να ήταν αλλιώς
Οι “άγνωστοι” και οι αφανείς άνθρωποι της Λάρνακας. Η κληρονομιά και η περιουσία μας ως Κύπρος.
Η συμβολή του Φοίβου Σταυρίδη στην “χαρτογράφηση” της Ιστορίας μας και στην δημιουργία αρχείου παραμένει ανεκτίμητη!
Υ.γ. Εισήγηση σε δασκάλους, σχολεία ή/και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς για επίσκεψεις στο Ιδρύμα ή ακόμα και προσκλήσεις στο διευθυντή του Ιδρύματος Iosif Hadjikyriakos “Αρχεία Φοίβου Σταυρίδη” για παρουσίαση του αρχείου και της σημασίας του.
Να αναδείξουμε το κέρδος όλων από την ευεγερσία και να αντλήσουμε χιλιάδες μαθήματα από την ιστορία μας πολιτιστική και άλλη.
Αυτό είναι ίσως και το καλύτερο ευχαριστώ και μνημόσυνο για τον συνδημότη μας Φοίβο Σταυρίδη.
Το πρώην «Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας» είναι πλέον «Αρχεία Λάρνακας – Φοίβος Σταυρίδης» (μη κερδοσκοπική εταιρεία, με αποκλειστικό μέλος-μέτοχο τον Δήμο Λάρνακας), μετά από κοινή απόφαση του Δήμου και της οικογένειας. Δημιουργήθηκε κατόπιν συμφωνίας μεταξύ της οικογένειας του αείμνηστου Φοίβου Σταυρίδη και του Δήμου Λάρνακας το 2014 και λειτούργησε τον Φεβρουάριο του 2015. Στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο ιστορικό κτίριο της πρώην Οθωμανικής Τράπεζας, όπου φυλάσσεται το υλικό της συλλογής που αριθμεί πέρα των 30.000 τεκμηρίων. Τα έντυπα αντικείμενα της συλλογής είναι εκδομένα από το 1580 έως σήμερα και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σπάνιες εκδόσεις ταξιδιωτικών βιβλίων, και μοναδικές κυπρολογικές εκδόσεις που τυπώθηκαν στην Ελλάδα κατά τον 19ο αιώνα, πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν σε άλλες κυπριακές βιβλιοθήκες. Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος περιλαμβάνει πλήρεις σειρές, με ελάχιστες ελλείψεις, εφημερίδων και περιοδικών του 19ου και του 20ού αιώνα όπως η Cyprus Gazette, το Ζήνων, Αυγή, ο Εκκλησιαστικός Κήρυξ, τα Κυπριακά Χρονικά, τα Κυπριακά Γράμματα, η Πάφος, Πνευματική Κύπρος και πολλά άλλα. Το αρχειακό υλικό της συλλογής αποτελείται από μεγάλο αριθμό επιστολών του 19ου και 20ού αιώνα ιστορικών προσωπικοτήτων όπως Αρχιεπισκόπων, Επισκόπων και πολιτικών, αλλά και συγγραφέων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ονόματα των συγγραφέων Δημήτρη Λιπέρτη, Γεώργιου Σ. Φραγκούδη, Γλαύκου Αλιθέρση, Τεύκρου Ανθία, Λοΐζου Φιλίππου, Νεοκλή Γ. Κυριαζή, Φίλιου Ζαννέτου, Φαίδωνα Κουκουλέ, C.D. Cobham, Richard M. Dawkins, Sir Harry Luke, κ.ά. Μεταξύ των χειρογράφων της συλλογής αναφέρουμε ως ιδιαίτερης σημασίας το βυζαντινό ιστόρημα Στεφανίτης και Ιχνηλάτης (χειρόγραφο του 18ου αιώνα), το έργο Βίος του Αισώπου του Φρυγός, εκκλησιαστικά χειρόγραφα και κείμενα Κυπρίων συγγραφέων όπως των Π. Βαλδασερίδη, Ξ. Λυσιώτη, Σ. Τσερκεζή και πολλών άλλων. Εξέχουσα θέση στη συλλογή του Ιδρύματος κατέχουν τα εφήμερα, μονόφυλλα, πολιτικές διακηρύξεις των Οκτωβριανών του 1931, προπαγανδιστικά κυβερνητικά φυλλάδια της περιόδου της αγγλοκρατίας, αλλά και πληθώρα θεατρικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων, διαφημίσεων και ανακοινώσεων για εκδηλώσεις και γεγονότα του 20ού αιώνα. Τέλος, αναφέρουμε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό της συλλογής που αφορά τη Λάρνακα και την Κύπρο των αρχών του 20ού αιώνα και το τέλος του προηγούμενου, όπως και τη μεγάλη συλλογή ταχυδρομικών δελταρίων των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Στόχοι του Ιδρύματος είναι η άμεση διάθεση του υλικού, που φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη και το Αρχείο, στο κοινό της πόλης και στην κοινότητα των επιστημόνων. Πέρα από αυτά, το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας στοχεύει στη δημιουργία εκθέσεων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκδόσεων και προώθηση της πρωτογενούς έρευνας για την επίτευξη των προαναφερθέντων σκοπών.

Ο Φοίβος Σταυρίδης επέδειξε την πιο ευγενή μορφή αγάπης προς τον τόπο του, πρώτα μέσα από το έργο του ως εκδότης, επιμελητής εκδόσεων και συγγραφέας και τέλος ως δωρητής – ευεργέτης των πολύτιμων συλλογών του για το ‘κοινό καλό’. Το κληροδότημα που άφησε στους συμπολίτες και συμπατριώτες του αποτελεί μια ανεκτίμητη πηγή γνώσεων που δεν περιορίζονται στα στενά πλαίσια του ιστορικού ενδιαφέροντος. Το υλικό και οι δυνατοί τρόποι ανάλυσης του αποτελούν την τελευταία πηγή εξόρυξης δυνάμεων σύνταξης και προγραμματισμού του μέλλοντος του τόπου μας, ειδικά σε καιρούς, όπως του τωρινούς, που οι αξίες και οι θεσμοί αναθεωρούνται στη βάση νέων κριτηρίων. Η λειτουργία του Ιδρύματος στηρίζεται στην οικονομική εισφορά του Δήμου Λάρνακας που ως εταίρος και ανάδοχός του, το υποστηρίζει στα πρώτα του βήματα. Η προσφορά του Φοίβου Σταυρίδη και η θαρραλέα απόφαση του Δήμου να προωθεί τον πολιτισμό σε περιόδους οικονομικού μαρασμού, ευχόμαστε να αποτελέσει παράδειγμα για τοπικούς φορείς και τους ιδιώτες που σύντομα θα κληθούν να συνεισφέρουν με την εγγραφή τους στον Σύνδεσμο Φίλων του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας.
